Hlavní obsah
Online

Babiš otvírá očkování pro 45+, na vakcínu dál čeká 130 tisíc ohroženějších

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Čau lidi, zve premiér Andrej Babiš ve svém pořadu další skupinu k očkování.

Reklama

aktualizováno •

Události kolem koronavirové epidemie sledujeme online.

Článek

- Ministerstvo zdravotnictví: za sobotu zachytily testy 717 nově nakažených, o 454 méně než před týdnem.

- Za posledních 14 dní laboratoře zachytily 56 případů mutací. „Zatím nevíme, jestli jsou agresivnější, ale nadále platí, že musíme být opatrní. Proto je třeba nosit respirátory. Jinak samozřejmě hrozí, že by mohla přijít další vlna, protože máme ještě asi 40 procent populace, jež je velmi citlivá vůči koronaviru, tedy nenaočkovaná nebo neprošla covidem, která kdyby hromadně onemocněla, byl by to problém,“ uvedl na CNN Prima News ministr Arenberger.

- Lidé ve věku od 45 let se budou moci registrovat na očkování proti koronaviru od pondělní půlnoci, oznámil ve svém marketingovém pořadu Čau lidi premiér Andrej Babiš. Z dat praktiků vyplývá, že ve věku 70 let a výše stále na první dávku čeká na 130 tisíc lidí.

- Česko se připravuje na další vlnu rozvolnění. Přehledný harmonogram ZDE.

- Na pondělním zasedání bude vláda také opravovat chyby, které v rozvolňování nadělala. Například povolila provoz tetovacích studií, ovšem nesmí se v nich tetovat. Podrobnosti ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Lidé od 45 let se budou moci registrovat k očkování od pondělní půlnoci

    Lidé ve věku od 45 let se budou moci registrovat na očkování proti koronaviru od pondělní půlnoci. Ve svém marketingovém pořadu Čau lidi to v neděli oznámil premiér Andrej Babiš (ANO).

    Původně měla být registrace pro věkovou skupinu 45 až 49 let otevřená až od středy. Babiš je ale přesvědčen, že o dřívějším termínu rozhodne v pondělí vládní rada pro zdravotní rizika.

    Premiér chce pomyslnou „bránu“ pro mladší ročníky otevřít za situace, kdy podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky čekalo v ordinacích na vakcínu 30 000 lidí nad 80 let a 100 000 lidí ve věku 70 až 79 let.

  • Maláčová: Rotační výuka skončí před prázdninami. Někde

    Rotační výuka minimálně na prvním stupni základních škol by měla být zrušena ještě v tomto školním roce, řekla v neděli v České televizi ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vyjadřovala se opatrněji než premiér Andrej Babiš (ANO), který ve čtvrtek ve Sněmovně uvedl, že chce, aby chodili všichni žáci do škol bez střídání tříd po týdnu od poloviny května.

    Maláčová uvedla, že celkové zrušení rotační výuky by „bylo také záhodno“, datum ale říci nechtěla. „Máme shodu na tom, že by v podstatě rotační výuka měla být ukončena kompletně, jakmile to bude možné,“ řekla. Záležet bude podle ní i na tom, kdy se vyřeší skupinové testování žáků přesnějšími PCR testy. Nyní se ve školách testuje antigenními testy.

  • Některé aktivity by mohly být přístupné už po první dávce očkování

    Ministr zdravotnictví Petr Arenberger řekl, že by pro lidi po první dávce očkování mohly být přístupné některé aktivity. „Možná budeme trošku liberálnější už po první dávce očkování. Není tam takové riziko těžkého případu, takže by tam mohly být aktivity, které by byly přístupné už po první dávce,“ řekl Arenberger v pořadu Partie na CNN Prima News.

  • Fronty se sice tvoří, ale pravidla se podle Arenbergera dodržují

    „Datum otevření zahrádek nechceme říkat. Samozřejmě zahrádky jsou jistým řešením. Ale musíme to probrat se skupinou MeSES,“ řekl Petr Arenberger v Partii na Prima News. „Pořád se dodržují předpisy,“ tvrdí Arenberger. „To, že se někde u okénka vytvoří fronta, chápu, že to nevypadá dobře, ale zároveň chci lidem poděkovat, že pravidla dodržují,“ dodal.

  • Arenberger: Nechci slibovat, že velké rozvolnění bude 17. května

    „Nechci slibovat, že velké rozvolnění bude 17. května. Asi jste zaznamenali, že MeSES nebyla spokojena s takovým rozvolněním. Nevíme, zda se nám do balíčku vejde všechno,“ přiznal ministr zdravotnictví Petr Arenberger v Partii na CNN Prima News. „Jde nám primárně o to, abychom zrušili rotaci. To je dost složité pro rodiny,“ vysvětlil, že zrušit rotační výuku ve školách je prioritou.

  • Zatím se bez velkých očkovacích center neobejdeme, řekl Arenberger

    „Transport není standardní. Tím, že Pfizer je balen ve 195 lahvičkách v jednom balení, tak to není vhodné pro praktické lékaře. Všechny ostatní vakcíny jsme se teď snažili přesměrovat do ordinací praktických lékařů,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger v reakci na výtky praktických lékařů. „Předpokládali jsme, že praktici budou očkovat 50 tisíc dávek denně, což se zatím nepodařilo. V tomto půlroce se ještě bez velkých očkovacích center neobejdeme,“ dodal v pořadu Partie na CNN Prima News.

    Ostatně včera Andrej Babiš oznámil, že pro něj je prioritou právě očkování ve velkých centrech. Neboli změnil původní strategii, v níž chtěl na praktiky sázet více.

  • Očkovací centra jsou preferována, stěžují si praktici

    „Je potřeba, aby k nám šly další vakcíny. V současné době jsme v situaci, kdy jsou očkovací centra preferována. Nejstarší pacienti na očkování u praktiků stále čekají, ale v centrech se očkují i mladší,“ řekl místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha v Partii na CNN Prima News. Někteří praktičtí lékaři se tak rozhodli očkování pozastavit, z důvodu nedostatku vakcín.

  • Mohla by přijít další vlna epidemie, říká Arenberger

    Za posledních 14 dní tu bylo zachyceno 56 případů mutací. „Zatím nevíme, jestli jsou agresivnější, ale nadále platí, že musíme být opatrní. Proto je třeba nosit respirátory. Jinak samozřejmě hrozí, že by mohla přijít další vlna, protože máme ještě asi 40 procent populace, která je velmi citlivá vůči koronaviru, tedy nenaočkovaná nebo neprošla covidem, jež kdyby hromadně onemocněla, byl by to problém,“ uvedl na CNN Prima News ministr Arenberger.

  • Teméř 30 tisíc vyočkovaných dávek

    Podle dalších čísel zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví bylo včera vyočkováno 29 623 dávek vakcín.

    Testů bylo srovnatelně s minulou sobotou. PCR testů bylo provedeno zhruba o tisícovku více, konkrétně 11 867. Antigenních pak o zhruba 3000 méně, přesně 29 062.

    Podrobná čísla a grafy naleznete v odkazu níže:

  • Zemřelých přibylo o 20. Celkem již smutná staitsika eviduje 29 667 úmrtí

    Oproti sobotním ranním údajům vzrostla nejsmutnější statistika, tedy počet zemřelých, o 20 na 29 667. Konkrétně za sobotu pak údaje uvádějí 10 lidí, kteří zemřeli s nákazou koronavirem. Zbylý rozdíl jsou doplněné statistiky za předchozí dny.

  • 717 nově nakažených

    Ranní statistika Ministerstva zdravotnictví: Testy za sobotu odhalily 717 nově nakažených. O týden dříve to bylo 1171.

Reklama