Hlavní obsah

Glosa: Číslo R nestačí, musíme hlídat také číslo O

Foto: Seznam Zprávy

Je libo Virus, nebo Vakcínu? Snímek z vitríny kavárny v domě U Černé Matky Boží v Praze.

Reklama

Článek

Opravdové odlehčení přichází v okamžiku, kdy člověk s obávanou věcí bez obav splyne, například tím, že ji sní.

Ačkoliv nás pandemie oslabuje téměř dva roky, mnoho lidí propadá trudnomyslnosti, psychologové i psychiatři jsou na roztrhání a vypadá to, že se brodíme močálem deprese a pevná cesta pod nohama je nekonečně daleko, tak zlé už to dnes zdaleka není.

Svědčí o tom věci denní potřeby, které si dělají z covidu legraci, pronikají do našeho každodenního života a snaží se tím těžkou dobu odlehčit. Není to lehkomyslné, ale dobré, protože využívají základní psychologickou poučku – pokud máš z něčeho strach, postav se tomu čelem.

A právě to se nyní děje. Kupuji zrní pro sýkorky na zimu a v regále obchodu mě upoutá pískací míček pro psy s přísavkami ve tvaru koronaviru. Kamarádčiny děti si hrají s Igráčky s rouškami na tváři, tatínkové si kupují malé plyšové „koronavirečky“ jako přívěsky do auta a i já při opravě klíčů málem sáhnu po klíčence s maličkým kovovým virem.

Opravdové odlehčení však přichází v okamžiku, kdy člověk s obávanou věcí bez obav splyne, například tím, že ji sní. Právě touto cestou se vydala kubistická kavárna Černá Madona v centru Prahy. Do nabídky luxusních zákusků zařadila dva covidové dortíky – Virus a Vakcínu.

„Virus vymyslely cukrářky při druhé vlně a Vakcínu jsme začali nabízet, když se začalo očkovat. Jsou to naše bestsellery, díky kterým jsme nejtěžší dobu přežili,“ říká manažerka restaurace. Číšník doplňuje, že Virus je z malinové marmelády, která je v pistáciovém moussu zabalená v černé čokoládě s mraženými malinami, a Vakcínu modelují z jahodového kompotu a banánového moussu. Navíc je v ní zapíchnutá ampulka s ginem připomínající vakcínu, kterou si lidé dortík polijí nebo si ji rovnou nastříkají do pusy.

Foto: Kavárna Černá madona

Virus z malinové marmelády aj.

Okamžik, kdy se hrozba dokáže přeměnit v živobytí, protože tolik lidí si umí udělat z pandemie legraci a symbol něčeho velmi ošklivého pozřít, je dobrý. Ukazuje nadhled a bylo by dobré mu přiřadit nějaký koeficient.

A tak jako sledujeme reprodukční číslo R, které ukazuje, zda epidemie bude zrychlovat či zpomalovat, stejně bychom mohli pozorovat třeba číslo optimismu O, které by ukazovalo, nakolik se vymaňujeme z těžkých myšlenek a nabíráme sílu tvořit lepší budoucnost.

Zatím je tenhle index pod jedničkou, takže počet lidí propadajících pesimismu je vyšší než počet lidí, kteří se s těžkou situací smířili. Těším se na dobu, až se vydám třeba do nějakého severského nábytkářského řetězce na oběd a budu si moci objednat v masové či veganské verzi kuličky s nepatrnými výrůstky připomínajícími obávaný koronavirus. Budu pak s jistotou vědět, že číslo O je hodně vysoko a že jsme po psychické stránce pandemii zvládli.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované