Hlavní obsah

Apple obnovitelný. Všechny kanceláře, obchody i datová centra technického giganta využívají zelenou energii

Apple využívá výhradně obnovitelnou energii, snaží se k tomu přimět i své dodavatele.Video: Reuters

 

Reklama

Firma však při výrobě svých produktů spolupracuje s dodavateli, nad kterými nemá přímou kontrolu. I ty se však snaží přimět k ekologickému hospodaření.

Článek

Provoz americké technologické firmy Apple je nyní zcela zabezpečován obnovitelnou energií. Týká se to obchodů, kanceláří a datových center, jež se nacházejí ve 43 zemích světa. „Po letech tvrdé práce jsme pyšní, že jsme dosáhli tohoto významného milníku,“ řekl podle serveru The Independent šéf Applu Tim Cook.

Část výrobků společnosti Apple vyrábějí dodavatelé, nad kterými firma nemá přímou kontrolu. Snaží se je ale přesvědčit, aby zvýšili svoje standardy, a to jak s ohledem na životní prostředí, tak na pracovní podmínky svých zaměstnanců. Apple nyní spolupracuje s 23 dodavateli, kteří využívají zelenou energii.

„Rádi bychom posouvali hranice toho, jaké materiály je možné využívat v našich výrobcích, jak je recyklovat, jak fungují naše zařízení a spolupráce s dodavateli. Chceme používat nové kreativní a inovativní zdroje obnovitelné energie. Víme, že na tom závisí budoucnost,“ řekl Cook.

Firma postupně pracuje na tom, aby její produkty a provoz byly šetrné k životnímu prostředí. To se týká například nové centrály firmy, takzvaného Apple Parku v Kalifornii. Solární panely tam zajišťují 100procentní energetickou soběstačnost areálu. Podobné projekty Apple iniciuje i v Číně, kde využívá energii ze slunce a větru, čímž chce zmírnit emise, které generuje tamní výroba.

Apple v roce 2014 oznámil, že všechna jeho datová centra využívají obnovitelnou energii. Takto budou fungovat i další dvě zařízení, která firma v současnosti staví Dánsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované