Hlavní obsah

Apple a Google přišly s „českým nápadem“: vytvoří aplikaci na trasování kontaktů nakažených

Foto: pxhere.com

Bluetooth je šetrnější k soukromí než běžně používaná GPS lokace.

Reklama

Společnosti Google a Apple vytvoří aplikaci, která bude své uživatele informovat, zda se setkali s nakaženým. Využívat bude technologie Bluetooth. Z řad obhájců soukromí přicházejí smíšené reakce.

Článek

Dvě společnosti, které vlastní operační systémy, na nichž běží okolo 99 procent všech mobilních zařízení, spojily své síly v boji proti novému koronaviru. Technologičtí giganti Apple a Google oznámili kolaboraci na aplikaci, jejímž úkolem bude informovat své uživatele o potencionálním nakažení.

Nápad přichází pár týdnů po obdobném nápadu skupiny českých IT odborníků, kteří dali dohromady iniciativu STOPCOVIDCZ.

Principiálně bude tento software fungovat podobně jako projekt od Mapy.cz, kdy se algoritmicky zjišťuje, zda byl uživatel někdy v minulosti blízko nakaženého. Místo technologie GPS ale společnosti ze Silicon Valley využijí relativně starého vynálezu Bluetooth. Mobilní zařízení bude vysílat krátké vlny signálu Bluetooth.

Po podobné technologii volali i výzkumníci z Oxfordu ve své studii zaměřené na efektivní trasování kontaktů.

Start v květnu

První verze aplikace bude vypuštěna na systémy iOS a Android v průběhu května a bude založena na již existujících zdravotnických aplikacích. V následujících měsících by se poté měla dále vylepšovat. Později má také přijít update celého systému, kdy již nebude potřeba mít separovanou aplikaci.

Uživatel chytrého mobilu, který bude pozitivně testován na koronavirus, bude moci výsledek zadat do aplikace. Diagnózu bude muset ještě stvrdit lokální zdravotnická autorita. Tato informace posléze putuje do anonymizovaného identifikačního vysílače, jenž informuje osoby, s kterými nakažený přišel do styku, jak stojí v prohlášení společnosti Google.

Bluetooth je šetrnější než GPS

Do diskuze mezi obhájci soukromí a vládami Evropy či Asie o ochraně soukromí nyní tedy vstupují i tito dva technologičtí giganti. Obhájci preferují právě decentralizovaný systém technologických společností oproti centralizovanému softwaru vlád, které se často potýkají s technologickými problémy a potencionálním únikem dat.

„S Applem a Googlem dostanete všechny funkce zajištěné veřejným zdravotnictvím, které potřebujete, s decentralizovanou a soukromí chránící aplikací,“ řekl pro Reuters Michael Veale, právník specializující se na ochranu soukromí působící na britské univerzitě London College.

Systém od technologických gigantů ale čeká nelehký úkol. Miliony lidí musí věřit společnostem, že uchrání jejich soukromá data. Jinak tento systém jednoduše nemůže fungovat. Ve stejné chvíli budou muset mít nad aplikací přehled i lokální zdravotnické autority.

Nutné je také podotknout, že s použitím Bluetooth odpadá i obava ze sledování polohy, nicméně zůstává obava z úniku dat o tom, s kým se kdo potkal.

„Přístup Googlu i Applu se musí ocenit, protože podle toho, co oznámily, se zdá, že se snaží zmírnit ta nejhorší rizika spojená se soukromím i centralizací,“ napsala v prohlášení Jennifer Granick, odbornice v oblasti kyberbezpečnosti, s odkazem na použití bluetooth.

Dodává, že by společnosti ale mohly přidat i další opatření proti zneužití. Například uvádí, že by Google a Apple měly zajistit používání sledovací aplikace pouze po dobu pandemie.

O obavu zneužití ze stran Googlu a Applu se obává na svém twitterovém účtě i Ashkan Soltani, jenž zastával funkci amerického hlavního technologického ředitele v Bílém domě za vlády Baracka Obamy. Dále polemizuje nad efektivnosti systému: „Signál bluetooth prochází i přes zdi, takže vás může propojit se sousedem, i když jste se nesetkali.“

I současný prezident USA neskrývá své pochybnosti. „Je to velmi zajímavé, ale hodně lidí se obává o svou osobní svobodu. Prověříme to velmi důkladně,“ řekl Donald Trump na tiskové konferenci.

Reklama

Doporučované