Hlavní obsah

ANO brání Babiše. Jeho poslanci se postavili proti tomu, aby se kauza Babišova syna probírala na výboru

Připomeňte si první komentář Andreje Babiše ke zjištění Seznamu, že jeho syn chce vypovídat v kauze Čapí hnízdo a byl uklizen na Krym.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Proč bychom měli řešit občana Švýcarska?“ S tímto argumentem odmítl poslanec ANO Pavel Růžička řešit na bezpečnostním výboru kauzu Čapí hnízdo, jež se dotýká českého premiéra a jeho dospělého syna, který byl podle svých slov zavlečen proti své vůli na Ruskem okupovaný Krym.

Článek

Místopředseda bezpečnostního výboru Sněmovny poslanec ODS Pavel Žáček chtěl ve čtvrtek na pořad výboru zařadit nový bod, který se týká způsobu, jakým policie vyšetřuje kauzu Čapí hnízdo.

V ní, jak známo, jde o podezření z dotačního podvodu za 50 milionů a je v ní také obviněn premiér České republiky Andrej Babiš a několik jeho nejbližších rodinných příslušníků.

Žáček uvedl, že by ho mimo jiné zajímalo, jak se vyšetřovalo podezření, že Andrej Babiš mladší je nedobrovolně na Krymu v doprovodu lidí z okolí jeho otce. Babiš junior na to policii sám upozornil, ale ta případ odložila, aniž se dostal pod dohled státního zastupitelství.

Fakta versus tvrzení: Výroky premiéra a zjištění redakce Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Žáček svůj návrh zdůvodnil posledními informacemi, které podle něho mohou zpochybňovat nezávislý postup policie.

„Je nutné vyjasnit si, zda se něco takového děje, nebo neděje,” řekl. „Proč to (podezření kolem pobytu Babiše mladšího na Krymu, pozn. red.) řešilo obvodní oddělení pro Prahu 1 a ne NCOZ,“ řekl poslanec Žáček.

K diskuzi se připojil i poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL), který připomněl, že stále sbírá podpisy pro mimořádnou schůzi výboru, jež by se kauze věnovala.

Proti projednávání se postavili poslanci ANO.

„Nejsme soud. Tady se několikrát řeklo, že do živých kauz nemáme chodit,“ zaznělo od poslance ANO Pavla Růžičky.

Ten se pozastavil i nad tím, že by se měl výbor zabývat kauzou, ve které figuruje švýcarský občan (syn Andreje Babiše má podle slov jeho otce švýcarské občanství – pozn. red.).

„Zasahování do živé kauzy je nepřípustné,” namítal také Jiří Mašek z ANO.

Poslanci nakonec téma Čapí hnízdo do programu nezařadili. Pro bylo 6 poslanců, proti 4, zdrželi se dva – komunista Zdeněk Ondráček a Petr Sadovský (SPD).

Zvláštní vyšetřování: Otec chtěl, abych zmizel. Drželi mě na Krymu. Reportéři Seznamu našli Babiše juniora.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Anketa

Přejete si pád Babišova kabinetu?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 23287 čtenářů.

Reklama

Doporučované