Hlavní obsah

Kancléř Mynář míří z Hradu. Choval se jako neomezený pán, říká novinář

Foto: Seznam Zprávy

Kancléř Vratislav Mynář čelí otázkám ohledně svých lovů v Lánské oboře.

Reklama

Článek

Jen desítky hodin chybějí do chvíle, kdy se na Pražském hradě vystřídají prezidenti a spolu s nimi i jejich týmy. O způsobu, jakým hospodařili se státním majetkem lidé kolem odcházející hlavy státu Miloše Zemana, přitom vychází najevo stále více podrobností. Co ukazují kauzy kancléře Vratislava Mynáře?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč jsou lovy a hony kancléře Vratislava Mynáře v Lánské oboře problematické?
  • Jak Hrad za éry Miloše Zemana dlouhodobě komunikuje s novináři?
  • A co kauzy kancléře Mynáře z poslední doby ukazují o jeho působení v rámci státní správy?

Kauzy odcházejícího hradního kancléře Vratislava Mynáře se vrší. Po „vypůjčení“ party stanu k vleku v Osvětimanech a po cestě do Kataru reportéři Seznam Zpráv odhalili, že Mynář lovil v Lánské oboře.

„Ty lovy se stávají symbolem papalášství, mocipanství. Je to čím dál dokonalejší definice těchto praktik a Vratislav Mynář se stává oním papalášem, který zneužíval situace a zneužíval státního majetku,“ říká v podcastu 5:59 zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv pro investigativu Radek Kedroň.

Co konkrétně je na lovech problematického? Jednoduše: Ze zprávy Národního kontrolního úřadu (NKÚ) vyplynulo, že Mynář od října 2019 do října 2021 zastřelil jedenáct kusů trofejní zvěře. Zdarma. A to přesto, že dohromady mají tyto lovy podle tabulek hodnotu téměř 250 tisíc korun.

Foto: Seznam Zprávy

Soupis úlovků Vratislava Mynáře v Lánské oboře.

„Konečný počet (ulovené zvěře) ale bude mnohem vyšší,“ podotýká Kedroň. Napovídá tomu dřívější zjištění reportérů Seznam Zpráv Adély Jelínkové a Lukáše Valáška, kteří před dvěma lety pořídili v Mynářově - dnes už shořelém - srubu v Osvětimanech fotografie vystavených trofejí s cedulkami jako třeba „Lánská obora 2018“.

Kontroloři NKÚ navíc upozornili, že Mynář v oboře pořádal i další bezpoplatkové hony a lovy, jejichž hodnota přesáhla 3,5 milionu korun.

Novináři vs. Hrad

Pražský hrad jako obvykle na novinářské dotazy před uveřejněním zjištění neodpověděl. „Ta hra je pokaždé stejná: My se jich na něco zeptáme, oni neodpovědí. Počkají si, co ve skutečnosti víme, a pak to rozporují podružnostmi, chytají se slovíček,“ popisuje Kedroň obvyklou komunikaci s hradním tiskovým oddělením.

A podobně tomu bylo i nyní. Na sérii dotazů úřad nereagoval a o víkendu vydal tiskovou zprávu, která kancléře Mynáře hájí. Lovy prý byly součástí povinných odstřelů a podle pravidel.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv pro investigativu a podcasty Radek Kedroň.

Odcházející prezident Miloš Zeman přitom tak velkorysý v pohledu na kauzu zřejmě není. V nedělní Partii řekl, že o Mynářových lovech nic nevěděl a není z nich nadšen. „Nejsem papaláš. Já lidi, kteří loví zvěř z prestižních důvodů, příliš nechápu. Na druhé straně, pan kancléř je dlouholetý myslivec, tak mu to nedalo a propadl pokušení,“ pokračoval.

Sami kontroloři přitom upozorňují, že podle tehdy platné zřizovací listiny Lesní správy Lány mohl na hony zvát pouze prezident. Mynář ale dostával pozvánky od dnes už bývalého šéfa obory Miloše Baláka. Mimochodem právě toho Baláka, kterého Zeman omilostnil v případu ovlivňování jedné z veřejných zakázek. „Mohla se změnit zřizovací listina, to ale v tuhle chvíli nevíme, protože - a znova - Hrad se chová velmi netransparentně,“ popisuje zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv.

„Privatizace prezidentské kanceláře“

Ze střípků posledních týdnů se tak podle Kedroně postupně skládá obraz Vratislava Mynáře jako kancléře, který se více staral o své blaho než o majetek Hradu. „Sledovali jsme takovou pozvolnou privatizaci prezidentské kanceláře,“ popisuje.

Kancléř se choval spíše jako soukromník nebo „neomezený pán“, který zneužíval svého postavení i kvůli takovým drobnostem, jako je dovezení stanu nebo stromků do Osvětiman, podotýká novinář. „Nikdo z předešlých kancléřů neodcházel s tak pošpiněným štítem jako Vratislav Mynář.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli byly Mynářovy lovy soukromou akcí, nebo šlo o součást jeho diplomatických snah, a proč jsou zjištění o okolí Miloše Zemana podstatná i pro tým nastupujícího prezidenta. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: TV Nova, CNN Prima NEWS, CNN Prima NEWS – Partie Terezie Tománkové, TN.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované