Hlavní obsah

ANO musí hledat náhradníka za obviněného Švachulu. Jinak koalice končí, varuje starosta

Foto: Profimedia.cz

Obviněný radní Jiří Švachula (ANO).

Reklama

Starosta Brna-střed Vojtěch Mencl chce, aby hnutí ANO navrhlo jiného radního místo zadrženého Jiřího Švachuly. Hnutí ANO bude o jménu kandidáta jednat odpoledne.

Článek

Starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS) očekává změnu ve složení rady městské části. Koaliční hnutí ANO by podle něj mělo navrhnout někoho jiného na místo radního Jiřího Švachuly, který je ve vazbě kvůli podezření z ovlivňování zakázek a korupce. Pokud má koaliční dohoda pokračovat, budou muset přijít nějaké návrhy, řekl Mencl. Kromě ODS a ANO tvoří koalici také KDU-ČSL.

O situaci v městské části Brno-střed po uvalení vazby na radního Jiřího Švachulu bude odpoledne jednat hnutí ANO. V pondělí zasedne rada městské části, v úterý kontrolní výbor a ve středu zastupitelstvo. Vysvětlení budou v pondělí chtít i koaliční partneři ANO, tedy ODS a KDU-ČSL.

„V uvedené záležitosti budeme jednat, a to jak na oblastní, tak krajské úrovni,“ napsal Pavel Dvořák, předseda brněnského ANO. „Máme se sejít a o situaci budeme jednat. Z jednání vydáme stanovisko za ANO Brno-střed,“ potvrdil Martin Schwab, který vede buňku hnutí v centrální městské části a zároveň je místostarostou Brna-střed.

Podle královopolské starostky za ANO Karin Karasové je nyní nutné ctít presumpci neviny. Lidé v ANO prý mají informace o Švachulovi pouze z médií. „Nejsme schopni zjistit, jestli se toho dopouštěl, nebo ne,“ řekla Karasová. Pokud se vina prokáže, bude podle ní Švachula určitě zbaven členství. „Musíme především počkat na oficiální zprávy. Nemůžeme teď reagovat na základě mediálních zpráv,“ napsal místopředseda ANO a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Švachulu poslal v sobotu večer do vazby Městský soud v Brně. Radní měl v tomto i minulém volebním období na starosti investice, a spolu s ním také vedoucího investičního odboru Petra Liškutina, který je zároveň místostarostou Ivanovic za ANO, a tři podnikatele ve stavebnictví či realitách. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku. Jsou podezřelí z ovlivňování zakázek a korupce. „Poté, jak jsem se s celou věcí seznámil a jaké informace jsem měl k dispozici, mě to nepřekvapilo,“ uvedl Mencl k rozhodnutí o vazbě. Ví, čeho se policejní zásah na radnici týkal, ale je vázaný mlčenlivostí.

Vedení městské části Brno-střed připravuje kontrolu zakázek investičního odboru. Bude se na ní podílet kontrolní výbor zastupitelstva. Policie byla na radnici městské části od čtvrtečního do sobotního rána, odnesla si dokumenty v listinné i elektronické podobě.

„Při nástupu obviňovali ODS, nyní je to naopak“

„Týká se to minulého volebního období, minulé koalice, kdy ODS byla v opozici,“ řekl v pátek starosta Mencl. Doplnil, že řízení odboru investičního a správy bytových domů do vyšetření celé situace převezme tajemník radnice Petr Štika. Dosud jej vedl Liškutin.

Mencl označil celou situaci za zklamání. V minulém volebním období, kterého se policejní zásah podle dostupných informací týkal, byla ODS v opozici. Tehdejší vedení radnice se starostou Martinem Landou (tehdy Žít Brno, nyní místostarosta za ANO) kritizovalo ODS za její předchozí mnohaleté působení v čele Brna-střed. „Minulá koalice nastoupila s tím, že radnice není v pořádku, obviňovala ODS z něčeho nekalého, teď se ukazuje, že je to naopak,“ uvedl Mencl.

Reklama

Doporučované