Hlavní obsah

Glosa: Babišova malá velká omluva

Foto: Seznam Zprávy

Soudem nařízené omluvy Babiš plní. Další ale dluží.

Reklama

Článek

Andrej Babiš se z nařízení soudu omluvil za „Došlo Whatsappem“. To by mohl být slibný začátek, ale pokračování nečekejte.

Přestože i předpověď počasí nebo horoskop nese víc upřímnosti než Babišova soudem nařízená omluva novinářce, měli bychom se u této události alespoň na chvilku zastavit.

Minimálně proto, aby se o omluvě bývalého premiéra a předsedy opozičního hnutí ANO mluvilo a aby nezapadla v letní pěně dní, jak by si Andrej Babiš jistě přál.

Kraťounký text na Facebooku ve znění „Omlouvám se paní Pavle Holcové za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku pod titulkem ,Došlo Whatsappem‘“ můžeme považovat i za velký krok pro českou společnost.

Nikoli jen z důvodu, že by měl být na sociální síti zveřejněný sedm dní po sobě, čímž je verdikt bezprecedentní.

Především proběhl soud, který jasně říká, že Babiš nemůže donekonečna ohýbat informace pro svůj vlastní politický prospěch. A že slovní hnojomety, namířené na novináře odhalující pochybné aktivity politiků, mohou mít v případě prokazatelných lží soudní dohru.

Pozitivní zpráva má ale bohužel i hořký ocas. Když se oprostíme od velkých myšlenek daleko přesahujících Babišovu morálku a nalijeme si místo jeho zkaženého vína obyčejnou vodu, uvidíme i přízemnější překlad této skutečnosti.

Tedy že expremiér akorát otrocky splní (tedy doufejme, že splní) soudem nařízenou povinnost, a bude hotovo.

Nápravu rozhodně nečekejme. Politik s jasnými ambicemi se určitě nehodlá pro aktuální soudní verdikt vzdát svých tradičních metod spočívajících mimo jiné v tom, že s oblibou vytahuje „složku“ na kohokoli, kdo se mu postaví do cesty. A je nakonec jedno, jestli proti nepříteli zneužívá sesbírané informace, nebo si zprávy o něm cucá z prstu.

Kromě toho, Babiš dluží omluvu přinejmenším další desítce investigativních novinářů, na které v minulosti plival slovy, když se mu nelíbilo, co o něm napsali.

A ani u nich výčet dotčených osob nekončí. Omluvu by mohl adresovat všem v téhle zemi, i v jeho rodném Slovensku.

Naposledy za to, že se v den výročí srpnové invaze sešel s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, zatímco k jeho vládě loajální list tou dobou upřímně zalitoval, že k sobě Maďarsko v osmašedesátém nepřipojilo část Slovenska…

V součtu všech Babišových malérů je bohužel sedm neupřímných omluv zoufale málo. Ale kdo dá víc?

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované