Hlavní obsah

Jedni straší migrací, druzí destrukcí soudů. Volby v Polsku jsou za dveřmi

Foto: DarSzach, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Polsko směřuje k volbám. Nové složení parlamentu budou voliči vybírat v polovině října.

Reklama

Článek

Polsko se připravuje na důležité parlamentní volby. A opozice se bouří. O víkendu tak vyšlo do ulic Varšavy několik set tisíc až milion lidí. Podle mnoha z nich by další mandát pro současnou pravicově-nacionalistickou vládu vedl zemi do ještě větší izolace. Ostré výpady ale znějí také z vládního tábora.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak vypadá polská předvolební kampaň a jaká témata jsou pro ni typická.
  • Proč volební průzkumy nepřinášejí jasnou odpověď na to, jak volby v Polsku dopadnou.
  • Co vadí opozici na současné vládě strany Právo a spravedlnost.

Silně rozdělená a polarizovaná společnost. Tak vypadá současné Polsko podle novináře tamní rozhlasové stanice TOK FM Jakuba Medka. Trend je přitom podle něj patrný hlavně posledních osm let, kdy je u vlády strana Právo a spravedlnost (PiS) se svým předsedou Jarosławem Kaczyńským. „Čím blíž k volbám, tím se polarizace prohlubuje,“ říká Medek. V rozhovoru pro podcast 5:59 nicméně dodává, že za současného stavu je další zhoršování už jen těžko poznatelné.

Vidět ale bylo polarizaci například minulý víkend, kdy se ve Varšavě konala mohutná protivládní demonstrace s názvem Pochod milionu srdcí. Před stovkami tisíc lidí vystoupil na varšavském centrálním náměstí i lídr opozice a expremiér Donald Tusk z Občanské platformy (PO). Apeloval na Poláky, aby v neděli 15. října přišli k volbám.

Právě nízká volební účast je podle Medka tradičním problémem polských voleb. „Když přesahuje 50 nebo 55 procent, tak je to pro všechny mimořádná událost,“ líčí novinář a přidává osobní zkušenost ze svého okolí. „Bydlím v severovýchodním Polsku, poměrně blízko běloruské hranice. A když hovořím se svými sousedy, tak velké části z nich jsou volby lidově řečeno ukradené.“

Lidé jsou podle jeho zkušenosti sice nespokojení s dílčími věcmi (třeba drahými energiemi nebo vysokou inflací), nespojují si je ale s konkrétními politickými stranami. Nicméně ti Poláci, kteří se o volby zajímají, stojí před rozhodnutím, jestli podpořit kontinuitu stávající vlády v čele s premiérem Mateuszem Morawieckým, na kterou má velký vliv také Kaczyński. Nebo jestli dát opět šanci opozici, především pak té sjednocené v Občanské koalici, jejíž nejviditelnější postavou je Donald Tusk.

Foto: archiv Jakuba Medka

Novinář Jakub Medek ve studiu polského rádia TOK FM.

Mnoho průzkumů pro nic

Získat přehled o poměru sil ale není tak jednoduché. Podle Jakuba Medka totiž volební průzkumy v Polsku situaci spíš komplikují. Je jich totiž moc. „Prakticky každý den máme nějaký jiný výzkum. Nicméně když si z nich vytáhneme průměr, tak je to kolem 35 procent pro Právo a spravedlnost a kolem 27 nebo 29 procent pro Občanskou platformu,“ vypočítává.

I když by se zdálo, že PiS s přehledem vede, v praxi by potřebovala hlasů mnohem víc. Pokud by totiž volby dopadly tak, jak průzkumy napovídají, Kaczyńského strana sice zvítězí, k sestavení vlády jí ale nebude nahrávat rozdělení křesel v parlamentu.

Proti Právu a spravedlnosti totiž nestojí jen Občanská platforma, ale také Levice a konzervativně-liberální koalice Třetí cesta složená z lidovců a hnutí Polsko 2050. V průzkumech mají tyto strany ještě spolu s krajně pravicovou Konfederací každá kolem 10 procent.

Foto: Reuters

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński.

Jiné programy, podobně negativní kampaň

Přehledná je ale situace ohledně toho, v jaké atmosféře se odehrává předvolební souboj. Podle Medka totiž oba nejsilnější bloky – jak vládní Právo a spravedlnost, tak opoziční Občanská koalice – vedou kampaň založenou především na strachu. V podání PiSu jde o strašení voličů možným návratem Donalda Tuska, který prý posílí závislost země na Německu nebo že za jeho vlády údajně bude muset Polsko přijímat uprchlíky, zatímco o vlastní lidi se stát nepostará.

Negativní styl se však týká i druhé strany. Opozice totiž podle novináře zdůrazňuje, že pokud volby vyhraje Právo a spravedlnost, dojde k další destrukci polské justice a prohloubí se konflikt s Evropskou unií.

Jakub Medek ale připouští, že občas kampaní problesknou i programové priority jednotlivých stran. „PiS hovoří spíš o malých, ale pro občany podstatných věcech. Mají v programu třeba zateplování panelových domů. Občanská platforma pak mluví o investicích do zdravotnictví nebo školství,“ uzavírá z Polska rozhlasový novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kam se Polsko za vlády strany Právo a spravedlnost posunulo nebo jestli mají vláda a opozice v médiích před volbami rovné podmínky pro svou prezentaci. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Barbora Sochorová, Karolina Tremko

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube - Wirtualna Polska, YT - Donald Tusk - kanał oficjalny, YT - Prawo i Sprawiedliwość, YT - Sławomir Mentzen

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované