Hlavní obsah

Arriva dostala další pokutu za problémy s vlaky, tentokrát od ministerstva

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Za měsíc provozu provedlo ministerstvo dopravy ve vlacích Arrivy 23 kontrol.

Reklama

aktualizováno •

Arrivě za problémy v železniční dopravě už vyměřil v úterý pokutu Liberecký kraj, vyčíslil ji na 815 000 korun.

Článek

Ministerstvo dopravy vyčíslilo za nedostatky ve vlacích pokutu pro firmu Arriva na 670 000 korun. Zváží výpověď smlouvy, pokud služby dopravce nebudou v dohodnuté kvalitě. Za měsíc provozu provedlo ministerstvo ve vlacích Arrivy 23 kontrol. Další sankce budou za zpoždění nebo nevypravení vlaků. Na sociálních sítích to dnes uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Arriva od poloviny loňského prosince jezdí na státem objednávaných linkách Praha-Tanvald, Kolín-Nový Bor, Praha-Rakovník a Praha-Písek-České Budějovice. „Ředitele Arrivy Daniela Adamku jsem osobně informoval, že za zjištěné nedostatky ministerstvo vyčíslilo pokutu na 670 000 korun,“ napsal Kremlík na twitteru. „Sankce za zpoždění, nevypravení vlaků nebo nenavázání na další spoje budou následovat po dodání čtvrtletních výkazů,“ doplnil.

Na facebooku ministr navíc uvedl, že je rozčarován z nepříliš povedeného zahájení provozu Arrivy na rychlíkových linkách. „Panu řediteli jsem jasně oznámil, že pokud nebudou cestujícím poskytovány řádné a kvalitní služby v souladu se smlouvou, bude muset ministerstvo zvážit výpověď smlouvy,“ napsal.

Kremlík koncem prosince oznámil, že problémy u rychlíkových linek Arrivy se zabývá ministerstvo i Drážní úřad. Ministerstvo v minulosti vedle zpoždění a odřeknutí některých vlaků dopravce zaznamenalo potíže s prodejem jízdenek ve stanicích nebo netopící soupravu. Server iDnes.cz také napsal, že strojvedoucí této firmy dvakrát nerespektovali návěstidlo s příkazem zastavit a výpravčí si opakovaně stěžovali na to, že se nemohou domluvit se strojvedoucími z ciziny.

Kremlík dnes na facebooku uvedl, že například na linkách mezi Prahou a Tanvaldem a Prahou a Rakovníkem byly nejčastějším nedostatkem nefunkční záchody, špatné označení vlaků nebo chybějící informace o cílové stanici. Arriva, která je dceřinou firmou německých drah Deutsche Bahn, na svém webu koncem prosince zveřejnila omluvu cestujícím.

Arrivě za problémy v železniční dopravě vyměřil pokutu už Liberecký kraj, vyčíslil ji na 815 000 korun. Hlavním důvodem je nefunkční odbavovací systém a také informační systém ve vlacích, který byl ještě na začátku ledna v němčině. O sankcích vůči firmě bude v únoru rozhodovat i Zlínský kraj. Před týdnem uvedl, že za zpoždění nebo nefungující prodej jízdenek v některých vlacích uplatní vůči Arrivě pokutu v řádu statisíců korun. V obou těchto krajích dopravce od nového jízdního řádu provozuje některé regionální vlaky.

Reklama

Doporučované