Hlavní obsah

Adamczyková k neúčasti na olympiádě: Proč bych se tím trápila?

Dalším hostem videocastu Dáma a švihák byla snowboardcrossařka Eva Adamczyková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Snowboardcrossařka Eva Adamczyková přiznává, že po zranění, které ji vyřadilo z nominace na zimní olympiádu v Pekingu, se oklepala docela rychle. Už to nezměníte a nedělám sport kvůli olympiádě, říká ve videocastu Dáma a švihák.

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková byla dalším hostem videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Spolu s první dámou Evou Pavlovou se bavili o sportu, pozornosti médií i umění relaxovat.

Na lyžích stála poprvé ve dvou letech, na snowboardu pak v šesti. To, že nakonec si závodně vybrala „prkno“, má podle Evy Adamczykové prozaický důvod. „Protože na lyžařské tréninky se vstávalo hrozně brzo a to mně moc nevyhovovalo,“ říká s nadsázkou.

Eva Pavlová, která pochází z podhůří Jeseníků, je, jak sama říká, „konzerva“ a preferuje lyže: „Začínala jsem v pěti letech. A u toho snowboardisty jsem na svahu nikdy neodhadla, kam zatočí.“ Z legrace dodává, že by snowboardisté mohli mít vlastní sjezdovky.

Nevraživost mezi lyžaři a snowboardisty je podle Evy Adamczykové spíš věcí minulosti. „Je kolem toho vytvořená bublina. My se normálně s lyžaři kamarádíme a oni zase s námi,“ popisuje vztahy na svahu i mimo něj.

Koncem roku 2021 utrpěla při závodech zlomeniny obou kotníků, což ji vyřadilo z účasti na zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022. „Těch zranění mám za sebou docela dost a jsem na to zvyklá. Berete to jako součást vrcholového sportu,“ říká s odstupem. Zranění se snaží předcházet tréninkem a posilovnou, i když se jim nedá vždy předejít: „Prostě vám někdo vjede na snowboard a vy spadnete, ani nevíte jak.“

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová, Milan Šteindler a Eva Adamczyková během natáčení.

Jak se psychicky srovnala s tím, že na olympiádu nakonec nejela? „Musíte si říct, že to tak je a že to nezměníte. Tak proč bych se tím trápila,“ popisuje okamžik smíření. Pomohlo jí i to, že nesportuje kvůli výhře na olympiádě: „Začala jsem sport dělat, protože se mi to líbilo a bavilo mě to.“ Rok po olympiádě v Soči podle svých slov nechtěla vůbec jezdit, vadila jí pozornost.

Přestože sama chápe, že pozornost byla vyvolaná jejím úspěchem na olympiádě, musela si najít hranice. „Po tom úspěchu jsem dělala úplně všechno a byla jsem úplně vycucaná, všechno mi bralo hrozně energie a přitom jsem nic moc nedělala,“ říká s tím, že se naučila na některé věci říkat ne. Hlavně proto, aby si zachovala příčetnost a dobrou náladu.

Sama má pocit, že je k médiím poměrně sdílná. „Já třeba o smrti obou mých rodičů mluvím vlastně docela otevřeně a ráda, i když je to možná zvláštní. Ale protože si myslím, že je to i pro mě důležité,“ uvádí příklad. Zároveň ale dodává, že si před médii víc chrání osobní život.

Starosti nechává stranou a nadhled si hledá třeba jízdou na koni: „Je to moment zastavení se a tak trochu i trénink. Musíte nechat stranou právě ty starosti, anebo si je tam vyčistíte.“ Eva Pavlová si podle svých slov udržuje nadhled spíš sama. „Když člověk začne v něčem někde blbnout a je toho hodně, tak si říkám: Tak teď je načase někde vypadnout a ten nadhled přijde,“ říká první dáma.

Uvolnění může představovat třeba i tanec a účast v televizní soutěži StarDance si Eva Adamczyková podle svých slov nadělila jako odměnu za mistrovství světa. Přestože to mělo někdy blíž ke sportu. „Většinou ty choreografie byly tak minutu a půl, což se časově shoduje se zátěží v naší trati,“ přibližuje podobnost mezi tancem a snowboardcrossem.

Tanec je blízký i Evě Pavlové, která už jako dítě měla ráda hudbu: „Moji rodiče hodně chodili tancovat a já jsem už jako dítě tancovala, na střední škole jsem chodila do tanečního kroužku.“ A kroužky považuje i za dobrý způsob, jak se mohou mladí motivovat a neklesat na mysli. „Já si myslím, že nás nevědomě k tomu vedli rodiče, protože jsme měli sportovní kroužky nebo jsme hráli na nějaký hudební nástroj,“ říká.

Podle Evy Adamczykové je dobrý i lehký program, drobná rutina. „Ta vám pomůže nebýt v nějaké bezprizornosti,“ dodává olympijská vítězka s tím, že jí osobně pomáhá mít nějaký řád.

Proč má Eva Adamczyková přezdívku Krůta? Jak se vyrovnává se strachem? A proč není pro snowboardcrossařku moc dobré hubnout?

Podívejte se na video, nebo si pusťte audioverzi rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Dáma a švihák

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová a Milan Šteindler.

Seznam Zprávy uvádějí videocast Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Pořad Milana Šteindlera s první dámou České republiky Evou Pavlovou.

Sledujte exkluzivně na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované