Hlavní obsah

Apple se snaží oživit prodeje iPhonů v Číně. Nalákat zákazníky mají bezúročné úvěry

Apple podpoří odbyt svých telefonů v Číně bezúročnými úvěry.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Americká firma Apple vyjednala na čínském finančním trhu bezúročné úvěry pro zákazníky kupující její chytré telefony. Čína je pro společnost důležitým odbytištěm. Státní ekonomika nicméně v poslední době zaostává, pročež slábne i zájem spotřebitelů o iPhony. V pátek to uvedla agentura Reuters.

Článek

Americká technologická společnost Apple se dohodla s čínským internetovým platebním gigantem Ant Financial Services a několika tamními bankami, že budou na prodej jeho chytrých telefonů nabízet bezúročné půjčky.

Na svém čínském webu Apple propaguje nový systém, podle něhož mohou zákazníci platit za iPhone XR částku 271 jüanů měsíčně (911 korun) a za iPhone XS pak 362 jüanů (1220 korun). Starší modely vyjdou levněji.

Uživatelé, kteří si od Applu koupí výrobky v minimální hodnotě 4000 jüanů, pak dosáhnou na bezúročnou půjčku, kterou musejí uhradit za tři, šest, devět, 12 nebo 24 měsíců. Modely telefonů XR a XS s interní pamětí 64 GB se prodávají za 6499 a 8699 jüanů (21 850 a 29 250 korun).

Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, prodej přístrojů iPhone je tam ale slabší vzhledem ke zpomalování hospodářského růstu a spolu s tím i spotřebitelských výdajů.

Odbyt přístrojů iPhone v Číně se podle výpočtů analytiků v loňském posledním čtvrtletí meziročně snížil asi o pětinu na 11,8 milionu. Podle konzultační společnosti IDC jsou na vině příliš vysoko nastavené ceny iPhonů a nedostatečné inovace přístrojů, které se omezují pouze na vnější vzhled.

Apple sám už čísla o prodeji smartphonů ve svých čtvrtletních výkazech nezveřejňuje. Zůstává nicméně jedinou zahraniční firmou, která na největším trhu s chytrými telefony na světě drží krok s domácími rivaly, tedy s čínskými výrobci.

Reklama

Doporučované