Hlavní obsah

Antigenní testy budou k ničemu, samotesty také, napsal Vojtěch

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví v demisi uvedl na Twitteru změnu opatření proti covidu-19, kterou mu odsouhlasili zástupci budoucí vládní koalice.

Článek

Pří návštěvě hospody, na kulturních nebo sportovních akcích se již nebudou uznávat antigenní testy.

Oznámil to ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za hnutí ANO) poté, co v sobotu dostal vyjádření budoucí vládní koalice k návrhu mimořádného nařízení proti covidu-19. „Na pondělní vládu půjdeme s opatřením, které zavede OTN jen s PCR testy,“ napsal Vojtěch na sociální síti Twitter.

Vedle PCR testů, které jsou přesnější, ale dražší než ty antigenní, se bude také uznávat potvrzení o očkování a také o prodělání nemoci covid-19.

Takzvaný „rakouský“ model, tedy že by se testy na koronavirus neuznávaly vůbec, zástupci budoucí vlády, kteří si už před volbami vytvořili AntiCovid tým, podle Vojtěcha odmítli.

„Nechtějí jít cestou boje s epidemií jako v Rakousku, ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů,“ napsal Vojtěch.

Zástupci AntiCovid týmu zveřejnili svoje stanovisko pro Ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Má celkem jedenáct bodů. Uvedli třeba, aby Vojtěchův resort nešel cestou povinného očkování ani lockdownu. Zároveň potvrdili, že nechtějí, aby ministerstvo zavádělo zmíněný rakouský model.

„Vyzýváme Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby zachovalo systém OTN s tím, že zruší samotesty. Antigenní testy ponechá pouze v případě, že nebude možné dosáhnout dostupnosti PCR testování. Přičemž PCR test by nadále platil 72 hodin a antigenní test 24 hodin,“ napsali dále zástupci AntiCovid týmu.

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o němž se mluví jako o budoucím ministru zdravotnictví, byl přitom tím, kdo „rakouský“ model na pátečním jednání s Vojtěchem odmítal.

Jak popsal zdroj Seznam Zpráv, Válek argumentoval tím, že se pořádně nevynucuje ani současný model. Tedy to, že se v hospodě nebo na hromadných akcích důkladně nekontrolují dokumenty o očkování, testování nebo prodělání nemoci covid-19. A tak se Válek ptal, proč ministerstvo nechce testy uznávat.

Ministr Vojtěch čekal do soboty, než mu zástupci AntiCovid týmu pošlou svoje vyjádření. Z něho byl podle svých slov nakonec zklamaný. „Popravdě mě zklamalo. Říkají hlavně to, co dělat nemáme. V doporučení, co naopak dělat máme, nevidím žádné nové, konkrétní kroky, které bychom aktuálně už nedělali,“ napsal Vojtěch.

Šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný, který je také členem AntiCovid týmu, řekl, že slovům Vojtěcha příliš nerozumí. „Ano, my u většiny toho, co ministerstvo dělá, říkáme, že to je správně,“ prohlásil.

„Debata se jen vedla o tom ‚rakouském‘ modelu. My jsme nyní přesvědčeni, že by se prokazování testy nemělo vypouštět. Pořád to může znamenat brzdění toho šíření nemoci. Jsme pro to, aby to byly testy PCR,“ doplnil Výborný.

Na pátečním jednání politici z AntiCovid týmu také navrhovali, aby se proočkovaly, většinou třetí dávkou vakcíny, všechny domovy seniorů.

„Je potřeba se soustředit na posilující třetí dávku. Musíme ochránit rizikové skupiny. Co nejrychleji doočkovat domovy seniorů, sociální zařízení a podobně,“ uvedl Výborný.

Zástupci AntiCovid týmu také chtěli, aby bylo nutné se prokazovat testy i na dalších místech. Třeba při návštěvě právě v domovech pro seniory nebo testovat lidi už při příjmu do nemocnice.

Dalším návrhem, na kterém panuje také shoda, bylo, aby došlo k masivnímu podávání monoklonálních látek. Tyto léky, které je možné podat nakaženému v prvních dnech nemoci, až ze sedmdesáti procent zabrání vážnému průběhu vyžadujícímu hospitalizaci.

Reklama

Doporučované