Hlavní obsah

ANO jako první volalo komunistům, jednání o koalici začala

 

Reklama

V neděli se koná první schůzka o nové koalici. Plán vyšachovat ANO není podle lídra komunistů Bubeníčka reálný.

Článek

Vítěz regionáních voleb v Ústeckém kraji – hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše - zahájil jednání o nové krajské koalici.

Jako první volali vítězové komunistům. Už během nedělního odpoledne se s druhou stranou voleb setkají.

„Hnutí ANO, jako vítězná strana, nás oslovilo,“ řekl Seznamu lídr komunistické kandidátky a dosluhující hejtman Oldřich Bubeníček. „Sejdeme se a uvidíme, co nám jsou ochotni kolegové nabídnout,“ doplnil.

Setkání se uskuteční v Bílině, kde Bubeníček bydlí, a za hnutí ANO bude jednat krajský předseda Jan Richter a dva jeho místopředsedové: Pavel Elias a ministr životního prostředí Richard Brabec. Nebude však u toho lídr krajské kandidátky Petr Urbánek.

Komunisté si v neděli složili tým z hejtmana Bubeníčka, současné radní Jitky Sachetové a Jiřího Nováka.

Krajské vedení KSČM vyjednávačům stanovilo mantinely k jednání. „Asi těžko bychom přistoupili na jednoho radního,“ uvedl Bubeníček.

Obejít ANO? Nereálné

Lídr ústecké kandidátky ANO Petr Urbánek Seznamu řekl, že vyjednávači hnutí budou mluvit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly.

Problém nemá ani se stranami SPD a SPO, které vedou Tomio Okamura a Jan Veleba. „V politice jsem se naučil, že si vždycky nemůžete vybírat,“ podotkl Urbánek.

Vstřícný k jednání je i lídr ústecké kandidátky SPD a SPO Petr Šmíd. „Sejdeme se s každým. Pokud bychom chtěli prosadit svůj program, měli bychom být v koalici,“ řekl.

ODS počítá s tím, že skončí v opozici. „Naším cílem bude získat post předsedy kontrolního výboru,“ uvedl krajský předseda ODS Karel Krejza.

Zatímco v několika krajích se poražené strany snaží vítězné hnutí ANO z koalic vyšachovat, na Ústecku tato možnost není podle Oldřicha Bubeníčka příliš reálná. „Ta varianta tu je, je ale velmi krkolomná,“ dodal Bubeníček.

Reklama

Doporučované