Hlavní obsah

Arciděkan požehnal Liberci z nejvýše položeného místa nad městem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Z nejvýše položeného místa nad Libercem požehnal v neděli pátému největšímu městu v zemi liberecký arciděkan Radek Jurnečka.

Článek

Z vrcholu Ještědu mu popřál, aby mezi sebou obyvatelé Liberce našli odpuštění a smíření. „A aby všechny těžké chvíle, které prožívají, prožívali u svých rodin a svých blízkých,“ dodal.

Bohoslužba se na Ještědu ve výšce 1012 metrů nad mořem koná jednou za rok, první červnovou neděli jako připomínka vztyčení a posvěcení kříže napuštěného býčí krví 2. června v roce 1990. „Je osmý v pořadí. První kříž, kamenný, tady byl vztyčen v roce 1737,“ uvedl arciděkan. V té době na Ještědu žádná stavba nebyla. „Lidé ho postavili s velkou vírou, aby je tento kříž ochránil,“ uvedl Jurnečka. „Nejsmutnější historii měl předchůdce současného, kdy tehdejší komunistická strana dala příkaz, aby byl v noci odstraněn,“ dodal.

Poutníci se na vrchol Ještědu vydali několika cestami, několik šlo i nejstrmější cestou, pod lany od spodní stanice lanovky. Překonat museli převýšení asi 400 metrů, potřebovali k tomu kolem 3000 kroků. Právě cesta je podle arciděkana jedním z důvodů, proč lidé v minulosti vztyčovali kříže na kopcích. „V tom putování lidé nalezli vnitřní pokoj. Než doputovali na vrchol kopce, někdy si sáhli na dno svého já a na vrch už přicházejí smíření s tím, co je v životě potkalo, s radostí i bolestí,“ dodal Jurnečka.

Reklama

Doporučované