Hlavní obsah

Na dno je přivedly různé cesty, říká reportér o natáčení se samoživitelkami

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Více než polovině samoživitelek podle průzkumu hrozí pád do chudoby. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Zvyšování záloh na energie a růst cen základních potravin. To jsou hlavní faktory zhoršující se situace českých domácností. Nejvíce pak nárůst životních nákladů dopadá na samoživitelky a samoživitele. Na těžké situace některých z nich se zaměřil reportér Seznam Zpráv. Jak dokáže nízkopříjmová domácnost vyjít se 40 korunami na osobu na den?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Mnohé samoživitelky se při současném zdražování neobejdou bez pomoci státu a neziskových organizací. Přinášíme příběhy pěti z nich.
  • „Jsou momentálně jednou z nejpostiženějších skupin, kterým v současné drahotě hrozí pád do chudoby,“ říká reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který jejich osudy popsal.
  • Podle průzkumu společnosti PAQ Research se třeba úspory samoživitelek oproti minulému roku výrazně ztenčily. Dříve měly 3300 korun, nyní 660 korun.

Česko se pomalu potápí v rostoucí vlně zdražování. Z výzkumu společnosti PAQ Research pro Český rozhlas vyplývá, že až třetina tuzemských domácností nezvládá šetřit. Ještě před rokem to přitom byla pětina.

Nedostatek peněz pak nejvíce pociťují ti, kterým už před krizí peníze chyběly. Podle průzkumu například více než polovině samoživitelek hrozí pád do chudoby. Na podzim minulého roku se totiž jejich měsíční úspory ztenčily z 3 200 Kč na 660 Kč.

Jednou z nich je i paní Zlata z Kutné Hory, která vychovává čtyři děti. Kvůli péči o ně si nemůže najít práci a je tak odkázaná na pomoc státu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

„Minulý týden dostali příspěvek (5000 korun, které vláda schválila jako jednorázovou pomoc pro děti - pozn. red). Zlata koupila dětem pizzu a lasagne, což pro ně bylo, říkala, speciální jídlo, které dva roky neměly,“ popisuje reportér Seznam Zpráv Jan Novák, který se příběhům samoživitelek v poslední době věnoval.

„A pak si mohly ve výprodeji koupit koloběžky. A pro ty děti to bylo prý poprvé, co šly do obchodu a mohly si vybrat novou věc,“ dodává.

Běžně je totiž měsíční rozpočet její rodiny 5500 korun. Říká Zlata.

‚Růst cen je srazil na kolena‘

I tyto ženy se rozhodly o pomoc požádat neziskovou organizaci Klub svobodných matek. Podle její zakladatelky Dany Pavlouskové zvýšený zájem pozorují zhruba tři roky, od začátku pandemie koronaviru. Teď ale samoživitelky více žádají o příspěvek na energie a potraviny.

Dosud zvládaly, teď jsou na dně

Foto: Seznam Zprávy

Samoživitelky v Česku.

Seznam Zprávy nahlédly do stovek žádostí, v nichž samoživitelé popisují své příběhy, aby dostali finanční příspěvek od neziskové společnosti Klub svobodných matek na bydlení, potraviny, na obědy pro děti ve škole, na tábory, na kroužky nebo IT technologii.

„Současná krize je ale bezhlavá saň, která kvůli zdražování základních životních nákladů zasahuje úplně všechny samoživitele. Drtí mladé, staré, z měst i vesnic,“ říká zakladatelka Dana Pavlousková. „Nově dostáváme žádosti o pomoc od samoživitelů, kteří situaci dosud zvládali. Tvoří zhruba třetinu,“ dodává.

Některé žadatelky Seznam Zprávám své příběhy otevřeně popsaly, a vznikla tak čtyřdílná série věnovaná matkám živitelkám, které se z různých důvodů ocitly v mimořádně tíživé finanční situaci.

„Přijde mi zároveň alarmující, že třetina žádostí pochází od samoživitelek, které až doteď jakžtakž vycházely, ale současný růst cen potravin a zejména energií je takzvaně srazil na kolena,“ říká Novák.

Pomoct jim přitom není jednoduché. Příběhy, které Novák popsal, ukazují, že každá z žen má své specifické problémy jako nemoc, nemožnost pracovat nebo týrání ze strany partnera. „Jsou ale vděčné za pomoc státu, leč v některých případech se jí nedostává,“ podotýká reportér.

V podcastu 5:59 se poslechněte i příběhy dalších čtyř žen, pro které je z různých důvodů v současnosti obtížné uživit své děti. Mimo to se dozvíte, co životy samoživitelek ukazují o české společnosti. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované