Hlavní obsah

„Matka chtěla vnouče.“ Proč se z Prahy stalo centrum byznysu s novorozenci

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Praha se stala kvůli právní šedé zóně místem, odkud ukrajinská firma exportuje děti od náhradních matek.

Reklama

Článek

Děravé české zákony opomíjející náhradní mateřství otevřely cestu praxi, která z Prahy udělala základnu takzvané reprodukční turistiky. Jak zjistil reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek, policie vyšetřuje přeshraniční obchod s novorozenci. Jaké právní a etické otázky tento případ otevírá?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek zjistil, že Praha se stala „logistickým“ centrem byznysu s dětmi, které se narodily náhradním matkám.
  • Umožnily to české zákony, které na podobné situace nepamatují. „Je to šedá zóna,“ říká Blažek. A dodává, že ze stejného důvodu policisté v Česku nakonec museli případ odložit.
  • Politická reprezentace ale – zdá se – nemá v plánu nic měnit. Nepovažují to za „celospolečenský problém“. Před 13 lety přitom pravidla pro náhradní matky chtěla vytvořit exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová (za ODS).

Skupina kolem reprodukční kliniky z ukrajinského Charkova před dvěma lety zorganizovala byznys v šedé zóně českého zákona. Na Ukrajině si mohli zájemci z celého světa objednat dítě, které za ně odnosila náhradní matka.

Místní zákony ale neumožňují, aby kojence legálně získali homosexuální páry nebo jednotlivci, a ženy tak odjížděly rodit do Prahy, kde se poprvé setkaly s biologickými rodiči nenarozených dětí a prohlásily je za otce. Děti pak – zpravidla několik dní po porodu – putovaly do světa.

„U nás platí, že dítě nesmí být předmětem obchodu. Ale samotné náhradní mateřství a to, za jakých podmínek má probíhat, jak mají být prověření rodiče nebo z jakých vrstev se mají rekrutovat ty náhradní matky, upraveno není,“ vysvětluje reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek, který případ několik týdnů dokumentoval.

Ani v Česku ale nesmí náhradní matky dostat za dítě zaplaceno. Ženy mohou pouze dostat náklady spojené s těhotenstvím.

Konec vyšetřování v Česku

Policisté z Národní centrály organizovaného zločinu zdokumentovali třicet případů, ve kterých ukrajinská klinika zajistila dítě pro muže z ciziny. „Jeden pán ze severní Evropy, říkal, že už má doma všechno a teď si chce pořídit dítě, například proto, aby potěšil svoji maminku, která touží po vnoučeti, a že on žije sám a nemůže jí ho poskytnout jinak než tímhle způsobem,“ popisuje Blažek.

„A pak tam byl třeba pán z Bulharska, který řekl, že potřebuje zachovat rod a kvůli tomu si, tuším, odvezl hned dvě děti,“ dodává.

Další z mužů se o dítě nezvládl postarat a vychovává ho někdo jiný. A v jiném případě se kojenec ztratil ve Spojených státech a úřadům se ho zatím nepodařilo vypátrat.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Vojtěch Blažek.

Kriminalisté ale vyšetřování ukončili, protože ukrajinská skupina se podle českých zákonů nedopustila obchodu s lidmi. „Na Ukrajině kvůli tomu ale policie stíhá šest lidí, včetně zakladatelů charkovské kliniky. Je to jednoznačné, tamní trestní zákoník na to pamatuje a pokládá to za obchod s lidmi, protože se porušila pravidla pro náhradní mateřství,“ vysvětluje reportér.

V Česku se ale zavedená praxe nejspíš zatím měnit nebude, vyjádření politiků jsou podle Blažka „opatrná“. „Přičítám to tomu, že to necítí jako celospolečenský problém,“ říká.

V současnosti je přitom praxe náhradního mateřství rozšířená třeba ve Spojených státech, kde ale je – na rozdíl od Česka – právně ukotvena. Zájemci jsou podle Blažka prověřováni a matka nesmí za dítě dostat žádné peníze. „To přiřknutí dítěte novému páru tam schvaluje soud. To znamená, že je tam úřední i soudní kontrola nad tím, kdo vlastně si ty děti pořizuje,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaké právní a etické otázky případ otevírá nebo proč se exministryni spravedlnosti Daniele Kovářové před 13 lety nepodařilo protlačit zákon o náhradních matkách. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Tvůrci a zdroje

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT 24, Bustle

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované