Hlavní obsah

Apple vyhlásil válku klíčkům na auta

Foto: pxhere.com

Apple již dal sbohem kreditním kartám, dnes se chce rozloučit i s „neohrabanými“ klíčky.

Reklama

Apple na každoroční konferenci představil nové funkce i změny ve výrobě. Funkce CarKey má nahradit klíčky od vozidla.

Článek

Jako již tradičně hned úvodní přednáška na Worldwide Developers Conference, která je pro společnost Apple jedním z nejdůležitějších okamžiků roku, byla i tou nejzajímavější. Především byly představeny nové schopnosti vlajkové lodi Applu, iPhonu, ale také jedna zásadní z tovární výroby technologického gigantu.

Auto na mobil

Po již zbytečné kreditní kartě, kterou nahradila služba Apple Pay, přichází na řadu klíče od vozidla. Nový systém pojmenovaný CarKey podle společnosti umí odemknout dveře i nastartovat motor a jeho předchůdce CarPlay je již kompatibilní až s 97 procenty nových vozidel. Applu již došla trpělivost s neforemnými a velkými klíčky od auta.

„Existují už přes 100 let, staly se velkými, neskladnými a dnes už jsou zralé na přepracování,“ řekl o klíčcích na konferenci Craig Federighi, viceprezident společnosti Apple pro softwarové inženýrství.

Pro širokou veřejnost se služba zprovozní v průběhu roku 2021 a první automobil, který již bude kompatibilní s CarKey, bude BMW 5 Series, ale společnost samozřejmě chce se službou expandovat. Náznak, s kým bude Apple spolupracovat, přišel již květnu, kdy skupina automobilek a technologických firem představila standardizovaný proces uchovávání digitálních klíčů. Členové jsou Apple, Samsung, BMW, GM, Honda, Hyundai a Volkswagen.

Celá služba funguje na technologii Near Field Communication, jež umožňuje iPhonům vyměňovat si data s jinými zařízeními s dosahem na několik centimetrů. Tudíž bude nutné se mobilem téměř dotknout dveří automobilu. Později by chtěl Apple využít i technologii, která by s pomocí ultraširokopásmového připojení umožnila odemykání na delší vzdálenosti. Součástí služby také bude sdílení virtuálních klíčů přes iMessage.

iOS 14 a Apple Silicon

Dále se na konferenci představil nový operační systém iOS 14. Ten představil nové funkce iMessage, a to především pro skupinové konverzace. Jde například o připnutí důležitých skupin u iMessage. Svého vylepšení se dočkají i bezdrátová sluchátka AirPods, nyní bude jednodušší přepínání mezi jednotlivými zařízeními od společnosti Apple. Například pokud doposloucháte podcast na iPhonu a budete se chtít podívat na film přes iPad, měl by přechod mezi zařízeními proběhnout mnohem snáze.

Apple také potvrdil již dlouze spekulovaný odstup od společnosti Intel, která dodávala do jablíčkových zařízení procesory. Společnost si nyní bude vyrábět své vlastní čipy. Od Apple Silicon, jak se nově procesorům bude říkat, si společnost slibuje větší kontrolu na jednotlivými softwarovými aktualizacemi a také jednodušší přepínání mezi zařízeními.

Nový počítač i s novým procesorem chystá Apple ke konci letošního roku a kompletní přechod má být v průběhu dvou let.

Reklama

Doporučované