Hlavní obsah

Apple zaznamenal propad, může za to Čína i špatné odhady analytiků

Napětí mezi čínským a americkým trhem je pro Apple zcela zásadní.Video: Eva Krchová, AP, Reuters

 

Reklama

Společnost Apple zaznamenala v prvním fiskálním čtvrtletí propad tržeb. Americkému technologickému gigantovi Apple klesly tržby o sto milionů dolarů (přibližně 2,2 miliardy korun). Hlavní zásluhu na tom má čínský trh. Jeho zájem o Apple klesá. Důvodů poklesu tržeb je ale samozřejmě víc.

Článek

Applu klesly v prvním fiskálním čtvrtletí tržby na 19,97 miliardy dolarů (450,2 miliardy korun) z 20,07 miliardy dolarů ve stejném období předchozího roku. Příčinou je především slabší zájem o výrobky společnosti v Číně. Příjmy se snížily o pět procent na 84,3 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun).

Apple na počátku ledna varoval, že jeho příjmy budou výrazně nižší, než doposud očekával, kvůli slabé poptávce v Číně a nižšímu zájmu o nové přístroje. Původně Apple předpokládal za první fiskální čtvrtletí, které bývá nejrušnějším v roce, příjmy v rozmezí 89 až 93 miliard USD. O propadu mluvil již dříve šéf firmy Tim Cook.

Cook označil za hlavní problém zhoršování odbytu v Číně, na jejíž ekonomiku má negativní dopad nejistota z vývoje obchodních vztahů Číny s USA. Prodeje z této země se na příjmech Applu podílí téměř 20 procenty.

Apple podle Cooka nyní přehodnocuje způsob oceňování iPhonů mimo Spojené státy. Doposud převážně stanovoval cenu v dolarech, což však zdražuje přístroje v jiných zemích při přepočtu na domácí měnu. Firma se proto rozhodla přihlédnout i k makroekonomickým podmínkám a vrátit se k tomu, aby ceny iPhonů více odpovídaly místním cenám. Doufá, že jí to pomůže oživit prodeje.

Varování Applu před zveřejněním čtvrtletních výsledků bylo první od roku 2007, kdy byl na trh uveden chytrý telefon iPhone.

Na klesajících výsledcích se také podepsala nabídka levnější výměny baterií, kterou firma zareagovala na žaloby kvůli záměrnému snižování výkonu některých starších telefonů iPhone.

Rovněž se nenaplnily předpoklady firmy ohledně prodejů na rozvinutých trzích, kde lidé nevyměňovali své telefony za modernější modely tak rychle, jak kalkulovala. V neposlední řadě odbyt poznamenal silnější dolar.

Reklama

Doporučované