Hlavní obsah

Glosa: Jak vládcům bilionů přistřihnout křídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Nuly ve státním rozpočtu přibývají.

Reklama

Článek

Pokud někdo drží v ruce biliony, rozhoduje o věcech přesahujících chápání obyčejných smrtelníků.

Sníží se konsolidačním balíčkem o 150 miliard schodek státního rozpočtu? A proč si vláda ve stejné době půjčuje 19 miliard na nové výdaje? Zmíněnými otázkami se vzruší jen málokdo. O stamiliardy dnes nejde, protože se státní finance začaly počítat na biliony.

Nikdo si nedokáže představit, co fakticky znamená bilion korun. Stejně nemožné je názorně vysvětlit, jak velká částka je sto miliard nebo „jen“ obyčejná miliarda. Jde o sumu, kterou běžný člověk nevydělá za celou svou pracovní kariéru, proto nemá smysl se s ní v praktickém životě zabývat.

U veřejných financí však mají vysoká čísla symbolickou hodnotu. Bylo možné ohromeně zírat, když v roce 2006 utratil ministr financí Bohuslav Sobotka poprvé víc než bilion korun, a propadat obavám, jestli stát bude schopen takové výdaje pokrýt i v příštích letech. To ještě neznamenalo, že se v bilionech skutečně začalo počítat. Číslo s dvanácti nulami dlouho zůstalo jen nepřekročitelnou limitou, pod níž se rozhodovalo v nižším řádu stovek miliard. V roce 2009 tak bylo možné sledovat ministra Eduarda Janotu, když s vypětím všech sil bránil, aby rozpočtový schodek překročil hranici dvou set miliard.

To se začalo měnit po roce 2019, když výdaje státní pokladny přesáhly jeden a půl bilionu. K definitivnímu zlomu dojde letos v listopadu nebo v prosinci, až vláda utratí přes dva biliony, nepočítaje další bilion výdajů zdravotních pojišťoven, obcí a krajů. Kdy se k výdajům českého státu začnou načítat další biliony a kdy také schodek rozpočtu bude třináctimístným číslem, je jenom otázkou času.

Tím ztrácejí na významu částky v řádu stamiliard. Když současný ministr Zbyněk Stanjura slibuje snížit rozpočtový schodek pod 300 miliard, nestojí to z tohoto úhlu pohledu za komentář.

Číslo bilion přesto není pouze značkou na vodoměru, který měří stav státní pokladny. Může demonstrovat moc těch, kdo o penězích rozhodují. Pokud někdo drží v ruce biliony, pak je nepochybným suverénem, který rozhoduje o věcech přesahujících chápání obyčejných smrtelníků.

K předpokladům demokracie vždy patřila schopnost dostat moc i prestiž politiků do určitých mantinelů. V případě bilionových vládců by v tomto směru částečně pomohl přechod na euro. Premiér a jeho ministři by najednou nerozhodovali ani o stovce miliard. Státní rozpočet by se zmenšil – tedy alespoň slovně a počtem nul v kolonkách.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované