Hlavní obsah

Glosa: Hnutí pro život, jdi do… věčného zapomnění!

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Aktivisté z Hnutí pro život doporučují Ukrajinkám hromadně znásilňovaným ruskými vojáky pepřový sprej.

Reklama

Článek

V dobách před válkou bychom si jen sotva uměli představit humanitární pomoc ve formě „tabletek po“. Ale teď je to zkrátka realita. Už dva měsíce v normální době nežijeme.

Zatímco Rusko dál páchá válečné zločiny a jako jednu z mnoha nelidských zbraní používá znásilňování žen, my za humny bohužel řešíme fanatické Hnutí pro život a jeho nevkusné hraběcí rady obětem brutálních sexuálních útoků.

Minulý týden obletěla Česko výzva k nákupu nouzové antikoncepce kvůli tomu, že ruští váleční zločinci znásilňují nevinné a bezbranné ženy na Ukrajině. A že rozhodně nejde jen o nahodilé incidenty v oblastech, ze kterých se stahuje ruská armáda. Podle několika svědectví se tato zvěrstva ruských vojáků týkají bohužel i těch nejzranitelnějších. Dětí.

Když záchranář Vít Samek vyslovil prosbu spočívající v nákupu tablet pro oběti sexuálního násilí, objevily se různé reakce. Většina podpůrných, ale nechyběla ani vyjádření nechápavá, až hysterická.

Aktivisté ze silně konzervativního katolického Hnutí pro život reagovali na prosbu písemným vyjádřením, že „Postinor žádnou ženu před znásilněním neochrání“ a že skutečnou pomocí pro kteroukoli oběť v takové situaci není tableta, ale kvalitní psychologická pomoc či prevence. Hnutí se zároveň v textu lakonicky internetového pléna zeptalo, proč Češi raději nepřispívají na nákup pepřáků nebo elektrických paralyzérů. Jako by snad něco z toho mohlo reálně pomoci před násilnými vojáky. Jako by snad znásilnění bylo otázkou volby.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Je asi pochopitelné, že v dobách před válkou bychom si jen sotva uměli představit humanitární pomoc lidem v zahraničí takzvanými „tabletkami po“, které mají v případě nouze zabránit nechtěnému těhotenství. Ale teď je to zkrátka realita. Ať se nám to líbí, nebo ne.

Už dva měsíce totiž nežijeme v normální době. Jen kousek od našich hranic páchá ruská armáda ty nejohavnější zločiny proti civilním obětem, které lze srovnat s tím, co známe ze Stalinovy a Hitlerovy éry.

O to překvapivější je, že si to někteří stále ještě neuvědomili a ve svých myšlenkách žijí pořád v době před válkou. A co je horší, stále přiživují dnes zcela zbytné ideologie nehodící se do téhle doby.

Takoví lidé, zaseklí v černobílém vidění světa, jsou právě v dogmatickém Hnutí pro život, jež nevybíravě bojuje proti potratům v kampani „Nesoudíme, pomáháme“. Ano, to je ta kampaň, která se už před lety dostala v nebývale silné míře do veřejného prostoru a nedávno možná i do vaší poštovní schránky. To když hnutí ve spolupráci s Českou poštou rozeslalo českým domácnostem manipulativní dopisy o potratech, které se musely dotknout snad každé ženy smýšlející o tomto institutu nikoli jako o samozřejmosti, ale jako o posledním a nouzovém řešení.

Pokud se mají ukrajinské ženy řídit pravidly Hnutí pro život, pak si dovolím použít jeho logiku a popřát mu kvalitní prevenci před projevy nenávisti na jeho adresu. Ale k tomu ani není třeba veřejné finanční sbírky. Hnutí si může takovou prevenci zajistit velmi snadno samo. Mlčením a odebráním se do zapomnění. Bez ohledu na to, jestli válka je, nebo není.

Reklama

Doporučované