Hlavní obsah

Ani zvíře, ani člověk. Filmový debut Ondřeje Havelky vypráví příběh hastrmana

Rozhovor s režisérem Ondřejem Havelkou a spisovatelem Milošem Urbanem o Hastrmanovi, společném díle. Koho utopí?Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hastrman teprve míří do kin a Ondřej Havelka si už s Milošem Urbanem domlouvá natáčení podle další knihy. Režisér i spisovatel se sešli ve studiu Seznamu.

Článek

„Hastrman by mohl spojit diváky, již chtějí jít na biják, s těmi, kteří o zhlédnutém dál chtějí přemýšlet,“ říká autor literární předlohy Miloš Urban. Hastrmana psal jako angažovaný román, kde konfrontuje problém ekologie s fenoménem oběti. Publikace obdržela cenu Magnesia Litera za nejlepší knihu roku 2001 v kategorii próza.

Pro Ondřeje Havelku je to první celovečerní film v roli režiséra. Havelka původně vystudoval operní režii, které se také věnuje. Natočil řadu dokumentů a ve filmu působil jako herec. Z románu Hastrman si k adaptaci vybral jen první část.

Vznikl romantický a zároveň ironický příběh hastrmana neboli osvícenského šlechtice, jehož láska k výjimečné venkovance Kateřině naplňuje netušeným štěstím i stravující vášní. Do titulní role obsadil Havelka herce Karla Dobrého.

Rozhovor s režisérem a spisovatelem naleznete výše. Součástí videa je i rozhovor s hercem Karlem Dobrým a ukázky z filmu i natáčení.

Interview patří do pořadu Kultura Terezy Willoughby. Celý díl v premiéře vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované