Hlavní obsah

Česká dominance. Tuzemským firmám se daří, válcují východní konkurenci

Jiří Sauer je partner ve společnosti Deloitte. Ta už 23 let oceňuje firmy, které nejrychleji rostou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už ve čtvrtek 24. listopadu se Evropa dozví, jaké firmy rostou nejrychleji a jak si vede česká technologická scéna. Historicky se jim zatím daří.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Král 3D tisku Prusa Research, fintechové FTMO, on-line prodejce jídla Rohlík či vyhledávač letenek Kiwi. České firmy z posledních let, které rostou výrazně rychleji než konkurence v zahraničí, udávají trend.

„V posledních sedmi letech dochází k tomu, čemu říkáme česká dominance v rámci střední Evropy,“ potvrzuje v rozhovoru pro SZ Byznys Jiří Sauer, partner společnosti Deloitte, která žebříček nejrychleji rostoucích firem Deloitte Technology Fast 50 už 23 let vyhlašuje.

Soutěží prošly snad všechny velké české firmy. Historicky i Notino, Avast či Pilulka. Pravidla jsou jednoduchá – vyhrávají firmy, které rychle rostou, mají velkou dynamiku tržeb a nastolují nové trendy na trhu. Podmínkou je, aby společnost fungovala minimálně čtyři roky.

Za zmíněných 23 let však došlo k velkému posunu. Zatímco dříve stačil na vítězství růst mezi dvěma až pěti tisíci procenty, v loňském roce si české FTMO připsalo růst hned 39 tisíc procent za čtyři roky a obrat tři miliardy korun. A místo lokálních hráčů vítězí globální lídři. I to dnes hraje pro české firmy.

Další jednorožec na obzoru

Zatím se v Česku „narodili“ tři jednorožci – tedy firmy s hodnotou více než miliardy dolarů. A podle Sauera se tu už brzy může objevit další. „Těch firem je tu hodně a vždy záleží na nápadu, který mají. Já dlouhodobě věřím biotechu – tedy kombinaci technologie a vědních oborů týkajících se medicíny – a jsem přesvědčený, že další jednorožec přijde právě odtud,“ dodává Sauer s tím, že ve střední Evropě jsou české technologické firmy na špici a snesou srovnání i se západním světem.

„Pokud se podíváme na srovnání s ostatními zeměmi, jako je například Polsko, Rumunsko, Maďarsko, v rámci střední Evropy, tak jsme v poslední době rozhodně úspěšnější,“ dodává.

Dnes investor položí o dvě otázky víc než dřív

Navíc mají české firmy jednu velkou výhodu. V Česku ani ve střední Evropě zatím nedošlo k výraznému omezení investic do startupů. „Samozřejmě pokud přijdete za investorem, možná se bude ptát o dvě až tři otázky víc, než se ptal dříve, možná bude delší diskuze nad valuací (ohodnocením firmy, pozn. red.). Ale jsme velmi rádi, že nám dospěla generace prvních zakladatelů, kteří prodali firmu, akumulovali kapitál a jsou připraveni investovat dál. Stejně tak se střední Evropa začíná pomalu dostávat na seznam investičních fondů z Anglie, jejichž investiční apetit je velký,“ dodává Sauer.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované