Hlavní obsah

Faltýnkův diář i odposlechy. K policejní razii vedly roky prověřování

Foto: Občanská demokratická strana, Seznam Zprávy

Podnikatel, lobbista a donedávna člen regionálního vedení ODS na Olomoucku Robert Knobloch.

Reklama

Článek

Už několik rezignací padlo na úřadech Olomouckého kraje v souvislosti s korupční kauzou, která se týká ovlivňování veřejných zakázek pro dopravní stavby. Policie tvrdí, že hlavní organizátor skupiny měl konexe na vysoce postavené členy ODS, dokonce i na představitele současné vlády. Jaký obrázek korupce detektivové popsali?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak spolu podle policejních odposlechů komunikovali členové údajné úplatkářské skupiny.
  • Že razie z minulého týdne přišla po několikaletém prověřování ze strany kriminalistů.
  • A co víme o důvodech toho, že policejní dokumenty mluví o vazbách některých členů skupiny na vládní politiky.

Úplatky, podvody a podplácení. I z toho policisté podezřívají skupinu z Olomoucka, která si podle nich na úplatcích plánovala „vydělat“ 46 milionů korun.

Elitní kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu kvůli tomu minulý týden zasahovali na několika místech v Olomouckém kraji. Poté obvinili 13 lidí, jednoho z nich - podnikatele, lobbistu a dnes už také bývalého člena regionální rady ODS Roberta Knoblocha - soud poslal do vazby. Státní zástupce se obával, že by mohl utéct. V pondělí ale Knobloch složil milionovou kauci a vypadá to, že by se tak mohl z vazby dostat.

Na seznamu obviněných jsou však podle investigativního reportéra Seznam Zpráv Radka Nohla i další vlivné postavy Olomouckého kraje. Jde například o náměstka hejtmana Michala Záchu, který kromě této funkce rezignoval také na post krajského šéfa ODS, nebo bývalé ředitele krajské správy silnic Petra Foltýnka a Davida Štěpánka. Skupinu měli řídit právě už zmíněný Knobloch a také bývalý zástupce stavební firmy Porr Roman Láčík. Společnost nicméně uvádí, že v kauze vystupuje jenom jako „osoba poškozená“.

„Podle odposlechů členové skupiny říkali Knoblochovi přezdívkou ‚Česnek‘, o Romanu Láčíkovi pak mluvili jako o ‚Blonďákovi‘. A podle těchto nahrávek se zároveň potvrzuje, že vztah mezi Záchou a Knoblochem byl velmi přátelský,“ přibližuje Nohl.

Jak to začalo

Kriminalisté se o podezřelé aktivity skupiny začali podle reportéra zajímat už před více než třemi lety, v srpnu 2020. Měli podezření, že tři tehdejší zaměstnanci firmy Porr ovlivňují pracovníky Ředitelství silnic a dálnic, a to výměnou za pozvánky na luxusní pobyty. To ale zatím obviněním neskončilo.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Radek Nohl.

Nicméně na stejnou trojici ukázalo policejní vyšetřování, které se spustilo poté, co v dubnu 2021 Seznam Zprávy zveřejnily deník dřívějšího šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka a vedení Olomouckého kraje na základě nových informací podalo trestní oznámení. Tentokrát muže ale kriminalisté podezřívali z toho, že ovlivňovali část vedení kraje a také Správy silnic Olomouckého kraje. A právě toto vyšetřování minulý týden vyústilo v razii.

Podle Nohla nejspíš kauza, které se v médiích přezdívá „olomoucký Dozimetr“, otřese situací v Olomouckém kraji. „Teď bude jenom otázka, co se policii ještě podaří zjistit dál,“ říká.

Kontakty na členy vlády?

Investigativní reportér totiž v podcastu 5:59 podotýká, že kolem případu stále zůstávají otazníky. „Obvinění se například zmiňuje i o tom, že regionální podnikatel (Robert Knobloch) má vazbu i na současné členy vlády premiéra Petra Fialy,“ upozorňuje. Dokonce se v něm uvádí, že jde o vazby „velmi úzké“. O konkrétních jménech se ale policejní dokument nezmiňuje.

Má vybudované velmi úzké vazby na vysoce postavené osoby, a to jak z řad podnikatelů, tak politiků, a to včetně členů současné vlády.
citace z usnesení o zahájení trestního stíhání (obvinění)

Sami vládní představitelé ústy mluvčího kabinetu Václava Smolky spojení s lobbistou a ještě donedávna vysoce postaveným členem krajské ODS odmítají: „Takové informace se nezakládají na pravdě. Není nám známo, že by kdokoliv z vlády udržoval jakékoliv vztahy s panem Knoblochem.“

Vysledovat je nicméně možné Knoblochovo angažmá ve firmě, kterou spoluvlastní s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS). Ten ale pro Seznam Zprávy uvedl, že se s Knoblochem prakticky nevídá. A hejtman Kuba odmítá, že by se ho čerstvá kauza jakkoliv týkala.

Policejní dokumenty jsou nicméně sdílnější v případě náměstka Záchy, který ještě do minulého týdne vedl Regionální radu ODS. Podle odposlechů měl třeba Knoblochovi říct, že za místo v dozorčí radě firmy DPOV, dceřiné společnosti Českých drah, musí „poděkovat“ ministru dopravy Martinu Kupkovi a premiérovi Petru Fialovi (oba ODS). Oba vládní představitelé ale opět popírají, že by byli se Záchou v kontaktu.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co dalšího podle policie zaznělo v odposleších nebo jakým způsobem v kauze figuruje olomoucká pobočka Ředitelství silnic a dálnic. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Radka Nohla, ČT24, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Olomouc

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované