Hlavní obsah

Odešla do důchodu, půjčila si miliony a začala podnikat ze sklepa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Dalším hostem videocastu Dáma a švihák byla bylinkářka Jarmila Podhorná.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Třicet pět let byla učitelkou a pak se na prahu důchodu rozhodla pro zásadní životní změnu: Chtěla si splnit sen. Školní lavice vyměnila Jarmila Podhorná za sklep, kde začala vyrábět přírodní bylinkové produkty.

O sbírání a zpracovávání bylinek hovoří Jarmila Podhorná spolu s první dámou Evou Pavlovou v dalším díle videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?.

Přitom byznys vůbec nebyl hlavním cílem Jarmily Podhorné: „Já jsem nechtěla začít podnikat, chtěla jsem dělat něco, co by lidem pomáhalo,“ říká. A protože se už od dětství zajímala o bylinky, padla volba na výrobu léčivých přípravků. „Měla jsem babičku, která, když bylo pěkně, tak byla vždycky někde u lesa na bylinkách,“ vzpomíná Podhorná na dětství.

Právě babička pro ni byla studnicí vědomostí o bylinkách, které chtěla následně předat lidem. Jezdila na kurzy léčitelství, kde ji zaujala přednáška bylinkáře a léčitele Jiřího Janči. „Ten tehdy řekl, že kdyby někdo začal dělat něco z našich bylin, tak by udělal něco mnohem lepšího, než jsou ty drahé dovozové. To mě natolik oslovilo, že jsem si přetvořila sklep a udělala z něho takovou laboratoř,“ popisuje Jarmila Podhorná počátky podnikání.

Ty vypadaly spartánsky: „V tom sklepě jsem neměla téměř nic. Jen lahve, které okolní hospody vyhodily a my jsme je vypařovali, pak tam byl plynový kotel a 96procentní líh.“ Zároveň procházela těžkým životním obdobím a na rozjezd výroby moc peněz nezbývalo. „Střechou mně doma teklo, manžel rok předtím umřel, takže bylo hrozně těžké vytvořit prostředí, kde by se to dalo vyrábět,“ vzpomíná.

Navíc byly potřeba finance, a ne malé:„V 62 letech jsem si vzala úvěr na 10 milionů a z toho vybudovala první provozovnu.“ Byl to domek v Brodku u Konice o třech místnostech, dnes je přestavěný a má jich 23.

Svoje podnikání Jarmila Podhorná vnímá i jako podporu regionu. „Když tam nebudou pracovní příležitosti, ti lidé budou odcházet, a je tam pěkné prostředí, takové někdy trochu drsné, ale tady tohleto nějak přitáhne lidi,“ říká k zaměstnávání zhruba čtyř desítek místních obyvatel.

Současná práce ji propojuje také s jejími bývalými žákyněmi. „Teď zjara se začaly obírat pupeny. Ale už když je leden, tak moje bývalé žákyně, které jsou už důchodkyně, říkají: Budou se obírat pupeny. Pak se jich sejde 20 a mají brigádu,“ přibližuje Jarmila Podhorná.

Vztah k bylinkám má od dětství i první dáma Eva Pavlová, která vyrůstala na vesnici. „Jako děti jsme sbírali podběl, ze kterého se dělal čaj. Pak u babičky rostla lípa, i z toho se dělal čaj,“ vzpomíná. V pozdějším věku sbírala i hřebíček a mateřídoušku.

Prakticky ocenila účinky například kontryhelu. „Těch účinků je tam víc, ale například když mi zubař vytrhl sedmičku, tak jsem tam měla velkou ránu, kterou jsem vyplachovala kontryhelem,“ popisuje léčbu Eva Pavlová s tím, že rána se pak zatáhla a zahojila.

Jakou bylinu si natrhat teď na jaře? Z čeho dělala Eva Pavlová speciální vánoční likér? A jak vypadají speciální zahrady na pěstování bylin?

Podívejte se na video, nebo si pusťte audioverzi rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Dáma a švihák

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová a Milan Šteindler.

Seznam Zprávy uvádějí videocast Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Pořad Milana Šteindlera s první dámou České republiky Evou Pavlovou.

Sledujte exkluzivně na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované