Hlavní obsah

Firma Apple chce ukončit závislost na Číně. Přemýšlí o Indii

Foto: Unsplash - Julian O'hayon

Označení „Made in China“ by v budoucnu mohlo nahradit „Made in India“.

Reklama

Apple chce využít indického programu na podpoření lokální výroby elektroniky a díky tomu diverzifikovat svůj dodavatelský řetězec. Nejspíš půjde pouze o exportní kapacity, protože Indie nemá o iPhony velký zájem.

Článek

Koronavirus hýbe světem v úplných základech, mohl by mimo jiné změnit pověst Číny jako manufaktury světa. Minimálně si to myslí klíčoví představitelé amerického technologického gigantu Apple, kteří se sešli s indickými státníky z nejvyšších pater, jak informoval indický deník The Economic Times.

Hlavním předmětem jednání měl být přesun téměř jedné pětiny produkce Applu do Indie z Číny, kde byla doposud. Podle zdrojů The Economic Times by se měla výše kontraktu vyšplhat na 40 miliard dolarů za období pěti let.

Vládní program

Celá dohoda je součástí indického vládního plánu na posílení lokální výroby elektroniky se zaměřením právě na chytré mobily, a toho chce Apple využít. Aby však kterákoliv společnost na benefity dosáhla, musí v pětiletém období začínajícím letoškem v Indii vyprodukovat mobily v minimální hodnotě 10 miliard dolarů.

Pokud by k tomu doopravdy došlo, americká společnost by se nejspíše stala největším indickým exportérem. Apple má v Indii relativně malý odběr svých telefonů v hodnotě jedné a půl miliardy dolarů, na trhu má zastoupení okolo dvou procent. Ve srovnání s Čínou jde pro Apple pouze o drobné: v letech 2018 až 2019 mu tamní trh vynesl 220 miliard dolarů. Ze strany Applu jde tedy nejspíše pouze o diverzifikaci dodavatelského řetězce.

Indie ještě nemá vyhráno

Zdroj, který je obeznámený s plány americké společnosti, ovšem upozornil, že ambiciózní vládní plán má ještě mezery, jež se musí dořešit. „Jsou zde nějaké problémy se určitými klauzulemi. Například celý závod a strojní zařízení, která jsou nyní v Číně, byly ohodnoceny pouze na 40 procent celkové hodnoty,“ řekl zdroj pro The Economic Times.

Skepticky se navíc k vládnímu plánu nestaví jen Apple, ale také tržní experti. „Není tu připravený ekosystém, který by podporoval nějaké rozvinutí produkce ve velké míře,“ řekl deníku The Economic Times Faisal Kawoosa, zakladatel společnosti TechARC.

I když nynější situace okolo pandemie Apple utvrzuje ve správnosti jeho kroků, plán o přesídlení části výroby se zrodil již dřív. Jedním z prvních impulzů byla pro firmu obchodní válka mezi Čínou a USA, kdy se technologický gigant rozhodl o ukončení závislosti na čínských továrnách a začal jednat s Indií.

Reklama

Doporučované