Hlavní obsah

Češi začali pracovat „hybridně“. V práci na ně nemusí vyjít místo

„Trendy adresa? Momentálně pražský Karlín.“ Rozhovor s Alexandrou Němcovou ze společnosti Cimex o kancelářském trhu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Hlavně se nikde nevázat.“ Kancelářskému trhu teď vládnou flexibilní smlouvy a barevné interiéry. Hostem Agendy SZ Byznys byla Alexandra Němcová ze společnosti Cimex.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Kancelářský trh se vzpamatovává z covidové strnulosti. V první polovině letošního roku vzniklo přibližně 50 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských ploch, do konce roku to bude dalších zhruba 28 tisíc metrů.

„Není to velké číslo, ale oproti extrémně slabému roku 2021 jde o více než 40 procent nárůstu. V současné době je ve výstavbě ještě zhruba 200 tisíc metrů čtverečních, které přibudou v příštím roce či dvou,“ říká Alexandra Němcová, ředitelka Asset managementu nemovitostní společnosti Cimex.

Lidé se podle jejích zkušeností znovu vracejí do kanceláří. Většinou však hybridně, to znamená pár dnů z práce, pár dnů v týdnu z domova.

A flexibilní jsou nově i smlouvy, které zaměstnavatelé uzavírají. „Firmy se nechtějí uvazovat na dlouhou dobu, podepisovat dlouhodobé smlouvy, nevědí, kolik budou potřebovat metrů čtverečních, kolik zaměstnanců bude pracovat z domova a kolik bude pracovat z kanceláří,“ popisuje.

Nejvíc „trendy“ adresou je momentálně pražský Karlín, hned za ním dlouhodobě láká Pankrác.

Alexandra Němcová

  • Jako ředitelka asset managementu ve společnosti Cimex působí více než tři roky.
  • Kariéru na trhu komerčních nemovitostí zahájila v oblasti pronájmu kancelářských prostor ve společnosti JLL a posléze vedením pobočky servisovaných kanceláří Regus v Praze.
  • Patnáct let působila v zahraničí na manažerských pozicích pro společnosti CBRE a Ikea.

Stále častěji však v Praze podnikatelé sahají po sdílených kancelářích. Pronajímají si pracovní místo pro jednotlivce i celý tým. A může to být i na jeden jediný den.

„V posledních šesti měsících jsme vytvořili tři tisíce metrů čtverečních těchto zařízených kanceláří a zájem o ně je veliký. A musím říct, že i naše konkurence je velice dobře obsazená,“ uvedla Alexandra Němcová. Pro „sdílení“ proto připravují další kancelářskou budovu, tentokrát na Václavském náměstí.

Nájmy nejpozději v lednu zdraží

Firmy čeká další zdražování, tentokrát za pronájem kanceláří a další služby, zejména kvůli drahým energiím. „Je to trend, který se netýká jen Česka, ale celé střední Evropy.“

„Je rozdíl, zda se nájmy platí v eurech nebo v korunách. Základní odhad valorizačního navýšení je kolem 16,5 procenta, při cenách v eurech zhruba 7,5 až osm procent,“ říká žena, která v Cimexu řídí portfolio komerčních nemovitostí.

Jak řekla v rozhovoru pro SZ Byznys, skupina plánuje, že v příštích letech dvě své kancelářské budovy přebuduje na byty. „Zatím jsme ve fázi architektonických studií, týká se to jedné budovy v Praze 10 a jedné budovy v Praze 4,“ přiblížila další plány skupiny Alexandra Němcová.

„Vybrali jsme objekty, které už z nějakého důvodu nejsou technicky relevantní dnešnímu trhu, to znamená, že dává smysl, abychom je zrekonstruovali, a v rámci rekonstrukce jsme usoudili, že změníme jejich užití na bydlení. Nabízí se to i vzhledem k tamním lokalitám, jde o rezidenční zóny,“ doplnila.

Nájemní byty by tak kanceláře mohly nahradit zhruba za tři roky. Přesný rozpočet zatím Cimex ladí – i kvůli rozkolísaným cenám stavebních materiálů a ceně stavebních prací. Rozhodně však půjde o investici ve stovkách milionů korun.

Celý rozhovor s Alexandrou Němcovou najdete ve videu nahoře.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované