Hlavní obsah

Glosa: Česko začalo mluvit o odvodech do armády. Hůř už to nešlo?

Foto: Seznam Zprávy

Téma je citlivé. Nedá se tak snadno vytisknout na tričko jako obrázek F-35.

Reklama

Článek

Stát nad debatou o odvodech vyvolává přesně opačný dojem, než by měl.

„To by to vláda musela lidem vysvětlit,“ podotkla politoložka Dagmar Vorlíček nad českou debatou o armádních odvodech, která se v minulých dnech živelně rozpoutala.

Samozřejmě povinné odvody, branná povinnost, služba státu nebo vztah k němu nejsou jednoduchá témata. Nestačí svolat tiskovku a říct občanům „co a jak“. Když namalujeme ty nejčernější scénáře, tušíme, že může jít o život.

O to nepochopitelnější je, jak armádní a politická reprezentace toto téma nyní hodily do veřejného prostoru.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka se dlouhodobě snaží přes silné výroky v rozhovorech, které poskytuje, tlačit na politiky a donutit je k aktivitě. Jeho motivace je jasná. V případě povinných odvodů ale ministryně obrany zareagovala naprosto opačně a odvody úplně odmítla i za celou vládu. A Řehku naopak vyplísnila, aby si příště dával pozor na pusu.

Téma je citlivé. Nedá se tak snadno vytisknout na tričko jako obrázek F-35. Voliči jsou rozděleni půl na půl. A i když Černochová naznačuje, že si je personální krize v armádě a nutnosti většího zapojení občanů vědoma, konkrétní kroky se jí udělat nechce.

Když takto reaguje český politický „jestřáb“ Jana Černochová, ani si nechtějme představit, co by přišlo na řadu při výměně politické garnitury. Hnutí ANO si poslední dobou udělalo ze zavírání očí před bezpečnostní situací v Evropě svou marketingovou značku.

Celkově tak nad diskuzí o odvodech zesílil přesně ten vtíravý dojem o státu, který v tuto chvíli nepotřebujeme. Že je to zmatek, šlendrián, pravá ruka neví, co dělá levá, a tak dál. A kde zavedené změny příští vláda stejně nejspíš zruší.

Jako bychom zase byli zaseknutí v minulém století a nedokázali se přenést přes myšlenkovou bariéru „vojny“ za socialismu. Co odvody žen? Co dobrovolné odvody do „nebojových“ profesí? Co nějaká užitečná forma „branné výchovy“? Otázek by bylo dost. Jen debata zase explodovala. A měla stejnou životnost jako silvestrovská rachejtle.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované