Hlavní obsah

Archeologové hlásí z Egypta významný objev. Poblíž Luxoru odkryli hrobku plnou artefaktů

Egyptští archeologové zaznamenali významný objev poblíž Luxoru.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Egyptští archeologové odkryli 3 500 let starou hrobku poblíž Luxoru a našli v ní spoustu historických předmětů. Mimo jiné více než 1000 sošek, nejméně osm mumií a deset sarkofágů.

Článek

Hrobka, kterou archeologové v Egyptě odkryli, leží na západním břehu Nilu a původně patřila šlechtici Userhatovi, který byl v období 18. dynastie starého Egypta městským soudcem. Ačkoliv stáří hrobky archeologové datují přibližně na 3 500 let, našli se v ní i mladší předměty.

Asi 500 let poté, co si Userhat nechal hrobku postavit, byla totiž znovu otevřena, aby posloužila jako bezpečný úkryt před tehdejšími vykradači hrobů. Počet nalezených předmětů byl proto nezvykle vysoký a zaskočil i samotné archeology.

„Je evidentní, že někdo s pravomocí, pravděpodobně kněží nebo vysoce postavený úředník, znovuotevřel hrobku a schoval dovnitř další sarkofágy,” řekl egyptský ministr památek Khaled Al-Anani agentuře Reuters.

Egyptské ministerstvo památek prohlásilo objev za velmi významný. Podle ministra Khaleda Al-Ananiho průzkum hrobky ještě není u konce, což znamená, že badatelé na místě ještě v dalších dnech i týdnech možná něco objeví.

Dosud archeologové kromě mumií a sarkofágů nalezli v hrobce více než 1 000 takzvaných ushabti, což jsou malé sošky, které měly v posmrtném životě sloužit zemřelým.

Reklama

Doporučované