Hlavní obsah

Selhání nebo zrada okolí? Konec arciteroristy Zavahrího v Kábulu

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zavahrí a Usáma bin Ládin (vpravo) na archivním snímku z roku 1998.

Reklama

Článek

Zabití vůdce teroristické organizace Al-Káida vrátilo do středu pozornosti jméno této svého času tolik obávané extremistické skupiny. Úspěšný útok na Ajmána Zavahrího o víkendu provedly Spojené státy, které ale také následně varovaly své občany před možností odplaty islamistů. Jsou podobné obavy namístě? A jakou sílu vlastně Al-Káida dnes ve světě má?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Body pro americkou administrativu, ale jen omezený dopad na další nebezpečnost Al-Káidy. Tak vidí likvidaci vůdce této teroristické organizace blízkovýchodní expert z Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček.
  • Zavahrí převzal pozici v čele Al-Káidy po smrti Usámy bin Ládina v roce 2011. Od té doby Spojeným státům unikal - a podle Turečka „nepochybně“ s podporou některých zpravodajských služeb.
  • Jednomu z nejhledanějších lidí světa se nakonec mohla stát osudnou neopatrnost nebo dokonce zrada ze strany blízkého okolí. Stalo se to už v případě jiných vůdců Al-Káidy, upozorňuje expert.

Dosavadního šéfa Al-Káidy v neděli zabila americká raketa v afghánském Kábulu, kde od loňska vládne radikální hnutí Tálibán. Americké ministerstvo zahraničí později uvedlo, že vzhledem k Zavahrího smrti panuje „větší riziko protiamerických násilností“. Odveta teroristů by prý mohla mít podobu sebevražedných atentátů, vražd, únosů nebo pumových útoků.

Podle analytika Břetislava Turečka, který vede Centrum pro studium Blízkého východu Metropolitní univerzity Praha, by bylo pouhým „věštěním“, odhadovat, jestli teď skutečně Al-Káida na nějaké západní cíle zaútočí. Faktem je prý nicméně to, že organizace byla v poslední době „v útlumu“ a že větší nebezpečí představovali extremisté z tzv. Islámského státu.

Tureček ale zároveň upozorňuje, že i v dobách největší aktivity probíhaly útoky Al-Káidy z velké míry autonomně. Nebylo to prý tak, že by jediný vůdce „tahal za všechny nitky“. A proto likvidace Egypťana Zavahrího nemusí být tak významným bezpečnostním předělem.

Foto: Profimedia.cz

Řízená střela Hellfire R9X. Stejný typ měl být použit k zabití Ajmána Zavahrího. Ilustrační snímek.

„Američané zabili nominálního vůdce Al-Káidy, ale nemyslím si, že znemožnili další teroristické aktivity v různých částech světa. (…) Pokud bude Al-Káida chtít a bude mít možnost útočit, tak to bude dělat dál,“ říká expert. Naopak velký význam podle něj může likvidace teroristy mít pro vládu amerického prezidenta Joea Bidena, která si tím připisuje „pozitivní bod“.

Další osud Al-Káidy

Ajmán Zavahrí bývá spojován mj. s útoky z 11. září 2001, s bombovými útoky na americké ambasády v Keni a Tanzanii v roce 1998 nebo také na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000. Do čela Al-Káidy se dostal po smrti Usámy bin Ládina, kterého americké komando zabilo před 11 lety v Pákistánu.

Co se ale stane s Al-Káidou nyní? „Zavahrí byl vždy poměrně dobře identifikovatelnou dvojkou po boku Usámy bin Ládina. Za těch 11 let (od bin Ládinovy smrti) ale nějaká (další) dvojka po Zavahrího boku nevznikla,“ říká Tureček s tím, že teroristickou organizaci teď můžou zasáhnout mocenské boje mezi frakcemi.

Foto: Barbora Sochorová, Seznam Zprávy

Expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha.

Úspěšný americký útok v Kábulu podle analytika může celkově sloužit jako potvrzení degradace skupiny. „Al-Káida oslabila a ochabla natolik, že nechala zavraždit svého vůdce,“ uvádí Tureček. Naopak Spojené státy si akcí proti Zavahrímu dokázaly, že jsou schopné útočit v Afghánistánu i ve chvíli, kdy už tam nemají svá vojska.

Břetislav Tureček přesto nepřeceňuje význam události pro mezinárodní bezpečnost. „Lidé z generace Ajmána Zavahrího už nejsou hybateli dnešních teroristických aktivit. Těmi jsou lidé o generaci mladší, mezi kterými vidíme daleko více těch, kteří vyrůstali na Západě.“

Kudy vedla cesta Ajmána Zavahrího až do čela teroristů z Al-Káidy? Jaké detaily se ví o tom, jak Spojené státy Zavahrího dokázaly v Kábulu vystopovat a zabít? A co to vše může znamenat pro další osud Afghánistánu? Podcast 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Plus, Internet Archive, YouTube - CNBC Television, YT - Washington Post, YT - DW News, YT - ABC News, YT - NewsNation

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované