Hlavní obsah

ANO 2017: Železnou jednotou za naším lídrem k volebnímu vítězství

Videoglosa aneb Ohlédnutí za sjezdem ANO.

 

Reklama

ANO vyhlásilo cíl vyhrát říjnové volby o „parník", aby se mohl Andrej Babiš stát premiérem nové vlády.

Článek

Jestli hnutí ANO někdy prokázalo, že opravdu není jako tradiční politické strany, byl to uplynulý víkend. Sněm Babišova hnutí, který se konal v jeho vlastní budově na pražském Chodově, byl úplně jiný, než bývají sjezdy ostatních stran.

Na těch se vždy řeší dvě hlavní věci - kdo se probojuje do vedení a s jakým programem půjde strana do voleb. Ani jedno z témat na sjezdu žádné drama nepřineslo.

Nejen že předseda byl bez problémů zvolen 93 procenty hlasů, ale navíc proti němu nikdo kriticky nevystoupil. Ačkoliv k tomu vyzýval sám Babiš. Naopak on kritizoval své ministry a poslance, že málo „makají".

Podívejte se na rozhovor s Andrejem Babišem na sněmu ANO:

Rozhovor s Andrejem Babišem na sněmu ANO.

Vše probíhalo hladce i v souboji o další místa - post obhájil první místopředseda Jaroslav Faltýnek, Babišův dlouholetý spojenec z Agrofertu. A čtveřice řadových místopředsedů byla zvolena přesně tak, jak si vedení hnutí představovalo - dva ministři, Stropnický a Brabec, středočeská hejtmanka Jermanová a brněnský primátor Vokřál.

Andrej Babiš, který je už tři roky ministrem financí, na sněmu vyhlásil po trumpovsku boj s prohnilým establishmentem. Asi proto jsou se vedení ANO zkušení lidé, kteří již prošli několika stranami, jako KSČ (Babiš), ČSSD (Faltýnek) nebo ODS (Brabec a Jermanová).

A program? Ten se neřešil vůbec. Předseda hnutí se pouze pochlubil tím, že má vizi, o které „sní, když náhodou spí". Klasická vnitrostranická diskuse - kvůli níž se ostatně sjezdy konají a kdy řadoví členové mohou přijít s vlastními nápady - neproběhla.

Již tak silný předseda je po víkendu ještě silnější. Straníci mu poslušně schválili pravomoc zasahovat do kandidátek do voleb. Babiš si tak před sněmovními volbami bude moci sám dělat změny, jaké se mu zlíbí.

Nakonec tak vlastně jediním živějším tématem sněmu ANO byly kuloárové diskuse, zda má hnutí vyslat ministra obrany Martina Stropnického do prezidentských voleb, nebo raději podpořit obhajujícího Miloše Zemana.

Mnozí členové by si přáli Stropnického, o jehož mimořádně silné pozici v hnutí svědčí fakt, že získal nejvíc hlasů při volbě místopředsedů (dokonce víc než Babišův nepostradatelný muž Faltýnek). Jenže nakonec rozhodne Andrej Babiš, který i přes většinový názor v hnutí zatím nechce říct, jakou variantu osobně prosazuje.

Kromě toho, že Babiš chce mít dobré vztahy s Milošem Zemanem, je důvodem i skutečnost, že prezidentské volby v lednu 2018 jsou pro něj nedůležité. Nechce se jimi příliš rozptylovat a zdržovat na cestě k hlavnímu cíli - přesvědčivé výhře v říjnových sněmovních volbách.

Podívejte se na cestu Andreje Babiše k moci:

Cesta do premiérské funkce začala v září 2011 novinovým rozhovorem.

Reklama

Doporučované