Hlavní obsah

Tři příběhy nezdolnosti lidí i přírody v těžkém roce

Foto: Seznam Zprávy

Paní Olga, paní Zlata a příroda Českého Švýcarska – tři příběhy, které v době krizí přinášejí naději.

Reklama

Článek

Letošek se dá bez nadsázky označit za rok krizí a těžkostí. Výrazně ho poznamenala válka na Ukrajině a s ní související vysoká inflace a ekonomická tíseň. O slovo se přihlásily i živelní pohromy, jako byl požár v národním parku České Švýcarsko. My jsme ale tentokrát, i s vědomím blížících se Vánoc, v příbězích, které letošní rok napsal, hledali naději.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak je možné během útěku před válkou najít domov.
  • Proč největší požár, který naše země pamatuje, přinesl lesu rychlejší obnovu a nové druhy rostlin i hub.
  • Jak série článků o životě samoživitelek v době ekonomické krize pomohla konkrétním rodinám.

Paní Olga, která uprchla z válkou zmítané Ukrajiny a v Česku se z vozíku opět postavila na nohy. Paní Hana a Zlata, které kvůli drahotě musejí obracet každou korunu. A příroda Českého Švýcarska, která se vzpamatovává z rozsahem největšího požáru, který tato země pamatuje.

V podcastu 5:59 poněkud netradičně přinášíme příběhy, které v letošním nelehkém roce přináší naději a víru, že všechno zlé je k něčemu dobré.

Nový domov v Česku

V ukrajinském Mariupolu žila ještě začátkem tohoto roku spokojeně. Po vpádu ruských vojsk se ale všechno změnilo. V polovině března paní Olze střepiny z tankového granátu poranily břicho, pravé oko, nohu i další končetiny.

Nejhorší zranění jí operovali ještě lékaři na Ukrajině. Zdaleka všechno ale nevyléčili. Díky sbírce, kterou pro ni lidé uspořádali, nicméně získala invalidní vozík a koupila si lístky na Západ.

Foto: archiv Olgy Volynets, Seznam Zprávy

Olga Volynetsová z Mariupolu našla nový domov v Brně.

Po příjezdu do Česka hrozilo, že jí budou muset nohu amputovat. Série operací ale končetinu zachránila a paní Olga opět našla naději. „Teď úspěšně zakončila rehabilitaci, už zase chodí a říká, že to s lékařem berou jako jedno velké společné vítězství,“ popisuje reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda.

Prozatím Olga žije i s přítelem a dcerou na ubytovně v Brně. Od ledna navíc podle Svobody plánuje začít navštěvovat kurzy češtiny. „Snaží se zapomenout na ty nejhorší těžké chvíle a Brno už bere jako svůj domov.“

Požár přinesl nové druhy rostlin

Požár v Národním parku České Švýcarsko byl rozsahem největší, jaký naše země pamatuje. Až tisíc hasičů denně ho dostávalo pod kontrolu téměř tři týdny. Plameny přesto zničily několik domů a více než tisíc hektarů lesa. Místní podnikatelé se s dopady neštěstí potýkají dodnes.

Nedlouho po zkáze už ale byly na místě vidět i pozitivní vlivy ohně. Mezi ohořelými kmeny stromů se brzy objevila nová zeleň. Podle Michala Hejcmana, geobotanika a rostlinného ekologa z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, jde i o vzácné druhy hub a rostlin.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pod ohořelými stromy v Českém Švýcarsku už na podzim rašily rostliny.

„Čtrnáct dní po tom, co stromy dohořely, se tam objevily antrakofilní houby. Některé jsou v České republice na červeném seznamu hub. A to je vlastně základ pro další život,“ popisuje.

Rostliny, které oheň přežily, pak začaly regenerovat. Objevily se tam například nové výhonky kapradiny hasivky orličí nebo břízy. Požár tak podle Hejcmana výrazně zrychlil obnovu lesa. „Dostanou se tam druhy, které by normálně v tom odumřelém lese neměly šanci,“ říká.

Vlna solidarity

V těžké životní situaci se setkaly se solidaritou, která jim přinesla pevnější půdu pod nohama. Řeč je o některých z pěti samoživitelek, jejichž příběhy na přelomu letošního srpna a září zaznamenal reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Už tehdy obtíže žen, ale i dalších samoživitelek a samoživitelů, zesilovala nastupující ekonomická krize. Ta je tu s námi dál. Část ze zmíněné pětice jí ale díky solidaritě čtenářů a posluchačů Seznam Zpráv může čelit s alespoň trochu větším optimismem.

„Po zveřejnění všech čtyř dílů série jsem jen já dostal přes 200 e-mailů s nabídkou pomoci. Další desítky přišly do Klubu svobodných matek,“ vypráví Novák.

Příběhy samoživitelek v podcastu 5:59

Příběhům samoživitelek, mezi které patřily i paní Hana a paní Zlata, jsme se věnovali už v srpnu. Poslechněte si, v jaké situaci ženy tehdy byly.

Například čtyřiasedmdesátiletá důchodkyně Hana má díky solidaritě novou postel pro svého vnuka Matyáše, kterého má v péči. V původním článku se totiž svěřila, že se jí na lůžko nedaří našetřit.

„Jedna dárkyně k nim přijela domů, vzala Matyáše do Ikey, pozvala ho na oběd a pak mu koupila postel, kterou si sám vybral. Byl z toho úplně paf,“ popisuje Novák. Kromě toho dostala rodina od lidí zhruba 170 tisíc korun.

Peníze – 50 tisíc korun – poslali dárci i paní Zlatě, která sama vychovává čtyři děti. Koupila za ně nové peřiny a povlečení. Ty staré se prý už skoro rozpadaly. Úřad práce ale udělal za tímto příběhem nepříjemnou tečku. Kvůli daru paní Zlatě zvýšil započítaný příjem a na tři měsíce jí vzal některé sociální dávky.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Paní Zlata s dětmi.

V článku jsme příběhy paní Olgy a paní Zlaty a vyprávění o obnově přírody v Českém Švýcarsku stručně shrnuli. Celé rozhovory, výpovědi obou žen i archivní zvuky z červencové tragédie si můžete poslechnout ve čtvrteční epizodě podcastu 5:59. Audio najdete na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérů SZ Tomáše Svobody a Jana Nováka, ČT24, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Sever

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované