Hlavní obsah

USA kvůli sonickému útoku stahují většinu zaměstnanců z ambasády na Kubě

Spojené státy z ambasády kvůli údajnému sonickému útoku stahují 60 procent zaměstnancůVideo: AP

 

Reklama

Z ambasády na Kubě Spojené státy stahují většinu svých zaměstnanců. Důvodem je záhadné zranění 21 amerických diplomatů, kteří při pobytu na ambasádě utrpěli poškození sluchu a mozku.

Článek

Spojené státy kvůli nevyjasněným incidentům, při kterých v Havaně utrpěli zdravotní problémy američtí diplomaté, stahují z ambasády na Kubě 60 procent personálu. Oznámil to americký ministr zahraničí Rex Tillerson a varoval Američany před cestami na Kubu. Ambasáda také na neurčito přestává vydávat americká víza. Kubánské ministerstvo zahraničí označilo krok Washingtonu za ukvapený.

K dosud nevyjasněnému incidentu na americké ambasádě došlo koncem minulého roku, na veřejnost se ale informace dostaly až v první polovině srpna. Újmu na zdraví utrpělo 21 Američanů a postižena byla v Havaně i skupina kanadských diplomatů.

Americké úřady soudí, že se diplomaté mohli stát obětí akustických útoků - vzhledem k poškození sluchu dotčených lidí. Podle vyšetřovatelů FBI ale některé oběti nesou známky poškození mozku, což by v případě zvukového útoku nebylo pravděpodobné.

Kuba použití sonického zařízení popírá a případ prý vyšetřuje. Zabývá se jím i kanadské ministerstvo zahraničí a FBI. Spojené státy na situaci reagovaly už v květnu vyhoštěním dvou kubánských diplomatů z USA.

O událostech tento týden jednal Tillerson se svým kubánským protějškem Brunem Rodríguezem. Ten šéfa americké diplomacie ujistil, že Kubánci věc vyšetřují, a varoval před předčasnými závěry bez pádných důkazů.

„Dokud kubánská vláda nebude schopná zajistit bezpečnost našich diplomatů na Kubě, bude na naší ambasádě omezen počet personálu na nezbytně nutný, aby byl počet diplomatů vystavených riziku zdravotní újmy co nejnižší,“ uvedl Tillerson. Zároveň upozornil, že vyšetřování dosud neodhalilo, kdo je za útoky zodpovědný. Kuba jakoukoli vinu odmítá.

Výsledek vyšetřování bude mít určitě velký vliv na formování diplomatických vztahů, které Spojené státy s Kubou obnovily po více než 50 letech oboustranné izolace v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Doporučované