Hlavní obsah

Kde na to berou, zní z ANO ke statisícové Letné

Rozhovor redaktorky Zuzany Černé s poslanci hnutí ANO.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zneužití data sedmnáctého listopadu a žádný důvod k demonstraci. I tak komentují poslanci za ANO Barbora Kořanová a Pavel Juříček sobotní demonstraci Milionu chvilek na Letenské pláni.

Článek

Lidé se na Letné sešli po letní pauze, naposledy demonstrovali 23. června. Podle organizátorů přišlo nesouhlas s politikou Andreje Babiše vyjádřit na 300 tisíc demonstrantů. Z pódia zazněla jasná ultimáta pro premiéra. Zbavte se Agrofertu, nebo odstupte. A také k opozičním stranám. Ve zkratce: Spojte se a pozvěte lidi, ať se zapojí také.

Policejní odhady mluví o tom, že se demonstrace zúčastnilo minimálně 200 tisíc lidí. Stejný počet odhadovala policie i při červnových protestech, kdy podle údajů T-Mobile bylo na Letné na 280 tisíc lidí.

Většina poslanců hnutí ANO se k demonstracím nevyjadřuje, redakce Seznamu ale se dvěma z nich mluvila. Uznávají, že lidé mají právo demonstrovat, ale důvody k demonstracím momentálně nevidí.

„Demonstrace, které se dějou, mě mrzí. Mrzí mě to z toho důvodu, že datum 17. listopadu je den, který bychom měli oslavovat. A aktuální demonstrace jsou vázané na toto datum a lidé tam demonstrují proti demokratickému výsledku voleb. Alespoň já to tak vnímám a mrzí mě to,“ řekla Seznamu poslankyně Barbora Kořanová.

Dodala, že lidé často osočují i ji například prostřednictvím e-mailů nebo na ulici. K dialogu je ale prý nikdy nepřiměla.

„Oni jsou v podstatě bez argumentů, ani nechtějí argumentovat. Mně se stalo několikrát, že jsem pozvala občany, abychom si sedli a popvídali a já jim mohla vše vysvětlit. Aby neposlouchali jen média nebo články nebo to, co říkají opoziční politici,“ vysvětlila. Podle ní je také zbytečné cokoliv vyvracet, protože uskupení Milion chvilek negativně reaguje na vše, co hnutí ANO udělá.

Kde berou peníze?

Právo demonstrovat lidem nebere ani poslanec Pavel Juříček. Vidí ale problém ve financování spolku Milion chvilek.

„Před třiceti lety jsme skutečně měli jen plakáty a cinkali jsme klíči a byli jsme v podstatě bez jakýchkoliv zdrojů. Akce Milionu chvilek jsou monstrózní a mají velké zázemí, tak si říkám, jak je možné, že na to seberou zdroje,“ vyjádřil Juříček pochybnost.

Milion chvilek pro demokracii má ovšem transparentní účet, na němž je možné si dohledat, z čeho je financované.

Hlavní problém vidí ale Juříček v nedostatečné komunikaci politiků směrem k občanům. „Vláda i politici mají v tomto dluh vůči občanům,“ přiznal. Téma komunikace je podle něj i častým tématem schůzí poslaneckého klubu ANO.

Reklama

Doporučované