Hlavní obsah

Astronauti Crew Dragon jsou na ISS. Co bude dál?

Astronauti Douglas Hurley (vlevo) a Robert Behnken.

Reklama

Sobotní start lodi Crew Dragon a její následné připojení k Mezinárodní vesmírné stanici je historickým momentem nejen pro Spojené státy. Co se na stanici bude dít dál?

Článek

Po úspěšném manévru a připojení k ISS museli astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley vyčkat na sérii testů, které potvrdily, že mohou být bez jakéhokoliv rizika vpuštěni za svými kolegy na palubu.

Přechod mezi Crew Dragon a ISS se otevřel zhruba dvě hodiny po přistání, poté se na palubě orbitálního komplexu osobně přivítali se tříčlennou posádkou tvořenou velitelem, astronautem NASA Christopherem Cassidym, a ruskými kosmonauty Anatolijem Ivanišinem a Ivanem Vagnerem. Jak dlouho se astronauti Behnken a Hurley v ISS na oběžné dráze kolem Země zdrží, ještě není jasné. Mělo by to však být v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců.

Loď Crew Dragon, kterou v sobotu vynesla do kosmu raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, pojmenovala dvojice astronautů Endeavour (Úsilí). V programu NASA je to již třetí vesmírné plavidlo tohoto jména – prvním byl velitelský modul lunární mise Apollo 15 a druhým jeden z raketoplánů.

Behnken a Hurley letěli včetně mise Crew Dragonu do vesmíru už třikrát. Behnken dvakrát na palubě raketoplánu Endeavour a Hurley poprvé raketoplánem Endeavour a podruhé byl v roce 2011 členem posádky raketoplánu Atlantis při jeho posledním letu, kterým zároveň NASA ukončil program těchto plavidel.

Na Behnkena a Hurleyho čekal na ISS vzkaz v podobě malé americké vlajky, která letěla do vesmíru při prvním letu amerického raketoplánu v roce 1981 a poté byla i na palubě raketoplánu Atlantis, jenž v roce 2011 tento program ukončil.

Vlajku v přechodové komoře na ISS zanechala posádka Atlantisu, ve které byl i Hurley, se vzkazem, že si ji může převzít výhradně posádka, která odstartuje z amerického Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral.

Na ISS budou astronauti provádět množství testů na lodi Crew Dragon a pokračovat ve výzkumu s ostatními členy posádky.

Loď Crew Dragon letěla k ISS poprvé už loni v březnu, tehdy to ale bylo bez posádky. Na loňský první demonstrační let nyní navázal druhý zkušební let s astronauty. Pokud bude vše úspěšné včetně návratu a přistání v Atlantickém oceánu, získá Crew Dragon plné schválení NASA pro dopravu astronautů do vesmíru.

Reklama

Doporučované