Hlavní obsah

Silná, klidná a bez manželových stínů z minulosti. Kdo je Julia Navalná?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Vdova po ruském opozičníkovi Alexeji Navalném Julia Navalná.

Reklama

Článek

Vdova po Alexeji Navalném Julia vystoupila veřejně se slibem, že je připravena zastoupit zesnulého manžela a bude pokračovat v jeho práci. Má šanci sjednotit protiputinovskou opozici nejen v Rusku, ale i tu rozdrobenou po celém světě? V podcastu 5:59 o tom mluví americká novinářka zaměřující se na Rusko Julie Ioffe.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jestli bude Julia Navalná schopná převzít a sjednotit ruskou opoziční scénu.
  • Jaká je v kontaktu tváří v tvář a proč je podobná ledové královně.
  • Zda je Rusko připraveno na ženu v čele opozice, ale třeba i samotného státu.

Žena, která se rozhodla převzít vedoucí úlohu ruské opoziční scény. Julia Navalná po smrti svého manžela Alexeje ve videu na sociálních sítích oznámila, že bude pokračovat v jeho boji, a vybídla další, aby ji následovali. A podle americké novinářky a spoluzakladatelky magazínu Puck Julie Ioffe přichází ve správnou chvíli.

„Lidé po nějakém lídrovi opozice doslova hladoví. Jsou oslabení a bezradní a po Navalného smrti potřebují naději a nějakou osobnost, která je povede. V tomto ohledu přichází na scénu v pravý čas,“ říká v podcastu 5:59 reportérka, která se dlouhodobě zabývá popisováním situace v Rusku.

Do této role se prý Navalná hodí i proto, že ji Rusové mají spojenou s velkými událostmi, ve kterých v minulosti obstála. Například když v roce 2020 přesvědčila ruské úřady, aby otráveného Navalného nechaly převézt do nemocnice v Německu, a tím mu zachránila život. Zároveň byla podle Ioffe svému manželovi „nejbližší poradkyní“ a tedy i „hluboce obeznámená“ s fungováním Fondu boje s korupcí, který Navalnyj založil. Zároveň jí nikdo nemůže přičítat některé kontroverzní nacionalistické výroky, kterých se Navalnyj před lety dopustil.

Novinářka ale zároveň připomíná, že narozdíl od svého manžela je Julia Navalná velice uzavřená. „Jeden můj zdroj, který Julii zná velmi dlouho, mi ji popisoval jako takovou anglickou dámu. Je zdvořilá, milá, bude se k vám hezky chovat, ale nikdy neproniknete za hradbu, kterou kolem sebe má, a neuvidíte, co je uvnitř,“ vysvětluje.

Hlava 22 Julie Navalné

Přesto to Navalná nebude mít lehké. Ioffe zmiňuje, že už jen definovat ruskou opozici je v současnosti těžké. Lidé, kteří do ní patří, jsou totiž rozdrobení po celém světě. Další jsou pak v ruských vězeních a pro ostatní, kteří v Rusku zůstali a jsou stále na svobodě, je odpor téměř nemožný.

Ioffe také připouští, že pravděpodobně bude velice problematické řídit opozici zvnějšku. Pro člověka je totiž daleko složitější vcítit se ze zahraničí do lidí, kteří každý den pociťují represe tamního režimu. Jenže když se opoziční politik vrátí, nechá ho Kreml uvěznit a pak možná i zabít.

Zvláštní vydání 5:59: Navalnyj zemřel

Smrti Alexeje Navalného se podcast 5:59 věnoval ve zvláštním pátečním vydání. Co jeho smrt pro Rusko znamená, popisovali nezávislá novinářka původem z Ruska Marie Makeevová a redaktor ruské sekce Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov.

„Pro Julii Navalnou je to hlava 22,“ říká novinářka. „Ale to, že je to žena Navalného, že nosí stejné příjmení, to jí může pomoci. To, že se Navalnyj vrátil do Ruska, aby se svou zemí neztratil kontakt, a zaplatil za to životem, by jí u lidí mohlo vykoupit odpuštění za to, že se ona sama nevrátí,“ popisuje.

Otázkou také je, jestli Rusové budou akceptovat, že je do „boje“ s Putinem chce vést žena. „Podle mě je to jedna z jejích největších nevýhod,“ říká Ioffe. „Ale když o tom tak přemýšlím, možná, že to, jak odměřeně a vypočítavě Navalná působí, jakou sílu vyzařuje, by jí mohlo pomoct,“ říká reportérka.

Co se stalo s Navalným?

Mezitím, co se Julia Navalná snaží zvyknout na novou pozici v čele ruské opozice, vyplouvají na povrch podrobnosti a spekulace kolem smrti Alexeje Navalného.

Novinářka zmiňuje, že na veřejnost se zatím dostalo jen málo informací. Ruské úřady totiž stále odmítají vydat Navalného tělo s tím, že k tomu může kvůli vyšetřování dojít až za 14 dní. Nepomohlo ani to, že k vydání těla vyzvala Vladimira Putina ve videu sama Ljudmila Navalná, Alexejova matka.

Foto: Shutterstock.com

Ruský opozičník Alexej Navalnyj.

„Oficiální místa sice tvrdí, že tělo rodině nemohou vydat, protože probíhá šetření úmrtí, ale já jsem přesvědčená, že naopak nechtějí, aby jeho tělo vyšetřoval kdokoli jiný. (…) Jeden můj zdroj blízký Navalného rodině mi říkal, že je téměř jisté, že ho otrávili novičokem. Ale nevím, jestli je to pravda - je to tvrzení jednoho zdroje,“ popisuje Ioffe.

Úřady zatím Navalného matce předaly pouze zprávu, ve které se například uvádí, že její syn zemřel 16. února ve 14:17 tamního času a že se tělo nachází v márnici města Salechard. Budova je podle ní ale zamčená a tělo tam není. Navalná tak podle středečních zpráv ruské úřady zažalovala.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se do prezidentských voleb v Rusku dá ještě očekávat přitvrzování represí nebo jestli na bezpečnostní konferenci v Mnichově panovala obava, že by režim Vladimira Putina mohl v budoucnu napadnout některou ze zemí NATO. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek:

Dokument Navalnyj z produkce HBO, ČT24, CBS News, CNN Prima News, YT - Навальный LIVE, DW News, FRANCE 24 English, The Times and The Sunday Times, Associated Press, Twitter - @BBCSteveR

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované