Hlavní obsah

Arenbergerův poradní tým se zatím nesešel, Babiš o něm neví

Foto: Yan Renelt, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Reklama

Nákup a distribuci vakcín proti covidu-19 bude i nadále koordinovat Kateřina Baťhová, ačkoli ještě před pár dny uváděla, že ve funkci končí. Naopak osud poradního týmu, který avizoval ministr Petr Arenberger, je nejasný.

Článek

Za plynulý dovoz a následnou distribuci vakcín zodpovídala do 30. dubna národní koordinátorka očkování. Funkci zastávala Kateřina Baťhová, která však před pár dny pro Seznam Zprávy uvedla, že tuto agendu předává sekci hlavní hygieničky.

Jak ale v pondělí napsal Radiožurnál, nakonec bude Baťhová – která je současně stále ředitelkou mezinárodního odboru – v práci pokračovat. Stane se ale součástí týmu hlavní hygieničky Pavly Svrčinové.

„Národní koordinátorka pro očkování Kateřina Baťhová zatím ve funkci zůstává,“ potvrdila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová. „Paní Baťhová dělá to, co předtím: nákup, logistiku a distribuci. Nic se nemění. Dohlížím na to,“ uvedl ke zprávě o pokračování Baťhové ve funkci národní koordinátorky premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Post národního koordinátora očkování vznikl loni na podzim, obsadil ho bývalý ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. Koncem letošního ledna se funkce vzdal a nastoupila místo něj Baťhová.

Arenbergerův tým, o kterém Babiš neví

Ve středu měla také poprvé zasedat nová poradní skupina pro očkování, kterou od svého nástupu avizoval nový ministr Petr Arenberger (za ANO). Její zasedaní ale bylo zrušeno. Informace portálu iRozhlas.cz, potvrdil Seznam Zprávám Petr Šonka, který v radě má zasedat společně s Baťhovou a dalšími úředníky a odborníky.

Pracovní skupina, o které mluvil Arenberger hned první den po svém nástupu do funkce, by měla očkování řešit v dlouhodobém horizontu. Předpokládá se, že připraví strategii pro očkování na příští měsíce a roky.

Vést by ji měl náměstek ministra Martin Havrda. Podle serveru Lidovky.cz má vznikající orgán dvacet členů a zasedají v ní například další tři Arenbergerovi náměstci, hlavní hygienička Pavla Svrčinová, náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková nebo politický náměstek Vlastimil Vajdák. Dále je členem předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka nebo šéf Asociace krajů hejtman Martin Kuba (ODS). Své zástupce budou mít i zdravotní pojišťovny nebo armáda, která pomáhá s projektem Chytrá karanténa.

Premiér Andrej Babiš však ve středu řekl, že o žádném takovém nově vzniklém orgánu neví.

„Očkovací strategii určuje Ministerstvo zdravotnictví a je koordinovaná na Radě vlády pro zdravotní rizika,“ odepsal premiér. Dodal taky, že o dodávkách do krajů rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví a Integrovaný centrální řídící tým Chytré karantény.

Zároveň si ale řadu jednání týkajících se očkování uzurpuje sám premiér. Ve čtvrtek chce například řešit distribuci vakcín praktikům.

„Zítra (ve čtvrtek) na Úřadě vlády máme speciální sezení za účasti pana Šonky, abychom si vysvětlili počet dodávek pro praktiky,“ dodal Babiš. Petr Šonka je předseda Sdružení praktických lékařů. Náměstkyně ministra zdravotnictví pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová má podle Babiše dojednat, aby bylo možné rozvážet vakcínu Moderna přímo praktickým lékařům.

Reklama

Doporučované