Hlavní obsah

Assange je u výslechu. Na ambasádu si pro něj dojela švédská prokuratura

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Před ekvádorskou ambasádou, kde Assange pobývá, demonstrují lidé, aby tak spoluzakladatele WikiLeaks podpořili.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Spoluzakladatel webu WikiLeaks Julian Assange čelí obvinění ze znásilnění.

Článek

Na ekvádorské ambasádě v Londýně dnes švédská policie vyslýchá spoluzakladatele WikiLeaks Juliana Assange. V roce 2010 přicestoval do Švédska a krátce na to ho tamější policie obvinila ze znásilnění.

Australský internetový aktivista obvinění odmíná a je přesvědčen, že nařčení je pouze záminkou pro jeho vydání do Spojených států. Server WikiLeaks totiž od roku 2010 uveřejňuje tajné dokumenty americké vlády, k nimž se prostřednictvím internetu dostane. V minulosti to byly například dokumenty týkající se válek v Afghanistánu nebo v Iráku, naposledy pak e-maily Hillary Clintonové.

Na ekvádorské velvyslanectví dnes dorazila kvůli výslechu švédská hlavní prokurátorka Ingrid Isgrenová. Prostředníka při výslechu dělá ekvádorský prokurátor. Švédsko žádá Assange, aby dobrovolně poskytl vzorek DNA.

Švédská šéfprokurátorka přichází na ekvádorské velvyslanectví, aby vyslechla Juliana Assange.

Assange má širokou podporu veřejnosti. Před ambasádou tak dnes demonstrovali ti, kteří jsou spolu s ním přesvědčeni, že je obviněný neprávem. Jeho práce se ale zastávají i významné organizace, například Amnesty International. Komise Rady OSN se počátkem letošního roku dokonce usnesla, že Assange je ve Velké Británii zadržován v rozporu s mezinárodním právem.

Britská policie před lety Assange zatkla. Později byl z vazby propuštěn. Krátce na to požádal o azyl na ekvádorské ambasádě, kde pobývá dodnes. Je přesvědčený, že britská policie by ho zatkla znovu, vydala do Švédska a to obratem do Spojených států. Tam po jeho odsouzení, případně i smrti, volá řada vysoce postavených lidí.

Reklama

Doporučované