Hlavní obsah

„Ať se propadnu, jsou solidní,“ řekl Biden o vítězství SPD

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden (ilustrační snímek).

Reklama

Podle předběžných výsledků získali v německých volbách sociální demokraté (SPD) 25,7 procenta hlasů a předstihli konzervativce (CDU/CSU) s 24,1 procenta. I kvůli těsnému výsledku jsou reakce ze světa zatím výjimkou.

Článek

Sociální demokracie (SPD) vyhrála v nedělních parlamentních volbách ve dvanácti z celkem šestnácti německých spolkových zemí. Jak CDU/CSU, tak SPD prohlásily, že chtějí vést příští vládu. Matematicky vzato by zemi mohla vést kterákoli ze stran, musela by si ovšem zajistit potřebné spojence. Volební účast činila 76,6 procenta, v roce 2017 byla 76,2 procenta.

„Ať se propadnu… Jsou solidní,“ řekl americký prezident Joe Biden o tom, že SPD podle předběžných výsledků v německých volbách zvítězila. Evropští politici se dosud k výsledkům německých voleb z valné většiny nevyjádřili. Zřejmě čekají na konečné potvrzení výsledků, přestože SPD již s největší pravděpodobností o volební vítězství nepřijde.

Výsledky, které dnes brzy ráno zveřejnila ústřední volební komise, jsou předběžné. Ty úředně konečné budou vyhlášeny v řádu dní, zpravidla je to zhruba dva týdny po dni voleb.

Zatím jedním z mála ohlasů na výsledky německých voleb je i blahopřání ze Švédska. „S potěšením gratuluji Olafu Scholzovi a SPD k výsledkům německých voleb. Švédsko a Německo mají silné vazby, na kterých budeme i nadále stavět,“ stojí na Twitteru švédského premiéra Stefana Löfvena.

Ostatní světoví a evropští lídři zatím mlčí.

Reklama

Doporučované