Hlavní obsah

Dvanáct kmenů bije děti. Podle religionisty jsou to milující rodiče

Foto: AI vizualizace

Brutální bití dětí v sektě Dvanáct kmenů bylo zdokumentováno německými novináři.

Článek

Hnutí Dvanáct kmenů k nám přišlo z Německa poté, co jim tam úřady odebraly děti kvůli tomu, že je dospělí bijí. V novém díle série Sekty CZ, vycházející v podcastu 5:59, se dozvíte i to, co si o praktikách Dvanácti kmenů myslí religionista Zdeněk Vojtíšek.

Co ve čtvrtém díle série Sekty CZ uslyšíte?

  • Proč německé odnoži sekty Dvanáct kmenů odebraly úřady desítky dětí.
  • Co vedlo k podezření, že se v české komunitě sekty skrývá unesená jedenáctiletá dívka.
  • Co na chování Dvanácti kmenů říká přední český religionista a soudní znalec Zdeněk Vojtíšek.

Pod značkou Uchované semínko je můžete potkat na farmářských trzích, v Praze mají i dva své obchody. Pěstují zeleninu, chovají zvířata, pečou chleba. Muži mají vždy dlouhé vlasy v culíku a vousem zarostlou tvář, ženy jim jsou v rámci společenství podřízené. Žijí pospolu na farmách, kde sami vyučují i svoje děti. Náboženské hnutí Dvanáct kmenů u nás sídlí v Mšeckých Žehrovicích na Rakovnicku a ve Skalné na Chebsku u německých hranic.

Právě z Německa k nám velká část komunity přišla před 11 lety poté, co reportér televize RTL Wolfram Kuhnigk zveřejnil skrytou kamerou natočené záběry, na kterých příslušníci Dvanácti kmenů rákoskami i několikrát denně bijí děti. Ve jménu Boha.

U našich sousedů to vyvolalo ohromný skandál a úřady rodičům jejich potomky, žijící v sektě, odebraly. Podle dostupných informací minimálně dvě ženy dostaly za bití dětí několikaměsíční podmíněné tresty a trest veřejných prací.

O tomto kultu, který navazuje na křesťanskou tradici, už léta na stránkách religionistického časopisu Dingir píše náš přední odborník na nová náboženská hnutí, religionista Zdeněk Vojtíšek z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. O Dvanácti kmenech vykládá i na přednáškách studentům. Podle oficiálního seznamu je zároveň jediným soudním znalcem v zemi, který se specializuje na náboženský extremismus a terorismus. S postupem německých úřadů, které rodinám děti po šokujícím odhalení odebraly, nesouhlasí.

Poslechněte si celou investigativní sérii Sekty CZ

  • První díl o sektě Novija Gána Sepata a jejím vůdci Auroranovi
  • Druhý díl o dánské sektě Dům otce a vůdkyni Ruth Kristiansenové
  • Třetí díl o kutnohorské sektě a guruovi Richardovi
  • Čtvrtý díl o Dvanácti kmenech a jejich chování k dětem
  • Pátý díl o Šinčchondži a praktikách vůči vlastním členům
  • Šestý díl o rumunské sektě MISA a ženách, které skončily v erotickém byznyse

„Myslím si, že je to naprosto kontraproduktivní a hájit se zájmem dítěte je úplně až směšné. Myslím, že je kontraproduktivní to násilí, ta razie, která byla v Německu. To byl obrovský omyl, protože to společenství jenom radikalizuje,“ řekl mi v rozhovoru pro podcast Sekty CZ Zdeněk Vojtíšek.

Podle něj to dětem „uškodilo“, protože se ocitly bez rodičů. Na mou námitku, že zároveň tím unikly bití, odpověděl: „Pro mě je to slon a mravenec. Vyrůstat s milujícími rodiči, kteří chtějí pro ně to nejlepší a mají je rádi a vyrůstat bez nich, nebo vyrůstat s nějakými pěstouny, to si myslím, že je jako nebe a dudy.“

Soudní znalec na oblast náboženského extremismu Vojtíšek mluví o milujících rodičích. Podle řady psychologických studií způsobují rodiče dětem, které pravidelně bijí, ale těžká traumata. Může to mít i celoživotní následky. Takoví lidé mohou být například úzkostní, depresivní.

Mimochodem německý novinář Wolfram Kuhnigk napočítal, že skryté kamery natočily za dva dny 81 úderů pruty přes zadek a tři rány dostal jeden chlapec do otevřené dlaně. Děti bily nejen jejich matky, ale i jiné členky společenství.

A proč to členové této náboženské sekty dělají? Podle jejich učení je to Bohem nařízený výchovný prostředek a rodiče věří, že jim tímto druhem trestání projevují lásku. Vycházejí ze slov třinácté kapitoly biblické knihy Přísloví, kde se píše: „Kdo šetří hůl, nenávidí svého syna, kdežto kdo jej miluje, trestá ho včas.“

Příběh unesené Shalomy

V souvislosti s Dvanácti kmeny jsem se zaměřila především na příběh Shalomy Hennigfeldové. Dívky, která byla rodičům žijícím v komunitě Dvanácti kmenů odebrána v rámci razie v roce 2013 a jako tříletá umístěna do pěstounské rodiny. Od poloviny října 2021, kdy si šla Shalomah zaběhat, ji ale pěstouni neviděli. Německá policie se domnívá, že ji unesli její biologičtí rodiče, kteří v té době žili v České republice.

Foto: Mapy.cz

Kde žijí členové sekty Dvanáct kmenů: 1) Mšecké Žehrovice, 2) Skalná

Podle soudních dokumentů ze dvou českých soudů, které předloni řešily žádost německého úřadu o navrácení Shalomy do země, to potvrdila sama dívka. Zástupcům z českého Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí se s ní podařilo spojit přes videohovor. Řekla jim, že žije s rodiči a učí se česky. Česká policie ale rodinu nenašla.

Jakýmsi mluvčím Dvanácti kmenů u nás je Aleš Heuler, který žije v komunitě v Mšeckých Žehrovicích. Když jsem ho ale kontaktovala po telefonu, o rodině Hennigfeldových se bavit nechtěl. „Nezlobte se paní novinářko, my vám nemůžeme dát žádné informace,“ to bylo jediné, co mi řekl.

Jakou chybu policistů jsem se pokusila při pátrání po Shalomě a jejích rodičích napravit? Co jsme s kameramanem Honzou Pospíšilem zjistili ve Skalné na Chebsku? A jak vypadalo naše setkání s členy Dvanácti kmenů? Dozvíte se v podcastu Sekty CZ, jehož čtvrtý díl si můžete pustit v úvodu článku.

Podcastová série Sekty CZ

Foto: Seznam Zprávy

Podcastová série Sekty CZ reportérky Kristiny Cirokové.

Zpravodajský podcast 5:59 a Seznam Zprávy přináší další investigativní sérii, tentokrát s názvem Sekty CZ. Zkušená reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková pátrá po lidech, kteří stojí v čele manipulativních náboženských uskupení a kteří těží, finančně ale i jinak, z nátlaku na své členy, kterými jsou v mnoha případech prostřednictvím svých rodičů i nezletilé děti. Jsou to příběhy fyzického i psychického týrání, sexuálního násilí a zdánlivě bezvýchodných životních situací, které ale v několika případech skončily smrtí.

Sedmidílná podcastová série Sekty CZ vychází každý pátek v rámci podcastu 5:59

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a v dalších podcastových aplikacích. Podcast 5:59 můžete sledovat na síti X nebo na instagramu.

Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované