Hlavní obsah

Bývalá koordinátorka očkování: Někteří praktici systém zneužili

Foto: Yuri Dondish, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Nejdříve vyšly zprávy o zlepšení očkování u praktiků, následně ministr vyzval lidi k očkování v centrech a premiér k praktikům poslal kontrolu.

Článek

Praktičtí lékaři se stěžují na zmatky kolem očkování, podle kritiků není ani jasné ani to, kdo celou akci koordinuje. Seznam Zprávy se obrátily na Kateřinu Baťhovou, ženu, která do konce dubna fungovala jako koordinátorka očkování.

Podle jejích slov momentálně předává agendu hlavní hygieničce. A na Ministerstvu zdravotnictví tak souběžně fungují dva týmy, které se očkováním zabývají.

Podle Baťhové není pravda, že by stát házel praktikům v očkování klacky pod nohy a upřednostňoval velká očkovací centra. Naopak obviňuje část praktiků, že systém zneužili. „V systému jsou někteří, kteří toho zneužili, aby dostali vakcínu přednostně, je to smutná věc,“ říká Baťhová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jakou máte aktuálně pozici na Ministerstvu zdravotnictví?

Ředitelka mezinárodního odboru, vždycky jsem ji měla.

A co se týče Národní koordinátorky očkování, to ještě jste?

Předáváme agendu sekci hlavní hygieničky.

Dobře, ale teď aktuálně tu pozici zastáváte, nebo ne?

Ne, nezastávám. Funkce Národní koordinátorky očkování skončila k 30. dubnu a teď jsme v procesu předávaní agendy sekci hlavní hygieničky. Takže teď ty týmy fungují oba dva souběžně.

Takže agendu, kterou jste měla na starosti vy, teď má na starosti hlavní hygienička Pavla Svrčinová?

Ano. Teď fungují oba týmy dohromady. Všechny podklady i dokumenty vznikají dohromady se sekcí hlavní hygieničky.

Jak se změnila strategie očkování ve vztahu k praktikům od začátku května?

Je to tak, jak říkal ministr Arenberger v pátek na tiskovce. Většina krajů dává praktickým lékařům i Modernu a také šel pokyn ke zdravotním pojišťovnám, které mají smlouvu s distributorem, aby se ji pokusily změnit a aby distributor zavážel Modernu na více míst. Aby mohla být dodávaná, pokud to praktici budou chtít, přímo do ordinací.

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger po tiskovce.

Tu tiskovku jsem poslouchal a takhle to nezaznělo.

On říkal, že většina krajů dodává Modernu do ordinací, což je pravda. A vzhledem k tomu jsme iniciovali jednání s pojišťovnami, aby přesmlouvaly smlouvu s distributorem tak, aby rozšířil seznam distribučních míst, aby Modernu mohli dostávat přímo praktici. Protože teď je to tak, že ji dostávají od kraje formou výdeje z lékáren, což je organizačně náročné.

Mluvil jsem s vícero lékaři a nikdo nepotvrdil vaše slova. Vakcínu Moderna uvidí nejdříve tento týden.

To, jak se rozhoduje o distribuci vakcín, je strategie kraje. Primárně jde praktikům AstraZeneca a Janssen. No, víme o třech čtyřech krajích, které dávají veškerou Modernu jenom praktikům formou výdeje z lékárny. Ale lékařů, kteří se rozhodli očkovat, je 3,5 tisíce, nevím, s kolika jste hovořil. Víme i o lékařích, kterým byla Moderna nabídnuta a oni ji odmítli. Situace není černobílá, bohužel.

To děláme i u očkovacích míst. Je to průběžná kontrola dat vykazovaných praktickými lékaři, pokud jde o osoby, které čekají na očkování v jejich ordinacích. Ale je to průběžně, není to tak, že bychom v pátek spustili nějakou kontrolní akci.

Protože praktičtí lékaři mají pocit, že jim z centrální úrovně „házíte klacky pod nohy“, abych citoval.

Chápu, že to tak můžou vnímat. Původně bylo počítáno se zapojením lékařů do očkování až od léta, kdy už měly být uvolněny podmínky, resp. se měla očkovat už většina populace. S tím, že praktici se chtěli zapojit už od března, kdy jsme očkovali jenom ty nejkritičtější skupiny, osmdesátníky a sedmdesátníky, jsme museli nastavit systém – i vzhledem k dodávkám vakcín – tak, že praktici museli nejdříve pacienty registrovat. Právě proto, abychom viděli, kolik mají reálně zájemců a podle toho se vakcíny rozdělovaly.

A jak to je s tou změnou, která měla nastat, aby uvolnila podmínky očkování u praktiků?

Dva týdny zpátky jsme se dohodli a ustanovil se Národní koordinátor praktických lékařů, který odpovídá za to, jak se dodávky vakcín rozdělují. Takže ministerstvo, nebo jakákoliv centrální úroveň, do toho už nijak nezasahuje. Funguje to tak, že my koordinátorovi oznámíme třeba „tady máte 20 tisíc dávek a seznam praktiků, kteří mají zájem o očkování“ a on rozhodne, kterým vakcína půjde.

Ze strany praktiků se ale ozývá, že koordinátor reálně žádnou pravomoc nemá, že dodávky vakcín máte stále v rukách vy.

Ne. Národní koordinátor praktických lékařů má jediný pravomoc rozdělovat vakcíny. Když to řeknu lidsky, jediný může v tom systému odkliknout a poslat seznam distributorovi, komu je má zavézt.

Kdo je Národní koordinátor praktických lékařů?

Jakub Uher ze Sdružení praktických lékařů.

Já jsem úplně nesledovala poslední zprávy, ale nevím o žádné kontrole, kterou bychom aktuálně zahájili z ministerstva. Nám se podařilo před několika týdny propojit s registrem obyvatel, a tak probíhá ztotožňování lidí, kteří čekají v registraci, abychom vymazali případné duplicity nebo, řeknu to úplně na placato, mrtvé lidi. Abychom ohlídali, že tam jsou opravdu ti, kteří chtějí být naočkováni. To probíhá i u očkovacích míst automaticky v momentě, kdy se registruje. Vzhledem k tomu, že nemáme informace v momentě, kdy praktik registruje svého pacienta, tak se to dělá zpětně. Ale není to nic cíleného. A co říkal pan ministr, to komentovat nemůžu.

Takže nemáte stejný názor jako ministr, aby se lidé očkovali v centrech a ne u praktiků?

Je faktem, že na očkovacích místech čeká míň lidí na termín než u praktických lékařů.

Lékaři si myslí, že raději než vydávat takové prohlášení, kam se mají jít lidé očkovat, by ministerstvo mělo podporovat lidi, aby se očkovali v místě bydliště.

Cílem Ministerstva zdravotnictví je, aby bylo proočkováno co nejvíc lidí a je úplně jedno, jestli u lékařů nebo na očkovacích místech.

Vraťme se ke kontrolám, kolik lidí čeká u praktiků na očkování. O tom rozhodl premiér Babiš?

Ano.

A na základě čeho?

Protože pana premiéra i nás všechny trápí poměrně vysoké počty lidí 80+, kteří vypadají, že jsou registrovaní u praktických lékařů. Je to nějakých 30 tisíc, a to číslo se dlouhodobě nesnižuje. A my vlastně nevíme proč, protože lékaři vakcíny mají, podle našich výpočtů to vypadá, že u nich je teď přes 100 tisíc dávek. A tím, že oni nejdou přes Centrální registrační systém, tak my si nedokážeme vyvodit důvod, proč nejsou očkováni 80+, kteří tam jsou zaregistrování. A protože se tohle číslo už třeba měsíc nehýbe i přes apely na praktiky, že pokud vědí, že tam mají někoho, kdo třeba změnil názor, nebo se už nechal očkovat, aby ho vymazali – abychom viděli reálný počet osmdesátníků, kteří chtějí být očkováni u praktiků. Proto bylo rozhodnuto, že to ještě jednou zkontrolujeme v rámci všech databází a dispečink očkování bude náhodně obvolávat lékaře, kteří mají největší počet registrovaných osmdesátníků, a bude s nimi ověřovat, zda opravdu všechny tyto osoby chtějí být u nich očkovány.

K čemu jste dospěli v tomhle ověřování?

K tomu, že někteří praktičtí lékaři jsou si vědomi, že někteří osmdesátníci, které evidují v registrací, se již očkovat nechtějí.

Takže někteří praktičtí lékaři podle vás vědomě uvádějí nesprávná čísla?

Je možné, že někteří zaregistrovali všechny pacienty, které mají v kapitaci. Někteří to tak uvedli, že aniž by se doptávali pacientů, tak zaregistrovali všechny své osmdesátníky k očkování. Ale to je pouze vzorek, neříkám, že jsou to všichni. Většina bude poctivých. Někteří vědí, že jejich zaregistrovaní pacienti byli naočkováni jinde, ale registraci mu prostě nesmažou.

Přistoupili jste k nějakým zásahům nebo úpravám?

Někteří praktici už vědí, že očkovat nebudou. V tomto případě ale informace předáváme koordinátorům praktických lékařů v jednotlivých krajích, respektive Národnímu koordinátorovi, a necháváme to na nich, protože lékaři žádali ministerstvo, aby do toho nezasahovalo.

Shrnu to. Premiér rozhodl, že přistoupíte ke kontrole seznamů 80+ u praktiků, vy jste tu kontrolu začali, zjistili jste, že někteří lékaři nadále nechávají v databázích vysoká čísla osmdesátníků, i když už někteří byli očkování či se očkovat nechtějí, a lékaři o tom vědí. A zároveň někteří zapsali do seznamů všechny své pacienty. Chápu to správně?

To jsou poznatky z více než 200 ordinací, které jsme obvolali.

A budete nějakým způsobem trestat tyhle ordinace, nebo alespoň vyvozovat zodpovědnost?

Vůbec ne, nemáme jak. Tohle je odpovědnost praktiků. Ty registrace byly původně nastaveny proto, abychom věděli, kteří lékaři potřebují vakcíny nejvíc a nyní jsme rozdělování přenesli na ně samotné… Doufáme v nějakou sebekontrolu, protože naprostá většina lékařů budou poctiví. A to, že v systému jsou někteří, kteří toho zneužili, aby dostali vakcínu přednostně, je smutná věc, ale ministerstvo nemá, jak a co s tím dělat.

Takže, vy to interpretujete tak, že někteří praktičtí lékaři zneužili systém, aby dostali přednostně vakcíny?

To jste řekl vy.

Ne, vy jste to řekla, já jsem to po vás jenom zopakoval.

Víme, že někteří praktičtí lékaři zaregistrovali všechny svoje pacienty, aniž by zjišťovali, zda mají zájem o očkování, nebo ne.

To jste řekla před tím. Před chvíli jste mluvila o tom, že zneužili systém.

To je to samé. Praktičtí lékaři byli puštěni k očkování na začátku března s podmínkou, že budou doočkovávat pacienty 80+ a 70+, kteří se nechtějí, nebo nemohou se očkovat v centrech. Věděli, kteří jejich pacienti byli očkováni, ti se u nás dostali do systému, a měli si obvolat zbytek a zjistit u nich zájem. Ty pacienty poté měli registrovat a ti lékaři, kteří měli největší počet, měli přednost v tom, že dostanou vakcíny. Protože vakcíny jsou rozváženy po stovce, a pokud měl lékař registrovány jenom tři pacienty, dostal se na řadu později než lékař, který měl zaregistrovaných 150.

Šonka: Systém jsme nezneužili, je to bouře ve sklenici vody

„Pokud někdo chce říct, že praktičtí lékaři zneužili systém očkování, tak by musel říct, že očkovali někoho, koho očkovat neměli. A takové poznatky tedy nemáme. Opravdu se udělala kontrola zaregistrovaných, od plukovníka Šnajdárka mám informaci, že na těch seznamech jsou i lidé, kteří třeba jsou už i mrtví, a že to vzniklo při nějakém strojovém exportu dat z databáze praktického lékaře. Toto je samozřejmě chyba jak lékaře, tak systému, že to vůbec umožnil.

Ale zároveň mám informace, že ta čísla vůbec nejsou tak hrozná, jak se očekávalo. Rozhodně se tím nedá vysvětlovat, proč u nás čekají na očkování osmdesátníci. Že by praktičtí lékaři záměrně nechávali na svých seznamech lidi, kteří už byli naočkování, to musím odmítnout. Systém by měl fungovat automaticky, ve chvíli, kdy je naočkován, tak by z toho systému měl zmizet. Stejně tak by to mělo fungovat i v případě, když se člověk rozhodne naočkovat v centru. Tohle běží už od začátku zcela autonomně na vůli lékaře. Jestli to běží dobře, nebo špatně, o tom nemám žádné informace.

Druhá věc je, že když jsme oslovovali lidi, jestli se chtějí očkovat, nebo ne, on souhlasil, ale mezitím změnil názor, nebo prodělal covid, tak ještě do minulého týdne neexistoval způsob, jak takového člověka ze seznamu vymazat. Prostě to nešlo, a tuhle funkci přidělali do systému až teď. Předpokládám, že ti lékaři, kteří mají v seznamech nějakou chybu, budou je teď opravovat.

Od začátku jsem tvrdil, že seznamy jsou nesmysl a potvrdilo se mi to, protože se už nedělají. Byly to jen obstrukce pro nás, abychom se nedostali k vakcínám. Žádný doktor si vakcíny nebral pro sebe nebo pro své blízké, bral je pro své pacienty a když viděli, že to nebude fungovat bez toho, aby tam natáhli všechny své pacienty, tak to tak udělali. To však není zneužití a neudělali to všichni, počet lékařů, kteří tohle udělali, není vůbec velký. Pro mě je to bouře ve sklenici vody.

Ale tahle podmínka už neplatí, že?

Jsou žádáni, aby registrovali zájemce o očkování, abychom věděli, kolik lidí se chce nechat očkovat u praktiků. Ale jako podmínka pro rozdělováni dodávek to už tři týdny neplatí.

Zaznívá také výtka, že o očkování u praktiků rozhodují lidé, kteří nerozumí fungování systému praktických lékařů v Česku. A proto raději dávají vakcíny přednostně do očkovacích center.

Všechna rozhodnutí o očkovací strategii byla udělána na úrovni vedení ministerstva. Takže pokud někdo chce říkat, že vedení Ministerstva zdravotnictví nerozumí zdravotnímu systému, tak já to nejsem.

No dobře, ale pokud například o té kontrole rozhodoval premiér Babiš…

Je to Rada vlády, kde je třeba pan profesor Roman Chlíbek (předseda vakcinologické společnosti – pozn. red.), je tam MeSES, jsou tam všichni. Stejně tak jako se všichni podílejí na jakékoliv úpravě strategie či zásadní změně. Vše, co jde na Radu, je předtím probráno interně na úrovni ministra, hlavní hygieničky a vedení ministerstva a potom je odprezentováno panu premiérovi. Není to tak, že by rozhodoval jen pan premiér, to určitě ne.

Rozumím, že nerozhoduje o všem premiér, jenom se ptám na výtku, že ti, kteří rozhodují o fungování praktických lékařů, nerozumějí fungování jejich systému.

Celá ta strategie (očkovací – pozn. red.) byla připravena v prosinci a v lednu, včetně zapojení praktických lékařů a účastnili se jich David Šmehlík (náměstek ředitele VZP – pozn. red.) a Renata Knorová (vedoucí zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven ČR – pozn. red.) z pojišťoven, účastnil se jich Petr Šonka, účastnila se jich doktorka Ludmila Bezdíčková. Všichni se podíleli na tom, aby definovali, jak bude vypadat zapojení praktických lékařů do očkování, a všichni se podíleli i na tvorbě strategie, podle které teď postupujeme.

Existuje úřední zápis z tohoto jednání?

Upřímně, ta jednání byla asi tři dny v kuse a oficiální zápis určitě nebude. Protože to byla tvorba dokumentů celé strategie, která vznikala na začátku ledna. To je opravdu kontinuální výměna dokumentů a tvorba strategie očkování. Nebyla to formální skupina, která by se sešla a něco by vydefinovala, potom by proběhlo schválení a vláda to vzala na vědomí.

Reklama

Doporučované