Hlavní obsah

Arabistu střídá na Hradě germanista. Dokáže změnit i Miloše Zemana?

„Znalec EU je přesně to, co letos Miloš Zeman potřebuje místo mě," říká Kmoníček.

 

Reklama

Zkušený Hynek Kmoníček po čtyřech letech odchází z Hradu. Nahradí ho uznávaný diplomat Rudolf Jindrák, vyznavač Evropské unie.

Článek

Rok před vypršením prezidentského mandátu přichází velká změna v týmu Miloše Zemana. V Kanceláři prezidenta republiky střídá Hynka Kmoníčka na klíčovém postu šéfa zahraničního odboru Rudolf Jindrák.

To může znamenat obrat i v Zemanově zahraniční politice. Doposud se prezident hodně soustředil na Asii, arabský svět a postsovětské republiky. Nyní s poradcem Jindrákem by měl své úsilí více zaměřit na Evropskou unii.

Profesionálové, ale každý jiný

Kmoníček i Jindrák jsou v diplomacii respektovaní profesionálové. Arabista Kmoníček vystudoval moderní historii Blízkého východu, hebrejštinu a arabštinu. Byl také velvyslancem v Indii a Austrálii - a příští středu odlétá do Washingtonu na prestižní post velvyslance v USA.

Germanista Jindrák je naopak znalec Evropy a vyznavač silné Unie, kterou však prezident Zeman poslední roky čím dál víc kritizuje. Dříve Jindrák působil jako velvyslanec v Maďarsku, Rakousku a především osm let v Německu. V Berlíně navázal nebývale přátelské kontakty s kancléřkou Angelou Merkelovou, která mu dodnes zvedne telefon.

„Myslím, že tohle je přesně to, co se bude Miloši Zemanovi letos nejvíc hodit. EU bude znovu hledat svoji ztracenou identitu a odpovědí na ni bude celá série voleb v klíčových státech. Prezident tady bude mít největšího specialistu na evropsko unijní problematiku," říká Kmoníček.

Kmoníček: Já bych tolik nepomohl

A otevřeně přiznává, že on by teď moc nepomohl, protože evropská témata nikdy nebyla jeho srdcovou preferencí. „Já vím, že to je náš chléb a víno, vždycky to nejdůležitější. Ale já jsem se dlouhodobě profesionálně zaměřoval spíše na státy mimo Evropu, od USA po Bangladéš," vysvětluje Kmoníček.

I proto ještě zůstane na dálku poradcem Miloše Zemana pro mimoevropský svět. „Já velmi rád pomohu, když bude potřeba například zjistit, proč v Pákistánu mají s něčím problém, nebo co se děje v Sýrii," vysvětluje Kmoníček.

Rudolf Jindrák, který po návratu z Berlína působil na Úřadu vlády jako poradce premiéra Sobotky, se před nástupem na Hrad nechce ke své nové roli zatím vyjadřovat. V pondělí byl v prezidentské kanceláři osobně ujasňovat detaily svého nástupu, což by se mělo stát nejpozději už v příštím týdnu.

Dokáže Jindrák probudit v prezidentovi ztracenou lásku k Evropské unii, kterou ve své premiérské éře Miloš Zeman měl? „Miloš Zeman je svůj a eventuální změny jeho týmu ho rozhodně nijak neovlivní. Výběr témat, na která se prezident zaměřuje, je opravdu do velké míry spíš dán tím, jak vysokou úroveň požáru v nich vidí, než že by mu je podsouvali poradci," směje se Kmoníček.

Reklama

Související témata:

Doporučované