Hlavní obsah

Aš chystá přestavbu bývalého kulturního střediska, hledá dotace

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Aš chystá přeměnu bývalého kulturního střediska v Karlově ulici na komunitní centrum. Na rekonstrukci nyní připravuje radnice projektovou dokumentaci.

Článek

Vzhledem k tomu, že půjde o velmi nákladnou rekonstrukci přesahující částku 100 milionů korun, snaží se město na tuto investiční akci získat co největší podíl dotací, uvedl mluvčí radnice Milan Vrbata. Proto byl i projekt rozdělený na tři etapy. „První etapu představuje zateplení budovy a výměna oken, včetně ubourání nikdy nedokončené přístavby, druhou zřízení komunitního centra rekonstrukcí čelní budovy, bez velkého sálu a suterénu, třetí etapa zahrnuje mimo jiné rekonstrukci zbývajících prostor,“ uvedl Vrbata. Součástí objektu je velký sál, dříve používán jako tělocvična, malý sál a kanceláře.

Na první dvě etapy má třináctitisícové město podle mluvčího přislíbenou dotaci 18 milionů korun, což představuje zhruba 50 procent nákladů. Na třetí etapu, která by následovala po realizaci prvních dvou, radnice připravuje podklady pro žádost o dotaci nejméně na 80 procent nákladů, které činí podle projektu kolem 40 milionů korun.

O rekonstrukci budovy bývalého kulturního střediska usiluje ašská radnice už několik let. Budova je od loňského května památkově chráněným objektem. V seznamu kulturních památek je vedena jako tělocvična.

Budova byla postavena v roce 1912 Tělocvičným spolkem jako spolkový dům s tělocvičnou, kancelářemi, klubovnou a hospodou. Objekt byl navržen ve stylu geometrické secese pravděpodobně ašským stavitelem Ernstem Hausnerem. Po roce 1925 zde vznikla jednoletá turnerská škola. V tělocvičně působil i pozdější válečný zločinec Konrád Henlein jakožto učitel tělocviku místního spolku, kterému dům patřil.

Reklama

Doporučované