Hlavní obsah

Trable Lánské obory: „Záhadné hony, dodatečné smlouvy, začerněné dokumenty“

Foto: Facebook Petra Pavla, Seznam Zprávy

Prezident Petr Pavel během říjnové návštěvy v Lánské oboře.

Reklama

Článek

Případ honu v prezidentské oboře bez potřebných dokumentů upozornil na její problematické fungování. Nejasnosti kolem Lesní správy Lány totiž nevymizely ani poté, co na Hrad nastoupil Petr Pavel. Co zmapovali reportéři Seznam Zpráv?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč nedávný hon v Lánech získal pozornost investigativních reportérů.
  • Že pochybnosti vyvolává také reakce Hradu na zjištění Seznam Zpráv.
  • Jak by nenaplnění příslibu transparentnosti mohlo oslabit pozici Petra Pavla.

Hned několik kauz „proslavilo“ v nedávné minulosti zhruba tři tisíce hektarů krajiny v lesích Křivoklátska. Tamní Lánská obora se objevovala v médiích ve spojení s aktivitami lidí z okruhu bývalého prezidenta Miloše Zemana. Právě prezidentská kancelář má prostřednictvím Lesní správy Lány nad oborou kontrolu.

Novináři tak psali třeba o bezplatných lovech trofejní zvěře v podání Zemanova kancléře Vratislava Mynáře. Bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka zase soud potrestal za ovlivňování zakázek v oboře. Pravomocný trest nicméně zahladila Zemanem udělená milost.

Od letošního března však úřaduje na Pražském hradě tým Petra Pavla. Problematické momenty v Lánech ale úplně neustaly. Seznam Zprávy nejnověji upozornily na hon, ke kterému se ve čtvrtek 19. října sešlo osm lovců a který lesní správa uspořádala pro soukromou firmu Wood & Company. To by nebylo neobvyklé ani nelegální.

Jenže lov se uskutečnil bez potřebné smlouvy či objednávky. „To není standardní postup. A také to není zákonný postup, protože zákon o registru smluv říká, že jestliže ta objednávka není zveřejněna před konáním akce, tak je tato objednávka od začátku neplatná,“ říká investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek, který s kolegyní Adélou Jelínkovou na případ upozornil.

V rozhovoru pro podcast 5:59 Valášek poukazuje na podstatnou okolnost – spolumajitelem Wood & Company je investor Jan Sýkora. Tedy muž, který před prezidentskými volbami podpořil kampaň Petra Pavla částkou ve výši půl milionu korun.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Kdy vznikly dokumenty?

Reportér se na chybějící dokumenty dotázal ředitele lesní správy Pavla Rusa. Až poté se listiny, bez nichž by nebylo možné firmě Jana Sýkory vyfakturovat lov za 700 tisíc korun, začaly v registru objevovat. Jenže nesly pozdější datum než samotný lov. A až po sérii novinářských dotazů úředníci dodali dokument datovaný na konec září – podle Hradu důkaz, že smlouva mezi oběma stranami vznikla už před akcí.

Pochybnosti ale vyvolává podoba této listiny. Neočíslovaný papír nenese hlavičku Lesní správy Lány, navíc datum 25. 9. 2023 je na něj dopsané ručně. Inkoust má přitom jinou barvu než vedle se nacházející Sýkorův podpis, ke kterému se Seznam Zprávy dostaly jen díky tomu, že ho úřad špatně začernil. Dodatečný dokument ale odhalil i další věc – Hrad tentokrát oproti běžnému ceníku poskytl na ulovené daňky slevu 40 procent.

Jak Hrad vysvětloval hon v Lánech

Čtvrtek 19. 10.

V prezidentské oboře se odehrála naháňka pro soukromou firmu Wood & Company. Osm lovců ulovilo zvěř zhruba za 700 tisíc korun.

Pondělí 23. 10.

Seznam Zprávy zasílají řediteli Lesní správy Lány Pavlu Rusovi otázky ohledně akce. Redakce se ptá, kde lze dohledat objednávku, která by ze zákona měla být publikovaná v registru smluv před konáním naháňky. Pavel Rus nereaguje, a tak dotazy směřuje redakce i k jemu nadřízené kancléřce Janě Vohralíkové.

Úterý 24. 10.

  • V registru smluv se objevuje objednávka na čtvrteční naháňku za 700 tisíc korun, podle data uzavřená v pondělí 23. října. Souběžně se v registru objeví i smlouva o vypořádání, která právě zveřejněnou objednávku prohlašuje za neplatnou s odůvodněním, že nebyla včas zveřejněna. Kontrakt zároveň naháňku potvrzuje.
  • Hrad oznamuje, že původní nezveřejnění objednávky v registru smluv bylo administrativním pochybením. Odmítá říci, zda a případně jak za to bude vyvozena odpovědnost. Tiskové oddělení oznamuje, že jde o interní věc.
  • Seznam Zprávy Hrad konfrontují s faktem, že oba dodatečně publikované smluvní dokumenty vznikly až po dotazech reportérů. Opět připomínají, že objednávka nebyla včas zveřejněna v registru smluv.

Středa 25. 10.

  • Hrad se ohrazuje. „Není pravda, že vámi zmiňovaná naháňka byla zasmluvněna až poté, co jste se zeptal, firma Wood & Company odsouhlasila a podepsala nabídku 25. 9. 2023,“ píše tiskové oddělení jednomu z autorů.
  • Lesní správa Lány zneplatňuje objednávku, kterou do registru smluv vložila o dva dny dříve. Vkládá její kopii, kterou doplňuje listem papíru s nabídkou honu. U podpisu Jana Sýkory z Wood & Company, sponzora prezidenta Petra Pavla, je ručně dopsané datum 25. 9. Datum uzavření objednávky ale v příslušné kolonce registru smluv lesní správa nezměnila. Zůstává na 23. 10., tedy den, kdy Hradu dorazily dotazy reportérů.

Vedení lesní správy na dotazy ohledně absence dokumentů v registru neodpovědělo. Novinář Valášek se proto obrátil přímo na prezidentskou kancelář. A podle vyjádření jejího tiskového odboru k situaci došlo „z důvodu administrativního pochybení“.

Reportér se pokusil získat i vyjádření hradní kancléřky Jany Vohralíkové: „Má otázka byla jasná: Jestli nestandardní způsob vyfakturování akce nemá spojitost s tím, že ji pro klienty dělal velký sponzor pana prezidenta.“ Dotaz ale zůstal bez odpovědi. A neúspěšné byly i pokusy o rozhovor s investorem Sýkorou. Až později firma Wood & Company vzkázala, že si „klientskou akci zcela standardně objednala a na základě vystavené faktury ji řádně uhradí“.

Nejde jen o říjnový lov

Kromě nedávného lovu jsou však s lánskou lesní správou spojeny i další nejasnosti. Ředitel Pavel Rus například zadarmo bydlel na zámečku Amálie, který se v oboře nachází. Nájemní smlouva za půlroční pobyt vznikla až zpětně. A znovu až po dotazech reportérů. Rus – který do čela Lesní správy Lány nastoupil ještě za úřadování Vratislava Mynáře – nakonec doplatil asi 25 tisíc korun. Nestandardní dokument mu podepsala už současná kancléřka Vohralíková.

Foto: Facebook Petra Pavla

V polovině října Pavel Rus provázel prezidenta Petra Pavla a kancléřku Janu Vohralíkovou po oboře.

Za pozornost pak podle novináře Valáška stojí třeba i fakt, že ředitel Rus na pozici výrobního náměstka dosadil bez výběrového řízení svého spolužáka a dobrého známého Radka Bažanta, který v lesní správě už dříve odpovídal za chod lesů. Navíc některé zakázky v Lesní správě Lány dál získávají stejné firmy jako za minulého vedení. A například také samotný Pavel Rus podle zjištění Seznam Zpráv v oboře umožnil některé problematické lovy zdarma – zvěř takto skolil například i jeho syn.

Sporná místa kolem ředitelování Pavla Rusa

Příslib transparentnosti

Je tak otázkou, nakolik se v případě lánské lesní správy změnily poměry oproti minulosti. Ani v současnosti totiž není třeba jasné, kdo všechno v oboře na úkor hradního rozpočtu loví trofejní zvěř za statisíce korun. „Ani za vedení Pavla Rusa a prezidentování Petra Pavla není v těchto věcech Hrad transparentní,“ míní Valášek. Nová hlava státu přitom po svém zvolení slibovala změnu poměrů.

Pavlův tým teď poukazuje mimo jiné na to, že okolnosti hospodaření a fungování lesní správy prověřuje policie a že je nutné počkat na její závěry. Podle Lukáše Valáška je to sice platný argument, na druhou stranu ale jde také o reputaci a signály, které kauzy v Lánech vysílají voličům. „Policejní prověřování může trvat měsíce i roky. Těžko po voličích chtít, aby tak dlouhou dobu čekali, než budou mít výstup z prezidentova slibu, že bude nějaká inventura,“ dodává reportér.

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o firmách, které od Lesní správy Lány dostávají zakázky, nebo proč je vyostřená situace mezi částí jejích zaměstnanců a ředitelem Pavlem Rusem. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportérů Seznam Zpráv, ČT24, TV Nova, iDNES.tv

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované