Hlavní obsah

„Antiamerický podporovatel Putina.“ Soud v USA řeší Zemanovu vazbu na Rusko

Foto: Profimedia.cz

„Miloš Zeman je antiamerickým zastáncem ruského prezidenta Vladimira Putina,“ stojí v dokumentech u soudu v Delaware, který rozmotává zbrojařský spor mezi českými a americkými obchodníky.

Reklama

Nestává se často, aby soud v USA rozkrýval proruské vazby českého prezidenta Miloše Zemana a jemu blízkých byznysmenů. Přesně k tomu v současnosti dochází u soudu v Delaware, jak ukazují exkluzivní dokumenty Seznam Zpráv.

Článek

Český prezident Miloš Zeman se dlouhodobě netají sympatiemi vůči ruskému vládnoucímu režimu prezidenta Vladimira Putina. S napětím se tedy čeká, jakým způsobem se hlava státu postaví k informacím tuzemské policie a tajných služeb o bezprecedentním útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích.

Vazbami Pražského hradu na ruské politiky a byznysmeny se nyní poněkud nezvykle zabývá i justice v USA.

Seznam Zprávy zjistily, že soud v Delaware na východním pobřeží Spojených států řeší případ, ve kterém figuruje česká zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) patřící rodině Strnadových. Ti jsou známí svou náklonností k prezidentu Zemanovi a historicky patří k jeho největším sponzorům.

Antiamerický Zeman

V dané kauze jde o obchodní spor mezi CSG a americkou společností SARN o podíl v pardubické radarové firmě Retia. Tu vlastnila skupina Czechoslovak Group, dle smlouvy z roku 2016 ale měli Američané nárok na koupi 25% podílu. Jenže se tak nestalo a v roce 2017 pardubického výrobce ovládl Michal Strnad, syn zakladatele CSG Jaroslava Strnada.

Americká SARN za to u delawarského soudu žádá po skupině Czechoslovak Group zaplacení pokuty a náhradu škody. Stěžuje si, že se o akcionářských změnách Retie dozvěděla až se zpožděním. Jedním z hlavních argumentů americké strany je, že CSG snížila hodnotu pardubické radarové firmy Retia, mimo jiné právě kvůli navazování ruských vazeb a spolupráci se subjekty vystupujícími proti zájmům NATO.

„Společnost SARN dospěla k závěru, že skupina CSG stojí za českým prezidentem Milošem Zemanem. Ten je antiamerickým zastáncem ruského prezidenta Vladimira Putina,“ stojí v dokumentech u soudu v Delaware, které mají Seznam Zprávy k dispozici. „Zjistili jsme, že skupina CSG spolupracuje se subjekty, které vystupují proti NATO. Takové chování má negativní dopad na hodnotu firmy Retia,“ napsali právníci SARN soudu v Delaware.

Americká firma potvrdila, že tamní soud nyní kauzu rozplétá. „Jde o živý soudní spor, takže jej bohužel nemůžeme komentovat,“ řekl Seznam Zprávám manažer zastupující americkou SARN Armen Agas. Na mlčenlivost se odvolal i právník Američanů Ryan Borneman z kanceláře Duane Morris sídlící ve Philadelphii.

Mediální zástupce Czechoslovak Group Andrej Čírtek protistranu ostře kritizuje, podle něho kauza zapadá do současného kontextu krize česko-ruských vztahů.

„Je nám líto, že se někdo zřejmě pokouší zneužít aktuální kauzu v česko-ruských vztazích k útoku na společnost CSG s použitím vyčpělých a lživých informací. Tvrzení o propojení či spolupráci s proruskými subjekty je absurdní a domníváme se, že se účelově objevilo před několika lety právě v souvislosti se sporem se společností SARN, která na tomto tvrzení postavila svůj fiktivní nárok na náhradu škody,“ uvedl Čírtek.

Návštěva u Putina

Pouto mezi zbrojařskou rodinou Strnadových, jejich konglomerátem Czechoslovak Group a prezidentem Milošem Zemanem je dlouhodobé.

V březnu 2017 hlava státu navštívila závod výrobce armádních vozidel Excalibur Army spadající do Strnadova holdingu CSG. V předvolební kampani před prezidentskými volbami v roce 2018 se firmy Strnadovy skupiny staly hlavním sponzorem Miloše Zemana. V říjnu téhož roku si pak Jaroslav Strnad od Zemana převzal státní vyznamenání za zásluhy o stát.

Tyto a další Zemanovy vazby na CSG popsala americká společnost SARN delawarskému soudu ve své žalobě proti Strnadově skupině, jejíž proruské vazby podle zástupců SARN poškodily firmu Retia.

„V listopadu 2017 se zástupci Czechoslovak Group účastnili podnikatelské výpravy vedené prezidentem Milošem Zemanem. Sestavu přijal prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medveděv,“ píše se v žalobě americké společnosti SARN. Českého prezidenta označila bez okolků za podporovatele ruských zájmů.

SARN v žalobě zmínila i „podezřelé obchody se zbraněmi v Makedonii a Ázerbájdžánu“. „Popsané aktivity způsobily, že v očích českých úřadů a NATO se firma Retia (plně vlastněná skupinou CSG) jeví jako nedůvěryhodný partner upřednostňující ruské zájmy před zájmy České republiky a NATO,“ nešetřili kritikou právníci SARN.

Mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek se spojování zbrojařské skupiny s Ruskem brání. Dlouholeté pouto s prezidentem Milošem Zemanem, jenž se nijak netají svým provýchodním směrem, se Čírtek snaží rozbít argumentem, že Strnadova skupina spolupracuje například i s ukrajinskými složkami při dodávkách vojenské techniky.

„Je absurdní skupinu CSG vzhledem k projektům ve prospěch ozbrojených sil Ukrajiny či vzhledem k partnerstvím s předními západními společnostmi obranného průmyslu z Francie, Německa či USA označovat za nakloněnou Rusku. Je to právě naopak. Jak vidíte, reálná fakta se naprosto rozcházejí s tvrzeními společnosti SARN,“ dodal mluvčí Czechoslovak Group.

Bezpečnostní otazníky se nad touto skupinou objevily i v České republice. A to na začátku tohoto volebního období za první vlády premiéra Andreje Babiše.

V roce 2018 podrobila kritice bezpečnostní profil pardubického výrobce Retia (ve vlastnictví majitele CSG Michala Strnada) tehdejší ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO). Bezpečnostní úřady tehdy přezkoumávaly bezpečnostní prověrku firmy Retia, která se s izraelským podnikem Elta Systems účastnila projektu na dodání osmi izraelských radarů MADR pro českou armádu.

V prosinci 2019 nakonec Ministerstvo obrany pod vedením Lubomíra Metnara (za ANO) kontrakt na radiolokátory s Izraelci podepsalo. Retia jako subdodavatel v projektu zůstala. „Společnost Retia je držitelem bezpečnostní prověrky na stupeň T, která jí byla prodloužena v roce 2020, a je českým průmyslovým partnerem izraelské společnosti ELTA Systems v projektu dodávky radarů MADR pro AČR. I díky této zakázce, ale i řadě dalších projektů pro zákazníky v ČR či například v USA, hodnota společnosti Retia neustále roste,“ dodal mluvčí Strnadovy skupiny Andrej Čírtek.

Reklama

Doporučované