Hlavní obsah

Dnešní covid je běžné nachlazení s prudkými příznaky, říká lékař

Foto: Shutterstock.com

Nejlepší léčbou u virózy je klid v domácím prostředí a mírnění příznaků. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Viróza, angína, nachlazení – a také covid. Ke klasickým podzimním a zimním virům se přidal i koronavirus, který před třemi lety děsil celý svět. Jak se proměnila jeho forma a jak jeho příznaky vypadají nyní?

Nemocných s covidem-19 nepřibývá tolik jako v minulých letech. Nebo se tak alespoň tváří statistiky: například za 1.listopad přibylo necelých devět stovek nových případů. Ve skutečnosti však bude toto číslo mnohem vyšší. Mnozí lidé, kteří si doma udělají antigenní test a vyjde jim pozitivně, to nikde nenahlásí. Jen zůstanou doma, dokud jim test neukáže jednu čárku. Covid-19 je prostě už součástí našich životů.

Nejde však o to samé onemocnění, které si mnozí představí, když se řekne koronavirus. „Za poslední tři až čtyři roky, kdy se covid-19 různě měnil, se měnily i příznaky. Je to podobné jako u jiných respiračních infekcí. Typický je virus chřipky,“ vysvětluje imunolog Radek Klubal.

V první fázi covid zasahoval zejména plíce, což významně ovlivňovalo dechový systém a spolu s ním i kardiologický systém člověka. „Týkalo se to starších a zdravotně hendikepovaných lidí, po infarktu, s vyšším tlakem, lidí, kteří mají slabší srdce a oběhový systém,“ vyjmenovává Klubal, pro koho mohla být nemoc opravdu fatální.

MUDr. Radek Klubal

Specialista na alergologii, imunologii, dermatologii (včetně dětské), infekční lékařství, preventivní medicínu a venerologii.

Po ukončení studií působil nejprve v Česku a posléze i v Rakousku a Spojených státech.

V roce 2008 založil Medicínské centrum Praha.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Zakladatel Medicínského centra Praha Radek Klubal.

Pozdější varianty, které přišly, se týkaly zejména ztráty čichu a chuti. V současné době se jedná o běžné nachlazení s prudkými příznaky, jako je vysoká horečka, která ale trvá třeba jen dva dny a posléze odezní.

Zatímco s bakteriálními onemocněními, mezi která patří v tomto období například angína, má smysl jít k lékaři, aby předepsal na léčbu antibiotika, v případě viróz to tak jednoznačné není.

Nejlepší léčbou je klid v domácím prostředí a mírnění příznaků. Vhodná jsou antipyretika, která snižují horečku a také pomáhají od bolestí. Mezi ně patří léky s paracetamolem, ibuprofenem či kyselinou acetylsalicylovou.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Co bychom si z covidového období měli ponechat? A proč jsme vlastně na virózy náchylnější v zimním období? Můžeme proti tomu nějak bojovat? Nejen o podzimních virózách, ale i o tom, zda je někdo náchylnější na viry a někdo na bakterie, si poslechněte v nejnovějším dílu podcastu MUDr.ování s imunologem Radkem Klubalem v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované