Hlavní obsah

Oběd v klasické „závodce“ bude stát 200 Kč, říká provozovatel

Olej letos podražil o 50 procent, eidam o 40 procent. Ceny však zatím nové strávníky do kantýn nepřivedly, říká Vladimír Staněk z Aramarku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Menu v běžné pražské kantýně bude za dvě stovky, krupičnou kaši k obědu Češi jíst nebudou, říká muž, který řídí 160 firemních jídelen. Hostem Agendy SZ Byznys byl Vladimír Staněk, generální ředitel Aramarku.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Během letoška podražily firemní obědy o 20 procent, spočítal šéf největší sítě firemních jídelen v Česku Vladimír Staněk. Ceny však zatím ještě nejsou na vrcholu, odhaduje.

„Začátkem příštího roku se dostaneme k ceně menu v běžné pražské kantýně kolem 200 korun, tedy myšleno polévka a hlavní chod,“ říká v Agendě SZ Byznys generální ředitel Aramarku.

V regionech se pak podle jeho zkušeností situace liší spíše podle oborů podnikání než podle toho, v jakém kraji se jídelny nacházejí. „Podnikáme ve spoustě odlehlých lokalit, kde lidé nemají tolik možností se najíst. Ale obecně v těžším průmyslu je ochota dotovat jídlo větší než například v administrativě.“

Kvůli zdražování surovin průběžně vyjednávají s firmami o cenách jídel. Výrazný nárůst počtu strávníků ve firemních kantýnách však jejich čísla neukazují.

Vladimír Staněk

  • Generálním ředitelem Aramarku je od roku 2014.
  • Ve společnosti pracuje od roku 2012, začínal jako provozní ředitel.
  • Předtím působil ve skupině Orea Hotels, vedl řetězec pekáren Mr. Baker a kavárenský řetězec Café Emporio v ČR a Rakousku.

„Vařit z levnějších surovin není cesta,“ je přesvědčen Vladimír Staněk a vyjmenovává největší cenové skokany roku mezi surovinami. „Olej během letoška zdražil o 50 procent, eidam o 40 procent. A pak jsou tu některé vybrané druhy masa. Například u hovězího masa jsme dneska už o 12 korun na porci výš.“

Cestou je podle jeho zkušeností sázka na lokální dodavatele masa, ovoce i zeleniny. „Nikde se nic neskladuje, nechladí, nemrazí. Výrobní náklady jsou pak nižší,“ říká.

Aramark

  • Společnost podniká v zákaznickém servisu v oblastech stravování.
  • V Česku je největším poskytovatelem stravovacích služeb. Ve více než 160 restauracích prodá denně okolo 150 tisíc porcí jídel. Zajišťuje stravování v průmyslových podnicích, na velkých sportovních a kulturních akcích, léčebných ústavech nebo u ozbrojených složek.

Ani levnější položky na denním menu však nejdou na odbyt víc, než tomu bylo dříve. „Klasická levná jídla jako čočka nebo srbské rizoto byla v nabídce vždy a je o ně zájem. Krupičnou kaši ale Češi jíst nebudou,“ popisuje chutě strávníků.

Momentálně investují milion korun do nových zařízení kuchyní, která budou méně závislá na plynu. Jde například o nové kotle nebo velkokapacitní pánve, které nejsou obecně tak náročné na spotřebu energií.

„V tuto chvíli dostáváme na trhu nabídky na převzetí některých provozů, které jsou čistě na plyn, ale to bych dneska s péčí řádného hospodáře nekoupil ani za korunu,“ uzavírá Vladimír Staněk.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované