Hlavní obsah

Armáda tají, nakolik jsou proočkované jednotlivé útvary

Foto: facebook.com/ArmadaCeskerepubliky (se souhlasem)

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná proočkovanost české armády je 85 procent. Některé útvary ale „kazí“ statistiku. Které to konkrétně jsou, je tajné.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

„Jak je možné, že čeští vojáci jsou proočkovaní mnohem více jak ti naši? Že oni chtějí a naši ne? Že oni se nebojí a naši se bojí? Že oni nepodlehli dezinformacím a naši ano?“ ptal se v příspěvku na sociálních sítích v polovině září slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Českou armádu dával vojákům za příklad, slovenská armáda totiž byla tehdy proočkována jen zhruba z poloviny.

Seznam Zprávy se proto snažily zjistit, zda je na tom česká armáda opravdu tak dobře a jak jsou na tom jednotlivé útvary - zda jsou očkovaní armádní zaměstnanci v kancelářích stejně jako vojáci v kasárnách.

Takřka jediná informace, kterou armáda uvolnila, je ale celková proočkovanost - 85 procent. Detaily za jednotlivé útvary odmítla prozradit. „Řešíme to už několik dnů, i se státním tajemníkem, abychom vám napsali něco a neprozradili nic,“ řekl redakci po dvoutýdenním čekání na odpověď Petr Šnajdárek, voják a ředitel Centrálního řídicího týmu, který má statistiku očkování na starosti.

Seznam Zprávy se ptaly, jak je proočkovaný Generální štáb, pozemní síly, vzdušné síly, kybernetické síly či Vojenské zpravodajství. „Možná vám to sdělíme podle jednotlivých sil, ale s jednotlivými útvary máme právní problém,“ uvedl Šnajdárek.

Nakonec konkrétní data uvedla mluvčí armády jen za Ministerstvo obrany a Generální štáb. Tam to odpovídá průměru - 85 procent. Ostatní proočkovanost vypočetla mluvčí takto: „17 % všech útvarů dosahuje proočkovanosti vyšší než 90 %. Celkem 43 % těchto útvarů dosahuje proočkovanosti vyšší 80 % a 34 % přesahuje 70 %,“ napsala mluvčí armády Magdalena Dvořáková. Zbývá tedy 6 % útvarů, kde je proočkovanost nižší než 70 %.

Armáda sehrála v době covidu významnou roli. Pomáhala s péčí v nemocnicích a později také ve velkých očkovacích centrech. Proočkovanost vojáků je tak důležitá z toho hlediska, aby byli mimo ohrožení života v případě, že by kvůli zhoršené epidemické situaci bylo jejich nasazení znovu aktuální.

Vojáci, kteří pomáhali na covidových odděleních a jednotkách intenzivní péče, měli očkování povinné. „V červnu bylo vydáno opatření hlavní hygieničky rezortu obrany, které stanovilo povinnost očkování pro vybrané skupiny vojáků. Jednalo se jednak o vojenské zdravotníky včetně vojenských studentů zdravotnických oborů Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, vojáky nasazované na pomoc v boji s epidemií covid-19 a také vojáky vysílané do zahraničních operací či nasazovaných do hotovostních sil,“ zní ze stanoviska Armády ČR.

I díky tomu se celková proočkovanost armády zvýšila a je na číslech, která nám Slováci závidí. Přesto jsou detailní data tajná.

Kampaň se zaměří na vojáky, kteří vakcíny nechtějí

Podle mluvčí jsou mezi neočkovanými vojáky jak ti, kteří prodělali covid a spoléhají se na protilátky, tak ti, kteří mají k očkování proti covidu-19 nedůvěru. Pro ně armáda připravuje kampaň. „K objasnění a vysvětlení obav je cílená další fáze informační kampaně z úrovně hygienické služby Ministerstva obrany, která bude spočívat primárně z besed a přednášek přímo na útvarech,“ upřesnila mluvčí Seznam Zprávám.

„Asi nejvýraznější byla kampaň ‚Vyhrňme si rukávy‘, která byla určená vojákům. Ta informovala vojáky o potřebě, způsobu a účelu očkování. Dále na vnitřním informačním systému armády byla vytvořena speciální webová stránka na celoarmádní intranetové síti, kde byly soustředěny všechny informace o hygienických opatření a možnostech testování a očkování,“ uvedla Magdalena Dvořáková.

Armáda loni na podzim ukázala, kde všude v době covidu pomáhá:

+24

Reklama

Související témata:

Doporučované