Hlavní obsah

Armáda při razii zastřelila sedmiletou dívku. Protesty v Barmě pokračují

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti ve městě Mandalaj odnášejí zraněného.

Reklama

Sedmiletá holčička je doposud nejmladší obětí násilností, které v zemi propukly po vojenském převratu, k němuž došlo 1. února. Junta mezitím propustila více než 600 osob, jež v souvislosti s protesty zadržela.

Článek

Zaměstnanci pohřební služby v Mandalaji agentuře Reuters oznámili, že ve městě zemřela sedmiletá dívka na následky střelných ran. Vojáci dívku zastřelili přímo v domě její rodiny v momentě, kdy běžela za otcem. Barmskému zpravodajskému serveru Myanmar Now to řekla její sestra.

Mířili na otce, zasáhli ale dívku, která mu seděla na klíně. Organizace Save The Children podle stanice BBC uvádí, že mezi desítkami obětí v Barmě je přes 20 dětí. Starší sestra zastřelené dívky BBC řekla, že místní policie v úterý odpoledne prohledávala všechny domy v jejich sousedství, než nakonec z důvodu „hledání zbraní“ vstoupila i do jejich bydliště.

„Dveře vykopli. Poté se mého otce zeptali, zda jsou v domě ještě další lidé. Když řekl, že ne, obvinili ho ze lhaní a začali dům prohledávat,“ řekla 25letá Maj Thu Sumaja. To byl okamžik, kdy se sestra rozběhla k otci, aby mu sedla na klín. „Pak ji zastřelili,“ dodala.

Podle místních médií město Mandalaj prožilo chaotickou noc, v jejímž rámci docházelo k zatýkání, násilnostem a domovním raziím. Po celém městě údajně hořely barikády, které obyvatelé měst v ulicích staví.

V Rangúnu prodemokratičtí aktivisté vyzvali k „tichému protestu“. Mnoho podniků v největším barmském městě tak zůstalo zavřených. Rovněž silnice zely prázdnotou. „Žádné vycházení ven, žádné obchody, žádná práce. Všechno zavřené. Jen na jeden den,“ řekla agentuře Reuters ilustrátorka a aktivistka Nobel Aung.

Mluvčí junty Zo Min Tchun řekl, že při demonstracích zemřelo 164 lidí, a vyjádřil nad jejich smrtí lítost. Nezávislé zdroje ale hovoří o mnohem vyšším počtu obětí. Asociace pro pomoc politickým vězňům (AAPP) uvádí, že při armádních zásazích proti protestnímu hnutí zemřelo od února 261 lidí.

Zo Min Tchun tvrdí, že armáda bude používat co nejméně síly, pokud ustane násilí. Zločinem podle něj není o demonstracích informovat, ale zločin je protesty organizovat.

Nevládní organizace Save the Children, která se zaměřuje na ochranu dětí, v prohlášení uvedla, že je smrtí dívky „zděšena“. Den předtím navíc podle nepotvrzených zpráv příslušníci armády zastřelili ve městě Mandalaj 14letého chlapce.

„Smrt těchto dětí je obzvláště znepokojivá vzhledem k tomu, že údajně byly zabity doma. Tam měly být chráněny před újmou. Skutečnost, že téměř denně lidskou rukou umírá tolik dětí, nyní ukazuje, jak bezpečnostní síly naprosto ignorují hodnotu lidských životů,“ uvedla organizace.

600 propuštěných

Armáda se ale situaci v zemi také pokouší různými gesty uklidnit. V úterý tak podle státem řízené televize z věznice Insein v Rangúnu propustili 628 vězňů, převážně mladých lidí. Valná většina z nich byla podle webu The Guardian zatčena na začátku března, kdy se protesty proti sesazení barmské civilní vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij zintenzivnily.

Mezi propuštěnými je i novinář AP Thein Zaw, kterého zatkli, když pokrýval protesty. Proti jeho zatčení se zdvihla vlna mezinárodní kritiky. Podle AP vojenská junta od začátku protestů zatkla nebo obvinila alespoň 40 novinářů, řada z nich je stále ve vězení.

Do věznice Insein režimy v Myanmaru často umisťují politické vězně. Vězení je navíc proslulé nehumánními podmínkami, v nichž jsou vězni nuceni žít. Podle právničky, která s deníkem The Guardian hovořila pod podmínkou anonymity, byli všichni propuštění zatčeni 3. března. Právnička dále uvedla, že osob zadržených v souvislosti s protesty ve věznici zůstalo pouze 55 a že jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Přestože představitelé junty nad smrtí demonstrantů vyjadřují lítost, běžně proti nim používají ostré střelivo. O útocích na domovy, které junta provádí za účelem zatčení aktivistů a demonstrantů, existuje několik zpráv očitých svědků, píše BBC.

Barma zažila vůbec nejkrvavější den po únorovém vojenském puči minulou neděli, kdy zemřelo nejméně 38 lidí. Přes 20 obětí si vyžádaly zásahy bezpečnostních oddílů proti demonstrantům v dělnické čtvrti Rangúnu, kde docházelo ke žhářským útokům na továrny financované Čínou.

Armáda se v Barmě na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země a její Národní liga pro demokracii (NLD) výrazně zvítězily v podzimních volbách. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Volební komise takové obvinění odmítla. Armáda slíbila, že uspořádá nové volby, jejich termín zatím neuvedla.

Od vojenského puče bylo v Barmě zadrženo již více než 1700 lidí, mezi které patří jak protestující, tak členové parlamentu či novináři. Protesty v zemi pokračují několik týdnů a zásahy policie jsou podle pozorovatelů stále násilnější.

Reklama

Související témata:

Doporučované