Hlavní obsah

Zachrání STAN dosavadní šéf? „Rakušan je volba z nutnosti,“ říká reportér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda STAN Vít Rakušan a místopředseda strany Jan Farský (vpravo).

Reklama

Článek

Hnutí STAN se na mimořádném sněmu pokusilo vypořádat s krizí, do níž upadlo po vypuknutí korupční kauzy Dozimetr. Předsedou Starostů dál zůstává Vít Rakušan, k výměně ale došlo třeba na pozici prvního místopředsedy. Budou změny ve vedení stačit na očištění hnutí u voličů?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Delegáti Starostů a nezávislých na mimořádném sjezdu vybrali nové vedení. Šéf hnutí Vít Rakušan křeslo obhájil, na pozicích místopředsedů ale proběhla rošáda.
  • Podle reportéra Seznam Zpráv Ondřeje Koutníka, který sněm sledoval přímo na místě, se chce hnutí STAN skrze nové tváře očistit od korupční kauzy Dozimetr a stát se opět ambiciózní stranou.
  • „Elixírem na přežití“ by mohlo být to, že hnutí vybralo do čela představitele regionů, které dosud opomíjelo. „Už nechtějí fungovat jen na základě středočeského, zlínského a libereckého regionu,“ říká reportér.

Delegáti Starostů a nezávislých se v sobotu sešli v Hradci Králové, aby rozhodli o dalším směřování strany.

Náplast na logu hnutí a podtitul setkání „Když spadneš, tak vstaň“ odkazovaly na situaci kolem policejní akce Dozimetr, při které Národní centrála proti organizovanému zločinu zatkla pro podezření z korupce mimo jiné dnes už bývalého pražského radního za STAN Petra Hlubučka.

Podle reportéra Seznam Zpráv Ondřeje Koutníka, který se sjezdu jako novinář zúčastnil, ale politici připomínali kauzy spíš nepřímo. „Průvodním znakem sněmu byla sebekritika. (…) Neustále se omlouvali. Kritika směrem do vlastních řad byla dost silná, až to bylo zarážející, protože to není úplně běžné,“ vysvětluje.

+17

Mimo světla kamer prý ale skleslou náladu nahradila bojovnost, která podle Koutníka byla vidět i na staronovém předsedovi STAN Vítu Rakušanovi. Podporu mu nakonec vyjádřila „kimovská“ většina, hlasovalo pro něj 98,3 % delegátů.

Podle reportéra Seznam Zpráv jim ani „nic jiného nezbylo“. „Delegáti si uvědomili, že Rakušan zkrátka potřebuje dostat další prostor, protože v opačném případě by hrozilo, že hnutí se úplně rozvalí,“ myslí si.

Rošáda mezi místopředsedy

Změna však nastala na postu prvního místopředsedy hnutí. Před kauzou Dozimetr ho zastával exministr školství Petr Gazdík, i ten ale kvůli vazbám na dalšího obviněného, podnikatele Michala Redla, musel funkci přenechat jiným. Obsadil ji tak poslanec z Vysočiny a bývalý starosta Pacova Lukáš Vlček.

„V kuloárech byl označovaný za velice inteligentního člověka, který umí plánovat,“ popisuje Koutník. A dodává, že podle delegátů by to měl být „nový Věslav Michalik“.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

První místopředseda hnutí STAN a exstarosta Pacova Lukáš Vlček.

Právě Michalik - bývalý čelný představitel hnutí a starosta Dolních Břežan, který nedávno zemřel na srdeční selhání - byl pro stranu „klíčový z hlediska vnitřního plánování“. „STAN nutně potřebuje někoho, kdo tuto jeho roli zastoupí,“ podotýká reportér Koutník. Podle něj ale Lukáš Vlček bude „novým motorem strany“ zevnitř, ne její novou tváří.

‚Facka Polčákovi‘

Do nejužšího vedení strany se naopak nedostala dosavadní místopředsedkyně a poslankyně Věra Kovářová. „Delegáti to vnímali jako facku europoslanci Stanislavu Polčákovi, se kterým Kovářová bývá dlouhodobě spojována,“ říká Koutník. I Polčák měl totiž vazby na podnikatele Redla.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Jestli výměna v nejvyšších patrech STANu na voliče zabrala, mohou podle reportéra naznačit nadcházející komunální volby.

„Myslím, že v menších obcích to vliv příliš mít nebude, protože lidé se na komunální úrovni rozhodují podle bezprostředního dění v nejbližším okolí. Co může vyslat určité signály a náznaky, to budou výsledky ve větších městech jako Praha, Brno nebo bašty STANu Liberec a Zlín.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kam by v dalších měsících mohl zamířit exministr Petr Gazdík, nebo kam bude STAN po obměnách ve vedení směřovat. Více si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: YouTube – Starostové a nezávislí

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované